Özsoy: Leyla Güven devletten alacaklıdır

Özsoy: Leyla Güven devletten alacaklıdır
HDP’li milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülerek tutuklanmasına tepkiler sürüyor. HDP'li Hişyar Özsoy, iktidarın moral üstünlüğü elde edecek zerre kadar zemini kalmadığını söyledi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - HDP'nin milletvekillikleri düşürüldükten DTK Eş Başkanı ve Hakkari milletvekili Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Diyarbakır’da aralarında HDP Milletvekilleri Hişyar Özsoy, Remziye Tosun, Dersim Dağ, İmam Taşçıer’in de bulunduğu kitle HDP Diyarbakır İl binası önünde basın açıklaması yapmak istedi.

KAPI ÖNÜNE YIĞILAN POLİS PANDEMİYİ GEREKÇE GÖSTERDİ

Açıklama öncesi bölgede yoğun önlem alan polis, HDP İl Binası’nın önünde çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekibi konuşlandırdı. HDP İl Binası'nın kapısını kalkanlarla kapatarak, yasak kararı olduğu gerekçesi ile dışarıda basın açıklamasına izin verilmeyeceğini söyledi. HDP İl Başkanı Zeyat Ceylan ile konuşan polis amiri, pandemi sürecinin olduğunu salgın hastalık riskinin devam ettiğini belirterek açıklamanın risk oluşturacağını söyledi. Bunun üzerine kapı önünde biriken polisleri gösteren Zeyat Ceylan polis amirine, "Allah aşkına, bir arkanıza bakın. Polis memurların duruşu pandemi sürecine uyuyor mu uymuyor mu" diye sordu.

 

BASIN AÇIKLAMASINA 10 KİŞİ SINIRLAMASI

Uzun süren görüşmelerin ardından dışarıda HDP milletvekilleri ve il eş başkanlarından oluşan 10 kişilik bir grubun açıklama yapılmasına izin verildi. Sınırlı sayıda kişiyle yapılan basın açıklamasının Kürtçesini HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan, Türkçesini de HDP İl Eş Başkanı Hülya Alökmen Uyanık okudu.

"BU ZİHNİYET MECLİS ÜZERİNDE KARA BİR LEKE OLARAK VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR"

Vekilliklerin düşürülmesinin ardından milletvekillerinin tutuklanmasını halk iradesine yönelik yapılan ‘darbe’ olarak nitelendiren Uyanık, "Bu darbeci zihniyet 26 yıldır TBMM’nin üzerinde kara bir leke olarak varlığını sürdürüyor. 1994 yılında DEP Milletvekillerinin dokunulmazlıkları düşürülerek milletvekillerinin Meclis'ten yaka paça atıldığı günden bugüne demokratik siyaset ısrarında bulunan 27 milletvekilinin vekillikleri düşürüldü" ifadelerini kullandı. Vekilliklerin düşürülmesinin belediyelere yönelik kayyım atamaları ile aynı özelliği taşıdığını hatırlatan Uyanık, iktidarın 27 Mayıs ve 12 Eylül’ü her fırsatta dile getirdiğini ancak bu yapılanın askeri darbelere rahmet okutulacağını söyledi. İktidarın 27 Mayıs ve 12 Eylül üzerinden içi boş bir "darbe karşıtı söylem" geliştirdiğini ifade eden Uyanık, "İktidar, Türkiye’de yapılan askeri darbelere rahmet okutacak tarzda halk iradesine saldırmaktadır. 20 Temmuz 2015’dan beri sistematik bir darbe pratiği sergilemektedir. Saray rejimi bu saldırı ile esas olarak darbe rejimi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır" diye konuştu.

MUHALEFETİN ORTAK GÖREVİ

Halkın iradesini meşru gördüklerini belirten HDP İl Eş Başkanı Uyanık, şunları söyledi: "Bütün bu saldırılara karşı Türkiye’nin demokratik geleceğini yaratma çabamıza devam edeceğiz. Bu saldırılar ancak ve ancak bizim mücadele azmimizi ve kararlılığımızı bileyecektir. Bu saldırganlık bizi yıldıramayacak ve kazandığımız demokratik mevzileri terk ettirmeyecektir.  Bu vesileyle bir kez daha başta partimiz olmak üzere bütün toplumsal kesimlere yönelen bu saldırganlığa ve nobranlığa karşı demokratik güç birliği çağrısında bulunuyoruz. Demokratik gelecek ve Özgür Türkiye tüm farklılıklarımızla hepimizin ellerindedir. Halkımıza karşı yönelmiş bu saldırganlığı bugün durdurmak, muhalefet olarak hepimizin ortak görevidir ve herkesi bu görevine sahip çıkmaya çağırıyoruz."

"LEYLA GÜVEN ALACAKLI"

Artı Gerçek’e konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in tutuklanmasına anlam vermediklerini söyledi. Güven’in cezaevinde kaldığı sürenin daha fazla olduğunu hatırlatan Özsoy, "Leyla Güven çok bile cezaevinde kalmıştı. Şu anda kalması istenen süre, daha önce kaldığı süreden daha az. Dolayısı ile Leyla Güven devletten alacaklı" dedi.

"6 MİLYON OY ALAN PARTİ KENDİ KAPISINDA AÇIKLAMA YAPAMIYOR"

Basın açıklamasının engellenmesine tepki gösteren Özsoy, "İki milletvekilimizin vekillikleri düşürülmüş, cezaevine göndermişler. Burası Diyarbakır İl binası, Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin il binası… Biz kapımızın önünde basın açıklaması yapabilmek için bir saattir müzakere yürütüyoruz. Burada görülen manzara Türkiye’nin tekil siyasetinin dışla vurumu. 6 milyon oy alan bir parti kendi kapısı önünde basın açıklaması yapamıyor. Hemen kapının yanına Süleyman Soylu çadır kurdurmuş. İnsanları bize karşı kışkırtıyor. Böyle bir durumla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de demokrasinin olup olmadığının artık kimsenin tartışmadığını belirten Özsoy, şöyle konuştu: "Demokrasinin olmadığını herkes biliyor zaten. Artık bu iktidarın da demokratik bir yerden moral üstünlüğü elde ederek, konuşacak zerre kadar bir zemini kalmamıştır. Türkiye’nin resmini insanlar demokrasi açısından, hukuk açısından, insan hakları açısından merak ediyorlarsa, başka bir yere bakmasın. Diyarbakır HDP İl Başkanlığı önündeki çadıra değil, önündeki vekillerin gördüğü bu muameleye baksın. Demokrasiye, Kürtlere, HDP’ye yönelik olan bu saldırılarda da biz sonuna kadar direnme kararlılığındayız."

Öne Çıkanlar