Çorlu tren katliamı bilirkişilerine 14 danışmanlık işi için 1 milyon TL ödeme yapılmış

Çorlu tren katliamı bilirkişilerine 14 danışmanlık işi için 1 milyon TL ödeme yapılmış
Çorlu tren katliamında bilirkişi olarak atanan Mustafa Karaşahin ile Sıddık Binboğa Yarman’ın 14 ayrı danışmanlık işi için Ulaştırma Bakanlığı’ndan 1 milyon 40 bin lira aldığı ortaya çıktı.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK- Mustafa Karaşahin ile Sıddık Binboğa Yarman Çorlu’da meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği tren katliamına bilirkişi olarak atanmış daha sonra iki ismin TCDD ile ticari ilişkileri olduğu ortaya çıkmıştı. 

Prof. Dr. Sıddık Binboğa Yarman’ın, Savronik şirketinin yönetim kurulu üyesi olduğu ve bu şirketin kazanın gerçekleştiği tren hattının sinyalizasyon sistemi ihalesini aldığı, Karaşahin’in de TCDD’ye danışmanlık yaptığı ortaya çıkmıştı. 

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen 25 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce insanın yaralandığı tren katliamıyla ilgili CHP İstanbul Milletvetkili Ali Şeker’in soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yanıt geldi. 

Şeker’in önergesine verilen yanıtta  Kazaya bilirkişi olarak atanan ancak daha sonra TCDD ile ticari ilişkileri olduğu ortaya çıkan Mustafa Karaşahin ile Sıddık Binboğa Yarman’ın 14 ayrı danışmanlık işi için Ulaştırma Bakanlığı’ndan 1 milyon 40 bin lira aldığı ortaya çıktı.

İKİ BİLİRKİŞİYE 14 DANIŞMANLIK İŞİ İÇİN 1 MİLYON 40 BİN TL ÖDENMİŞ  

Yanıtta Yaman ve Karaşahin’e YHT hatlarının yapılması ve işletmeye alınması aşamalarında TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne verdiği danışmanlıklar için İstanbul Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi döner sermayeleri aracılığıyla 14 ayrı danışmanlık sözleşmesi için toplam 1 milyon 40 bin TL danışmanlık hizmeti bedeli ödendiği belirtildi. 

YOL BEKÇİLERİNİN UNVANI YOL VE GEÇİT KONTROL MEMURU OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ

Bakanlık, "yargılanan sanık Turgut Kurt’un son beş yıl içerisinde hattın kontrol edilmesi amacıyla bekçi kadrosu istihdam edilmesine dair bir raporu bulunmamaktadır" ifadelerine yer verdiği yanıtta şu ifadelere yer verdi: 

"Ancak Kurt, işyerindeki işçi ve memur nüve kadrosunun tamamlanması içn bağlı bulunduğu Yol Servis Müdürlüğü’ne talepte bulunmuştur. Ayrıca yol bekçiliği kadroları kaldırılmamıştır. Günümüzde söz konusu yol bekçiliği görevi riskli hatlarda devam etmektedir. Yol bekçilerinin unvanı yol ve geçit kontrol memuru olarak değiştirilmiştir." 

Tüm demiryolu şebekesi genelinde Demiryolu Hat Bakım ve Kontrol Planı uygulanmaktadır. Bakım ve onarımları düzenli olarka yapılmakta olan demiryolu hatları (altyapı ve üstyapı kontrolleri) Hat Bakım ve Kontrol Planında (Hat Bakım El Kitabı) belirtilen usul ve esaslara göre yapılmaktadır. 
Yanıtta "Yol bekçileri aynı yerde sabit beklemeyip, hat üzerinde günlük yaklaşık 10 kmlik mesafeyi yaya olarak gidip gelerek kontrol etmektedirler. TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki şebeke genelinde 47 adet Demiryolu Bakım Müdürlüğü ve bunlara bağlı 175 adet Yol Bakım Onarım Şefliği vasıtasıyla yol kontrol ve bakımları yapılmaktadır" dendi.  

KAZANIN YAŞANDIĞI HATTA SADECE BİR YOL GEÇİT KONTROL MEMURU VARMIŞ

"Demiryolu Bakım ve Müdürlüklerinin sorumluluk sahası ortalama 200-250 km, yol bakım onarım şefliklerinin sorumluluk sahası 55-60 km. arasında olup, bu rakam hattın geometrisi ve özelliklerine göre değişkenlik göstermetktedir" ifadelerinin yer aldığı yanıtta  "Kazanın meydana geldiği 1. Bölge Müdürlüğü mıntıkasında 344 adet köprü, 2 bin 218 menfez ile 2 adey viyadük bulunmakta olup, bu köprü, menfez ve viyadüklerin muayenelerinden Köprüler Şefi ile birlikte, mıntıkalarında Yol Bakım Şefi, Demiryolu Bakım Müdürü ve Köprü Mühendisinin (Görevlendirilen İnşaat Mühendisi) sorumluluğu bulunmaktadır" dendi.  
Yanıtta kazanın yaşandığı tarihlerde 1. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü mıntıkasında bulunan çalışan sayısı için şöyle dendi: 

"1 demiryolu bakım müdürü, 3 yol bakım şefi, 4 yl sürveyanı, 4 hat bakım onarım memuru, 1 yol geçit kontrol memuru, 15 yl bakım onarım işçisi, 2 sanatsız işçi, 7 mühendis, 4 operatör ve  2 tekniker görev yapmaktadır. Kazanın yaşandığı bölgede hattın muayenesi, TCDD hat bakım el kitabına ve 105 nolu genel emire göre belirlenen aralıklarla yapılmıştır." 

BAKANLIK: EKSİKLİKLER İVEDİLİKLE GİDERİLİYOR

"TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki demiryolu hatlarında toplam 24 bin 262 menfez bulunmakta olup, bu menfezlerin muyaneleri ilgili teknik elemanlar tarafından zamanında yapılmaktadır. Muayaneler sonucu tespit edilen eksikliker ivedilikle giderilmektedir" denilerek hatta bir eksiklik olmadığına dikkat çekilerek  "Yeni inşa edilen hatlarda platform genişliği 6 metre olarak uygulanmaktadır. TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yeni menfez ve köprü yapımmı mevcut köprü ve menfezlerin bakım, onarım ve yenileme ihaleleleri, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na uygun olarak yapılmakta olup, yapılan imalatlar zemin etüt raporlarına uygun olarak hazırlanan projelere göre kontrol teşkilatının gözetiminde yapılmaktadır" ifadeleri yer aldı.     

Öne Çıkanlar