DEVA ziyareti sonrası konuşan Buldan: Demokrasi ittifakına ihtiyaç var

DEVA ziyareti sonrası konuşan Buldan: Demokrasi ittifakına ihtiyaç var
DEVA Partisi ziyareti sonrası açıklama yapan Buldan, 'Muhalefet arası bir güç birliğine, demokrasi ittifakına ihtiyaç olduğunu dile getirdik' dedi.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Herkes İçin Adalet" sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında muhalefet partileriyle görüşmeye devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi’ni (SP) ziyaret eden HDP’nin bu kapsamdaki üçüncü durağı Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Merkezi oldu.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Tıpkı Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ile yaptığımız gibi Türkiye’nin genel ve temel meselelerini, krizlerini konuştuk. Muhalefet arası bir güç birliğine, demokrasi ittifakına ihtiyaç olduğunu dile getirdik. Seçimlere kadar bir geçiş dönemi olarak ifade ettiğimiz yol temizliği yapma ihtiyacını da masaya yatırdık" dedi.

Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu konuların başında yargı meselesi, haksız tutuklamalar, binlerce insanın haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevinde olması meselelerini konuştuk. Yine parlamenter sisteme geçiş için neler yapılması gerekiyor, bunları konuştuk. KHK ile yönetilen bir ülkede zarar gören vatandaşlarımızın bu meseleden nasıl çıkacağını dile getirdik. Yine kayyımlar konusu, belediye eş başkanlarının görevden alınması meselesinin sadece HDP ile sınırlı kalmayan, artık Türkiye’nin batısına da sirayet eden, başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere ve bundan sonra da belki yaşayacağımız bir mesele olarak görülmesi gerektiğini konuştuk."

'GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK'

"Yine seçim güvenliği, seçim meselesi bir ittifak olarak gündemimizde değildi, ancak bir seçim güvenliğine de ihtiyaç olduğu konusunu konuştuk. Bundan sonra görüşmeler devam edecek. Kuracağımız heyetler kendi aralarında görüşmelerini yapacaklar. İstişare, diyalog devam edecek."

‘NASIL BİR ANAYASA YAPACAKLAR BAKACAĞIZ’

Gazetecilerin soruları yanıtlayan Buldan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa konusunda muhalefet partileriyle konuşulabileceği yönündeki açıklamasına dair şunları söyledi:

"HDP olarak yeni anayasa meselesinde bizim duruşumuz nettir. Nasıl bir anayasa hazırlayacaklar, elbette ki buna bakacağız. Ceplerinde ne var, muhalefet partilerine nasıl gelecekler, partilerin kapılarını nasıl çalacaklar onu bilmiyoruz. Biz HDP olarak toplumun tüm kesimleriyle ortak bir anayasa çıkarılması konusunda hemfikiriz. Sadece hükümetin belirlediği bir yeni anayasanın Türkiye’ye hizmet etmeyeceği kanaatini taşıyoruz. Elbette ki bütün muhalif partilerin görüşlerinin alınması önemlidir. STK’lar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini bu sürecin içine dahil etmesinde fayda var."

Buldan, 17 Şubat’ta Gelecek Partisi ile görüşeceklerini, İYİ Parti ile de randevu alacaklarını söyledi.

Öne Çıkanlar