CoronaVac aşısına onay çıktı, ilk olarak Sağlık Bakanı Koca aşı oldu

CoronaVac aşısına onay çıktı, ilk olarak Sağlık Bakanı Koca aşı oldu
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 'Acil Kullanım Onayı' verdi. Sağlık Bakanı Koca ve Bilim Kurulu üyeleri canlı yayında aşı oldu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, analizleri tamamlanan Çin'den alınan CoronaVac aşısı için "Acil Kullanım Onayı" verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılamanın yarın başlayacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Koca ve Bilim Kurulu üyeleri ise canlı yayında aşı oldu.

CoronaVac aşısının yüzde 78 oranında etkili olduğu belirtilmişti. Ancak aynı aşının Brezilya'daki testlerinde etkinlik oranı yüzde 60'ın altında olduğu ileri sürülmüştü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kullanım onayını Coronavirus Bilim Kurulu toplantısını ardından yaptığı açıklamada duyurdu. Bakan Koca ilk aşıyı kendisinin yaptıracağıı belirtti. Bakan Koca aşıların 81 ile gönderildiğini kaydederek, "Aşılama programını son derece şeffaf yürütülmesi en büyük önceliğimiz. Aşlılar üzerindeki karekod sistemiyle ismine tahsis edilen kişi dışında kullanılması mümkün değildir" dedi. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre 14 gün labaratuvarda incelenen numuneler değerlendirilip, acil kullanım onayı verildi. Yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

"Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen ve halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden COVID-19 pandemisi ile mücadele kapsamında kullanılması planlanan "Coronavac 600 SU/0.5 ml IM Enjeksiyon Süspansiyon İçeren Flakon" isimli aşı halka hızlı erişiminin sağlanması için Acil Kullanım Onayı kapsamında değerlendirilmiştir.

Bu kapsamda bilimsel veriler değerlendirilirken, bir yandan da ülkemize ulaşan numuneler Kurumumuz laboratuvarlarında 14 gün boyunca incelenmiştir. Bilimsel değerlendirmeler ve incelemeler sonucunda, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ilgili aşı için Acil Kullanım Onayı verilmiştir." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar