Diyarbakır'da kadın mitingi: Barış Annesi sarı kırmızı yeşil flama taşıyor diye gözaltına alındı

Diyarbakır'da kadın mitingi: Barış Annesi sarı kırmızı yeşil flama taşıyor diye gözaltına alındı
Diyarbakır'da düzenlenen kadın mitinginde elinde sarı kırmızı yeşil renkli flama bulunan Barış Annesi Hatice Beytur polislerce gözaltına alındı.

Diyarbakır’daki kadın mitinginde meydanı dolduranlara seslenen HDP’li vekil Nuran İmir, "Bugün çok tarihi bir güne imza atacağız. Saldırıları boşa çıkaracağız, yolun sonunda özgürlük var" dedi. Katledilen Deniz Poyraz’ın annesi ise, kadınları "Deniz, artık halkın denizi" sözleriyle selamladı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) "Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe êdî beşe. Şimdi kadın özgürlük zamanı" şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda organize ettiği miting başladı. Mitinge katılmak üzere bölge kentlerinden yola çıkan kadınlar, kent girişlerinde olduğu gibi miting alanın girişinde kurulan kontrol noktalarında polisin engellemeleri ile karşılaştı. 

SARI KIRMIZI YEŞİL FLAMADAN DOLAYI GÖZALTINA ALINDI

50 yaşındaki Barış Annesi Hatice Beytur’ın elinde yeşil sarı kırmızı flama bulunduğu için gözaltına alınmasının yanı sıra Avukat Elif Direnç İpek Ulaş da arama noktasında kimliğini göstermesine rağmen polislerce üst aramasından geçirilmek istendi. Bu duruma itiraz eden Ulaş, polislerce darp edildi. Ulaş, kendisini darp eden polislerden şikayetçi olmak için Emniyet’in yolunu tuttu. 

Kadınların hemcinslerine yönelik saldırılar, cinayetler, ırkçı ve cinsiyetçi söylemleri taşıdıkları pankartlar ve sloganlarla protesto ettiği miting, katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulunulması ile başladı. 

Ardından sahneye konuşma yapmak üzere ilk olarak HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir çıktı.

HDP’Lİ İMİR: SAKİNE VE SEVE'LERE SÖZ VERDİK

Alanı dolduran kadınları selamlayarak sözlerine başlayan İmir, "Bugün çok tarihi bir güne imza atacağız. Hepiniz iyi biliyorsunuz Kürt kadınları bütün zorluklara rağmen mücadele ediyor. Bütün saldırıları tarihten bu yana biliyoruz. Saldıranlar bizi tarihimizden tanısınlar. Bugün de kadınlar mücadelesiyle bu meydandalar. Sakine, Leyla, Seve, Asya, Pakize'ler için söz verdik. O'nlar için alandayız" dedi.

‘KÖLELİĞİ KABUL ETMİYORUZ’

Cezaevinde tutuklu bulunan kadınların mücadelesine değinen İmir,  "Leyla Güven, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Ayşe Gökkan ve daha çok sayıda kadın bu mücadelenin öncüsüdür. Cezaevinde olan onlarca kadın arkadaşımıza binlerce selam. Zindanlarda kadın direnişini bertaraf etmek istiyorlar. Her yerden kadınlara ve kazanımlarına saldırı var. Deniz Poyraz'ı katlettiler, eşbaşkanlığı kaldırmak istiyorlar, mücadele yürüten kadınları zindanlara atıyorlar. İstanbul Sözleşmesi bir gecede bir erkek tarafından kaldırıldı. Mücadele yürüten kadınları istemiyorlar, köle istiyorlar. Fakat biz köleliği kabul etmiyoruz. Kadınların mücadelesini büyüteceğiz, eylemlerimiz çoğalacak. Bu yolun sonunda barış var özgürlük var" dedi.

HDP’li İmir, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekti. İmir, "İmralı'daki Öcalan üzerinde bir tecrit var. 22 yıldır avukatlarıyla görüştürülmüyor. Bu tecrit sadece İmralı'da değil, her cezaevinde var" diye konuştu.

‘ÖZGÜR BİR YAŞAMI İNŞA EDECEK GÜCÜMÜZ VAR’

Bölgenin her yerinden kadınların alanda yer aldığını kaydeden İmir, "Bütün kadınlar alanda ve kendilerinden eminler. AKP, kirli politikalarını kadınlar üzerinden yürütüyor. Bu kirli savaş kadınların bedenleri üzerinden özel bir politika ile yürütülüyor ama bilsinler ki bu politikaları nasıl ki dün boşa çıkardıysak, bugün yine coşkumuzla boşa çıkaracağız" ifadelerini kullandı. 

Bu saldırıların sadece Kürt kadınlarına dönük olmadığını vurgulayan İmir, şöyle devam etti: "Ülkenin her yerinde kadınlar tacize, tecavüze uğruyor, katlediliyor. AKP geldiğinden bu yana saldırılar arttı. Kadın katliamlarına, siyasi saldırılara tahammülümüz kalmadı ve buradan şunu söylüyoruz: Bu saldırıları kabul etmiyoruz, mücadele edeceğiz ve ilerleyeceğiz. Söz verdik nerede bir zorluk varsa bütün kuvvetimizle orada olacağız. Özgür bir yaşamı inşa edeceğiz, bu gücümüz var. Yaşamın her alanında saldırılar var. Fakat biz TJA'lı kadınlar olarak bu saldırıları boşa çıkartacağız."

'İRADEMİZİ KABUL ETMEYENLER KAYBOLACAK'

Bütün dünya kadınlarının Kürt kadınlarından güç aldığına değinen İmir, sözlerini "Ama bu iktidar bizi kriminalize etmeye çalışıyor. Bizi bu aşamaya getiren fikir hiçbir egemenin karşısında boyun eğmez. Rojava'dan Şili'ye, Afganistan'a kadınlar her yerde direniyor. Kadının iradesini kabul etmeyen zihniyetler kaybolacak" diyerek sonlandırdı.

‘DENİZ POYRAZ ÖLÜMSÜZDÜR’ SLOGANI YÜKSELDİ

Sahne daha sonra HDP İzmir İl Binasında katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz çıktı. Annenin sözlerine başlaması ile birlikte alandan sık sık "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganları yükselmeye başladı. Bu sırada polisler annenin konuşmasını engellemek üzere sahneye çıkmak istedi. 

ANNE POYRAZ: KADINLAR BİR OLMALI 

Konuşmasına devam eden anne Fehime Poyraz,  "Bilmeliyiz ki her zaman varız, dimdik ayaktayız.  Kadınlar olarak bir olmalıyız, aksi takdirde kaybedeceğiz" dedi. Kızına yönelik cinayetine dair konuşan anne, "Savunmasız bir katliam gerçekleştirdi. Onları kınıyorum. Bir karıncaya zararı yoktu ama O'nu katlettiler. Katil için ‘psikolojisi bozuk’ deniliyor ama böyle değil. Bozuk olsaydı kendisine zarar verirdi" ifadelerini kullandı. 

Konuşması sırasında zorlanan anne Poyraz, bir ara kötüleşti ve "Deniz artık halkın denizi" diye kadınları selamlayarak, konuşmasını yarıda kesmek zorunda kaldı.

Koma Aryen’in sahne almasıyla devam eden miting, seslendirilen şarkılar eşliğinde halaylar çekilmesiyle devam ediyor. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar