Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı davasında karar açıklandı

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı davasında karar açıklandı
497 sanığın yargılandığı davada, eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor ile eski yarbay Ümit Gençer'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki olaylara ilişkin Ankara 19. Ağır Mahkemesi’nde görülen davada karar açıklandı. 497 sanığın bulduğu davada  Muhafız Alayı'ndan Genelkurmay Karargahı'na baskına giden ekibin başındaki eski binbaşı Fedakar Akça ve TRT binasını işgal eden eski albay Muhammet Tanju Poshor, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Darbe bildirisini TRT'de okutan eski yarbay Ümit Gençer'e de "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin emniyetinden sorumlu Köşk Muhafız Komando Birliği'nin komutanı eski binbaşı Osman Koltarla müebbet hapis cezası aldı. Yarbay Ümit Gençer, 61 TRT çalışanı ve 10 kişiyi kasten yaralamaktan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılık mütalaasında 264 sanık hakkında ise beraat talebinde bulunulmuştu. Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede 512 sanık yer aldı. 

Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü ile TRT çalışanı 65 kişinin müşteki olarak bulunduğu iddianamede, eski Alay Komutanı Muhsin Kutsi Barış'ın da aralarında bulunduğu sanıkların, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cumhurbaşkanına suikast", "askeri komutanlıkların gasbı", "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "nitelikli olarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "kamu malına zarar verme" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları istendi.

DARBE BİLDİRİSİNİ ZORLA OKUTTULAR

İddianameye göre, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görevli askerlerin darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyeti, eski alay komutanı Muhsin Kutsi Barış'ın emir ve talimatlarıyla yönetildi.

Barış'ın talimatıyla, eski Piyade Yarbay Ekrem Işık komutasındaki Muhafız Komando Taburu'nda görevli 124 asker TRT'ye gönderildi. Bu taburla TRT'ye giden bir önceki Muhafız Alay Komutanı eski Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor ve eski Kurmay Yarbay Ümit Gençer, yanlarındaki uzman çavuşlarla TRT stüdyolarına girerek, darbe bildirisini zorla okuttu. (ANKA)

Öne Çıkanlar