DEÜ'de mobing: Bahçede sigara içen personelin fotoğrafı çekiliyor

DEÜ'de mobing: Bahçede sigara içen personelin fotoğrafı çekiliyor
Sürgün, baskı ve mobingle gündemden düşmeyen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin, bahçesinde buluşan sağlıkçıların fotoğraflarının çekildiği ve disiplin cezaları verildiği belirtildi.

AKP eski Milletvekili Nükhet Hotar'ın rektörü olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlar devam ediyor. Sağlıkçıların yaşadıkları sorunlar, 15 Haziran 2020'de "kurumun zarara uğradığı" gerekçesiyle ek ödemelerde yüzde 20 civarında yapılan kesintiler ile başladı. Kesintilere tepki gösteren sağlık çalışanları hakkında daha sonra 18 Haziran 2020'de soruşturma açıldı. 
 
GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
 
Soruşturmalara rağmen taleplerinden vazgeçemeyen sağlıkçılar, sık sık hastane bahçesinde bir araya gelerek, yaptıkları açıklamalarla kesintiye tepki gösterdi. İl Hıfzısıhha Kurumu kararı üzerine sağlıkçıların eylemleri 1 Temmuz 2020'de yasaklanırken, eyleme katılanlar arasında olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur 24 Ağustos 2020'de sürgün edildi. Sürgüne karşı başlattığı hukuk mücadelesini kazanan Uğur, daha sonra sağlıkçı Arzu Sert ile birlikte pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanları için yaptıkları saygı duruşu nedeniyle 8 Mart 2021'de görevden uzaklaştırıldı. Ancak hastanedeki çalışanlara yönelik baskılar uzaklaştırma kararı ve hak talepli eylemlerinin yasaklanmasıyla da son bulmadı.   
 
Covid-19 vakalarının artmasıyla birlikte her geçen iş yükünün daha da arttığı hastanede çalışanlar, halen mobinge maruz kaldıklarını paylaştı.  
 
'İNSANCA ÇALIŞTIRILMIYORUZ'
 
Mobing ve baskılardan kaynaklı isminin açıklanmasını istemeyen bir sağlık çalışan, pandemiden kaynaklı hastanedeki 3 katın pandemi servisine çevrildiğini ve daha sonra tekrardan normal servislere dönüştüğünü anlattı. Sağlık çalışanı, "Bu servisleri oluşturmak için çalışanlar sürekli yatak ve dolap gibi eşyaları taşımak zorunda kalıyor. Bir yıldır bu böyle. Personellere sağlık hizmeti dışında taşıyıcı ve angarya işler de yükleniyor. Kimi zaman 24 saat içinde 300-400 hasta görmüş oluyor poliklinik. Pandemi servislerindeki arkadaşlarımız yoğun mesai ile çalıştırılıyor. Servis şefleri çalışma organizasyonunu insani bir hale çok kolay bir şekilde getirebilir. Ancak bu talebimiz kabul edilmiyor" dedi. 
 
SİGARA CEZASI
 
Hastanede kendilerine haftada 5 maske verildiğini ve bu maskelerin kalitesiz olduğunu kaydeden sağlık çalışanı, maskelerin birçok kişide alerji yaptığını aktardı. Hastanesi bahçesinde sağlık çalışanlarına ait alanların olmamasından da dert yanan sağlıkçı, şöyle devam etti: "Hiçbir işçinin yan yana gelmemesi ve hak aramasını istemiyorlar. Bahçede mola zamanlarımızda 3 kişi yan yana gelsek güvenlikler gelip fotoğraflarımızı çekiyor. Ardından da amirler bize ‘Neden mesai yerinde değilsin, neden fiziki mesafeye uymadın, neden sigara içtin?’ gibi sorular soruyor. Bahçede sigara içenlere disiplin cezaları kesiliyor. Bu gözetlenme hali elbette bizi olumsuz etkiliyor. Ama yıldırma politikalarına karşı işçiler olarak dayanışmamızı ve örgütlenmememizi sürdürüyoruz" diye kaydetti. 
 
HASTANE SESSİZ
 
Konuya ilişkin görüşmek istediğimiz DEÜ ise, sorularımızı yanıtsız bıraktı. Hastane yönetimi, 7 Mayıs Cuma günü yönelttiğimiz soruları daha sonra yanıtlayacaklarını belirterek, sonrasında herhangi bir dönüş yapmadı. (MA/ Sevda Aydın)

Öne Çıkanlar