'Devlet eliyle dilenci toplumu yaratıldı'

'Devlet eliyle dilenci toplumu yaratıldı'
Resmi verilere göre, Türkiye'de yaşayan her sekiz kişiden biri sosyal yardıma muhtaç halde. 10 milyon kişi üretmeden tüketmeye alıştırıldı

EKONOMİ- Daha önce sürekli hale gelen sosyal yardımlar nedeniyle bu yardımlara bağlı bir toplum yaratmakla suçlanan AKP, resmi rakamların açıklanması ile bu eleştirileri haklı çıkardı.

Birgün Gazetesi'nde Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, AKP iktidarının uyguladığı ekonomik politikalar yoksulluğu hızla artırırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre ülkede yaşayan sekiz kişiden biri sosyal yardıma muhtaç. Bakanlık verilerine göre, 2016 yılında 10 milyon 610 bin 928 kişiye sosyal yardım yapıldı.

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın, sosyal yardım alan yurttaşlarla ilgili soru önergesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca verilen yanıt, artan yoksulluğun yanısıra toplam yardım tutarının 32 milyar 7 milyon 123 bin lira olduğunu ortaya çıkardı.

Yardımdan en fazla pay alan iller İstanbul, Urfa ve Diyarbakır, en az pay alan üç il ise Bayburt, Bilecik ve Karabük oldu.

AKP hükümeti döneminde artan sosyal yardımların sadece yoksulluğu yönetmek amacı taşıdığını belirten Nazlıaka, bu yöntemin yoksulluğa çözüm getiremeyeceğini söyledi. Nazlıaka, sosyal yardımların suiistimal edildiğini de belirterek, "Bir yandan sosyal yardımlar artarken diğer yandan bu yardımların suiistimal edildiği yönünde ciddi kuşkular var. Yardımların dağıtım şeklindeki adaletsizlikler ve gerçek sahiplerine ulaşmadığı konusundaki yaygın izlenim göz ardı edilemez. Sosyal yardımlar bir siyasi rant devşirme aracına dönüştürülemez" dedi.

MUHTAÇ BİR TOPLUM YARATILDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2016 Yılı Faaliyet Raporu da ülkede yaşanan yoksullaşmayı ortaya koydu. 2017 yılı başında açıklanan verilerde 3 milyon 154 bin 69 hanenin sosyal yardımlardan faydalandığı açıklandı. Toplamda 2 milyon 342 bin 946 hane düzenli olarak yardım almaya muhtaçken, 2 milyon 46 bin 888 hanenin ise geçici süreyle yardım aldığı öğrenildi.

PRİM BORÇLARINI DA ÖDEYEMİYORLAR
AKP’nin sağlık politikaları kapsamında başlattığı Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedeniyle mağdur olan milyonlarca yurttaş da bakanlığın verilerine yansıdı. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için her ay düzenli olarak prim ödemek zorunda bırakılan 6 milyon 683 bin 106 yurttaşın borcunu ödeyemediği görüldü. Borcu dolayısıyla sağlık hizmeti alamayan yurttaşların tepkisi nedeniyle 2016 yılında milyonlarca yurttaşın borcunun silindiği açıklandı.

Öne Çıkanlar