Cizre'deki 'Vahşet bodrumları'nda yaşamını yitirenler anıldı

Cizre'deki 'Vahşet bodrumları'nda yaşamını yitirenler anıldı
Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde kaldıkları evlerin bodrumlarında yakılarak öldürülenler anıldı. HDP, yaşananların sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında, 7 Şubat 2016’da kaldıkları evlerin bodrum katlarında yakılarak öldürülenler yapılan açıklama ile anıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre ilçe binasında yapılan açıklamaya Milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz, eski Milletvekili Ferhat Encu'nun yanı sıra onlarca kişi katıldı.

CİZRE'DEKİ 'VAHŞET BODRUMLARI'NDA 177 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Açıklamayı yapan HDP İlçe Eşbaşkanı Üzeyyir Kılınç, 14 Aralık 2015 tarihinde Cizre ve Silopi ilçelerinde başlatılan sokağa çıkma yasakları sırasında toplumsal hafızalara 'Vahşet bodrumları' olarak kazınan olayın üzerinden 4 yıl geçtiğini hatırlatarak, söz konusu yasak boyunca yaşanan çatışmalarda 300’e yakın kişinin yaşamını yitirdiğini ve yüzlerce kişinin de yaralandığını hatırlattı. Operasyon sırasında kullanılan ağır silahlardan kaynaklı Yafes, Sur, Cudi ve Nur mahallelerinde yer alan 3 bine yakın konutun kullanılamaz hale geldiğine dikkati çeken Kılınç, "Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ilçede yaşananlara dair 'Kıyamet benzeri bir tablo' tanımlamasında bulunmuştur" dedi.

Sokağa çıkma yasakları sırasında yaşam hakkı ve ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığını kaydeden Kılınç, "En temel insan hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Söz konusu yasak, yalnızca sokağa çıkma yasağı değil açıkça görüldüğü üzere 'Yaşama yasağı'ydı. Cizre'de 79 günlük sokağa çıkma yasağı süresince bodrumlarda 177 kişi olmak üzere 288 insan yaşamını yitirmiştir. Yaşamını yitirenlerden 1'i bebek olmak üzere 41'i çocuk 22'si kadındır" ifadeleri kullandı.

'SORUMLULAR YARGILANA KADAR AKP İKTİDARININ PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Aradan 4 yıl geçmesine rağmen ölümlerin sorumlularından bir kişi dahi yargılanmadığını dile getiren Kılınç, AKP iktidarı tarafından bu katliam dosyasının da Roboski gibi Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybettirilmeye çalışıldığını ifade etti:

"Failler iktidar tarafından korunuyor ve dosyalarda yine cezasızlık örneği sergileniyor" diyen Kılınç, Failler ortaya çıkarılıp cezalandırılana kadar AKP iktidarının peşini bırakmayacaklarını söyledi:

"Yaşamını yitirenlere ilişkin hukuki süreçlerde ve açılan soruşturmalarda hiçbir ilerleme sağlanmamış tam aksine açılan davaların büyük çoğunluğu takipsizlikle sonuçlanmıştır. Adeta 90’lı yıllardaki 17 bin faili meçhul cinayetin tekrarıyla karşı karşıyayız. Bodrum vahşetlerinde yaşamını yitiren 14 kişinin cenazesi dahi bulunamamış ve ailelere teslim edilememiştir. Bu vahşetin sorumlusu AKP iktidarıdır. Kürt meselesinde çözümsüzlükte ve savaşta ısrar eden zihniyettir. Failler ortaya çıkarılıp ceza almadıkları sürece AKP iktidarının peşini bırakmayacağız. En aşağısındakinden en tepesine kadar sorumlular yargılanacak!" (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar