'Erken seçim işareti görmüyorum, erken seçim baskısı toplumsal mücadele ile yaratılır'

'Erken seçim işareti görmüyorum, erken seçim baskısı toplumsal mücadele ile yaratılır'
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ARTI TV'de yayınlanan Ankara Gündemi programında konuştu. Sancar muhaleferin öncelikle demokrasi amacı etrafında bir arada olması gerektiğini söyledi.

ARTI GERÇEK- HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ARTI TV'de yayınlanan Ankara Gündemi programında gazeteci Derya Okatan ve İsmet Demirdöğen'in sorularını cevapladı.

Mithat Sancar, HDP'nin başlattığı demokrasi yürüyüşlerini değerlendirirken demokrasi yürüyüşlerinin fiilen yürürlükte olan OHAL rejimini sarstığını söyledi. 

Sancar, demokrasi yürüyüşlerinin İstanbul ayağında ekoloji odaklı eylemler planladıklarını, bu eylemlerin odağında da Kanal İstanbul projesine karşı geliştireceklerini etkinlikler olduğunu kaydetti.

Mithat Sancar'ın konuşmasından satırbaşları şöyle: 

-Genç işsizlik zaten tanımlanamaz boyutlarda.

-Her 2 gençten biri işsiz.

-Alım gücünün ne kadar düştüğünü buradan Oradan da ölçebilirsiniz.

-Kısacası ekonomide zaten bir felaket yaşanıyor.

-Ekonomideki krizi çözemeyince başka hedeflerle onu örtmeye çalışıyorlar. Örneğin işte Suriye krizi...

-Suriye'de (başarılı olamayınca) işte nereye yöneldiler, Libya yöneldiler. Libya'da şimdi Mısır'la burun buruna gelmiş durumdalar.

-Bütün bunlar aslında arka arkaya başarısızlık ama iktidar bunları başarı olarak pazarlamaya çalışıyor.

-Cumhuriyet'in 100. yılında cumhuriyetten tek bir şey kalmayabilir.

-Kendilerini cumhuriyetçi olarak niteleyen bütün yurttaşlara diyoruz ki demokrasi olmadan cumhuriyeti koruyamazsınız.

-HDP ne yalnızdır ne de çaresizdir, birikimimiz ve kuvvetimiz yeterlidir.

-Demokrasi yürüyüşünün ikinci etabı İzmir'de yapacağımız finalle (27 Temmuz) sona erecek.

-Çok sayıda milletvekili ve MYK üyeleri ile birlikte İzmir'e gideceğiz.

-Ben okula başladığımda Türkçeyi bilmiyordum.

-Belki ileride bütün yerel yönetimleri etkisizleştirecek düzenlemelerde getirilecektir.

-Türkiye'de kayyım politikaları üzerinden bir rejim inşa ediliyor.

- (Kayyım atamaları ile) HDP seçmenini bezginliğe sürüklemek (istiyorlar).

-Muhalefet içinde HDP düşmanlaştıran her söylem iktidarın anlayışı ile ortak olmaktır.

-Biz hala seçimlerde kilit partiyiz

-Iki seçim var, biri cumhurbaşkanlığı seçimi biri de parlamento seçimi. Cumhurbaşkanlığı için muhalefet adayı arayışı ortak adayı çıkarılıp çıkarılmaması gerektiği... Bu o zaman tartışılacak (bir konu). Parlamento seçimi de en az cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli.

-HDP'nin baraj sıkıntısı yok, bütün kamuoyu anketleri de bunu söylüyor.

-Bizim derdimiz şu: Türkiye'de demokrasinin önünü açmak.

-Bizim esas derdimiz toplumsal demokrasi ittifakıdır, bundan kastımız da herkes bir araya gelsin değildir.

-Büyük bir heyecanla ittifak meselesini tartışan partiler eğer demokraside buluşmazlarsa yarın öbür gün ittifak yapacak zemini bulamayabilirler.

-O zemin de ancak bizim şimdi yürüttüğümüz demokrasi mücadelesi ile olabilir.

-Ben bir erken seçim işareti görmüyorum. Bu iktidarın erken seçime gidebilmesi için makul bir neden görmüyorum. Bir yıl içinde bie seçim görmüyorum. 

-Erken seçim baskısı toplumsal mücadele ile yaratılır.

-Milletvekilimizin (Eşini darp ettiği belirtilen Muş Milletvekili Mensur Işık) eşinin şikayetini geri çekmesi bizim için bağlayıcı değildir.

-Bu konudaki tutumumuz bizim çok nettir. Kadına karşı şiddet kırmızı çizgimizdir. Burada hiçbir esnememiz, tavizimiz, mazeret aramamız söz konusu olamaz. Kadın meclisimiz zaten meselenin baştan itibaren takipçisi olmuştur. Hemen durumu öğrenmek için gerekli girişimlerde bulundu Kadın Meclisi yöneticilerimiz ve parti içi mekanizmaları da hemen işlettik. Bizde bugün yapılan bir açıklama vardı, Kadın Meclisimiz adına yapılan bir açıklama. Araştırmamızı, soruşturmamızı kadının beyanı esastır temelinde yürüteceğiz, ifadesini de içeriyordu. Kadın Meclisimiz bu işin peşini bırakmaz, partimiz de bırakmaz, hiçbir organımız bırakmaz. Ebru hanımın açıklamasının yeterli olduğunu da düşünmüyoruz. Şikâyetinden vazgeçmesi de bizi bağlamaz. Biz kendi objektif araştırmamızı mutlaka yapacağız. İfadeyi çekmesinin sebeplerini de anlamaya çalışacağız. Esas olarak Kadın Meclisimiz yürütüyor bu süreci. Ortaya çıkacak sonuçlara göre milletvekilimiz hakkında gerekli işlemleri yapacağız. 
-(Disipline sevk etme söz konusu olabilir mi?) Bu süreç hemen başladı. Dediğim gibi bu konuda en ufak bir mazeret üretmemiz, en ufak bir kaytarma söz konusu olamaz. Burada son derece netiz. Kim olursa olsun, milletvekili ya da başka bir görevdeki insan asla fark etmez. Burada ilkelerimiz en net şekilde ortaya konur ve mekanizmalar da en şeffaf, sağlıklı, güçlü şekilde işletilir.

Öne Çıkanlar