Diyarbakır'daki Mehmethan Pasajı hakkında yıkım kararı

Diyarbakır'daki Mehmethan Pasajı hakkında yıkım kararı
Pasaj hakkında kamulaştırılmasının ardından yıkım kararı verilmesine 4 partiden ortak tepki geldi.

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ndeki Mehmethan Pasajı'nın kamulaştırılmasının ardından yıkılması kararının alınmasına CHP, HDP, DEVA ve Gelecek Partisi'nden ortak tepki geldi. 4 partinin düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, "Sizin bunu yıkmanız demek, bu insanların işsiz kalması demek. Bu esnafla çalışan işçilerin işsiz kalması demek. Sizler değil miydiniz, bu pandemi sürecinde işten çıkarmaları yasaklayanlar. İşte siz aslında kendiniz burada insanları işsiz bırakıyorsunuz" dedi. 

'YAPILMAK İSTENEN BİR HAFIZAYI YOK ETMEKTİR'

Pasaj önünde toplanan Diyarbakır il temsilcileri, kararı eleştirdi. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, şöyle konuştu: "Daha önce burada yaşayanlar da bilir, daha önce burası açık sinema olarak da kullanıldı. Bugün aslında burada yapılmak istenen bir hafızayı yok etmektir. Buraya gelen insanların, sosyo-ekonomik yapısını bozmaktır. Burada, bu bina yıkılacak ve rant olarak kullanılacak. Biz bugün burada esnafımızın yanındayız. Hukuki süreçlerin de takipçisi olacağız ve bu binanın yıkılmaması için elimizden geleni de yapacağız. Hükümete de buradan çağrımız, bu pandemi sürecinde buradaki esnafı mağdur etmeyin. Buradaki esnafı başka yerlere taşınmaya mecbur etmeyin. Buradaki esnaf, buradan geçimini sağlıyor, buradan evine ekmek götürüyor. Sizin bunu yıkmanız demek, bu insanların işsiz kalması demek. Bu esnafla çalışan işçilerin işsiz kalması demek. Sizler değilmiydiniz, bu pandemi sürecinde işten çıkarmaları yasaklayanlar. İşte siz aslında kendiniz burada insanları işsiz bırakıyorsunuz."

'HÜKÜMET ZAFİYET İÇİNDE'

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç da ANKA Haber Ajansı'na şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kamulaştırma ile ilgili mesele vatandaşın mağduriyeti söz konusu. Kamulaştırma kararı, taşınma bedelidir bunlarla ilgili çalışma yok. Bu hususlarla ilgili çalışma yapılması gerekiyor. Özellikle Sur bölgesi'nde 2015-2016 yıllarından sonra vatandaşın, esnafın, tüccarın mağduriyeti var. 5 yıl boyunca vatandaşın zararları giderilmedi. Şu anda muhatap bulabileceği kimse yok. Hükümet zafiyet içerisinde. Bu kadar mağduriyet varken, iş yeriyle ilgili kararlar da vatandaşın mağduriyetini artırıyor. Acil boşaltılması gereken bir yer değil. Vatandaş mağdur edilmeden yapılabilir. Vatandaşın elektriğini, suyunu keserek 'Biz burayı kamulaştırdık, buradan çıkın' demek doğru değil. Yıkılması ile ilgili kamu kararı alınmış ve zorunlu ise vatandaş mağdur edilmeden, uygun bir şekilde hareket edilmesi gerekiyor. Vatandaşın elektriğini, suyunu keserek oradan çıkmaya zorlamak mağduriyete neden olmaktadır. Bu kabul edilebilir değildir." (ANKA)

Öne Çıkanlar