Danıştay'dan Ayasofya için cami kararı

Danıştay'dan Ayasofya için cami kararı
86 yıllık Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi. Danıştay, Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasının önünü açtı.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı davada sona gelindi. Bugün karar için bir araya gelen 10. Daire kararını verdi.

Daire, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

AYASOFYA İLE İLGİLİ YARGISAL SÜREÇ

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005'te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008'de ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016'da tekrar Danıştaya dava açmıştı.

Derneğin, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018'de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

ERDOĞAN ONAYLADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yapının Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini içeren kararnameyi imzaladı. Erdoğan, kararnameyi Twitter hesabından yaptığı, "Hayırlı olsun." paylaşımı ile duyurdu.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: TEŞEKKÜR EDİYORUM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin yolunun açılmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Şentop'un açıklaması şöyle:

Ayasofya bizim kuşağımızın, bizden önceki birçok kuşağın ideallerinde cami olarak açılması gereken bir yapı olarak her zaman yer almıştı. Hedef, rüya olarak yer aldı. 'Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın' bizim gençliğimizin sloganıydı. O dönemin gençlik liderlerinden Cumhurbaşkanımız gayret gösteren bir kişiydi. Onun döneminde Ayasofya'nın açılması hakikaten anlamlı.

Danıştay kararı birçok bakımdan, uluslararası hukuk bakımdan değerlendirmeler içeriyor. Ayasofya Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan bir vakıfta cami olarak kullanılmasına yönelik hüküm var. Diğer camilerin de vakfiyeleri var. Dolayısıyla bu amacın değiştirilmesi doğru değil."

Başta Fatih Sultan Mehmet olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Danıştay'ı tebrik ediyorum, Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. En kısa zamanda hazırlıklar biter. Önümüzdeki hafta içerisinde Cuma'ya kadar bu konuda adım atılır."

Öne Çıkanlar