Çözüm sürecini kim bitirdi?

Çözüm sürecini kim bitirdi?
'Biz barış arayışındaydık ama çözüme yanaşmayan karşımızdaki hükümetti.'

ARTI GERÇEK- Artı TV'de yayımlanan Odak programında, çözüm süreci tartışmaları ve HDP'ye baskılar mercek altına alındı. Ezo Özer'in sunduğu programın konuğu Oslo görüşmeleri katılımcısı, 19. dönem DEP Milletvekili ve KNK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar oldu.

Türkiye'deki barış görüşmelerinin neden başarıya ulaşamadığını değerlendiren Aydar, "Herkes kendi penceresinden bakıyor. Bizim penceremizden baktığımızda son 15 yıllık süreçte bütün yapılan girişimleri yakından bilen biri olarak söylüyorum; Eğer bu süre içerisinde başarıya ulaşmamış ise Türkiye devletinin çözüme yaklaşımı aslında çözümü istememesidir" dedi. 

Bu sorunun anadilde eğitim, Kürtlerin kendisini yönetmesi, bir irade olarak kabul görmeleri ve bunun anayasal statü çerçeve içerisine oturtulması gerektiğini söyleyen Aydar, "Türkiye devletinin bu konudaki yaklaşımı, sorunu hareketin elindeki silah olarak görüyor. Silahları alabilirse 'sorunda yoktur' diye bakıyor" ifadelerini kullandı. 

Devletin görüşmelerde herhangi bir projesinin olmadığını söyleyen Aydar, devletin kendi içerisinde net olmamasından kaynaklı görüşmelerin tıkandığını söyledi. Zaman kazanmak veya kimseyi kandırmak gibi niyetlerinin olmadığını söyleyen Aydar, o dönemde aracılarında olduğunu, üçüncü taraf ve gözlemcilerin yer aldığını belirterek, "Biz barış arayışındaydık ama çözüme yanaşmayan karşımızdaki hükümetti" dedi. 

'MUTABAKATA UYULSAYDI BU KADAR ÖLÜM OLMAYACAKTI'

Dolmabahçe mutabakatına uyulmuş olsaydı bugün bu kadar ölüm ve yıkımın olmayacağını söyleyen Aydar, "Süreç yürüdüğünde insanların yüzü gülüyordu, yakma yıkma yoktu, işkence yoktu, insanlar ölmüyordu, Türkiye dış politikada rahattı, ekonomi iyi seyrediyordu. Ama şuandaki izolasyona bakın, duruma bakın, yaşanan ölümlere bakın" dedi. 

Türkiye'nin özgürlükler bakımından 146. sırada olduğunu söyleyen Aydar, Türkiye'nin üçüncü sınıf bir ülke dahi olmadığını söyleyerek bu sorunun çözülmemesi durumunda daha da kötüye gideceğini söyledi. 

'BUNLARDAN ÇÖZÜM BEKLEMEK AKILLICA OLMAZ'

Gare harekatını 'Hezimet' olarak değerlendiren Aydar, "Yeni bir çözüm sürecini bunlardan beklemek akıllıca bir şey olmaz. Herkes bir araya gelip bunları götürmeli. Gidecekleri için de bu kadar saldırgan oluyorlar zaten. Bunların ne İnsan Hakları Eylem Planı'na ne de başka bir söylemine inanmamalı, inanmıyorda zaten kimse" dedi. 

Öne Çıkanlar