Dolarda oynaklık sürüyor: Prens etkisi kısa sürdü, kur tekrar 12 seviyesinde

Dolarda oynaklık sürüyor: Prens etkisi kısa sürdü, kur tekrar 12 seviyesinde
Abu Dabi Veliaht Prensi'nin Türkiye'ye gelmesi ve yatırım anlaşmaları yapılacağı haberiyle 11,60'a kadar çekilen dolar kısa süre sonra tekrar 12 TL seviyesine çıktı.

ARTI GERÇEK - Türk Lirası, salı günü yaşanan sert fiyat hareketlerinin ardından çarşamba günü 12 seviyesinin altına kadar geriledi.

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın Türkiye’ye gelişi öncesi ve sırasında Türk Lirası’nda tarihi bir dalgalanma yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki akşamki kur ve faiz açıklamasıyla 11,20’den 13,50'ye kadar tarihi bir sıçrayış yaşayan dolar/TL bugün 11,70’in altına inerek 11,60 seviyelerine geriledi. Ancak daha sonra dolar tekrar 12 TL seviyelerine yükseldi.

Dün 15,16’ya kadar yükselen euro/TL’de 13,02 seviyesi görüldü.

Bugünkü düşüşte, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Türkiye’ye yüklü doğrudan yatırım yapacağı yönündeki haberler etkili oldu.

Bloomberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan arasında iki ülke arasında farklı alanlarda anlaşmalar imzalanacağını, Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile iki Türkiye şirketi arasında anlaşma olacağını yazdı. Bu haberle birlikte döviz kurlarındaki düşüş hızlandı.

Dolar/TL’nin bir aylık oynaklığı 179 baz puan yükselişle yaklaşık yüzde 53’e çıktı. Türkiye’nin beş yıllık CDS’i bir ara 492,7 baz puan seviyesine çıktı ve son bir yılın zirvesine ulaştı. Türkiye 10 yıllık tahvil getirisi günü 73 baz puan artışla iki yılın zirvesi olan 21,10’dan tamamladı.

Türk Lirası'ndaki bu sert dalgalanmalar son 20 yılın en kötü likidite koşullarına yol açıyor.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, alış satış arasındaki fark bu ay, Şubat 2001’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

YABANCI KURUMLAR TL ANALİZLERİNİ AÇIKLIYOR

TL'de yaşanan serbest düşüş sonrası yabancı bankalardan da analizler arka arkaya gelmeye başladı.

İsviçreli banka Credit Suisse, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yüklü bir faiz artışı gelene kadar dolar/TL'nin 14 seviyesine yükseleceğini öngördü.

Banka ekonomistleri, TCMB'den yüklü bir artış gelmesi durumunda dolar/TL'nin 11 bölgesine gerileyeceğini öngördü.

Societe Generale Gelişen Piyasalar Strateji Müdürü Phoenix Kalen, Türk Lirası'na olan güvenin azalmasıyla insanların bankalardan varlıklarını çekebileceğini, finansal piyasalardaki istikrarın bozulabileceğini ve Türk Lirası'ndaki değer kaybının bir hiperenflasyon dönemine yol açabileceğini belirtti.

Unicredit Ekonomisti Gökçe Çelik, Türk Lirası'nda likidite kısıtlamaları uygulanmasını beklediklerini ve kurdaki değer kaybının önlenmesi için ilk olarak rezervlerin kullanılabileceğini fakat bu önlemlerin uzun vadede işe yaramayacağını ve eninde sonunda faiz artırımının gerekli olacağını vurguladı.

Goldman Sachs ve daha bir çok kurum TCMB’nin kısa vadede faiz indirimlerine devam edevbileceğini ancak bir süre sonra TCMB’nin faiz artırmak zorunda kalacağı öngörüsünde bulunuyor. Bir çok bankacı TCMB’nin rezerv satışı ya da piyasa dışı uygulamalara gitmemesi halinde, önümüzdeki yılın ilk aylarında yüklü faiz artışlarına gitmesini bekliyorlar. Ancak bu beklentiler siyasilerin açıklamaları nedeniyle gittikçe azalıyor. Bu da daha belirgin bir TL değer kaybı getiriyor.

Dünyanın pek çok ülkesi faiz artışı ya da desteklerini çekme eğilimine girerken, Türkiye’de faizlerin dünyanın aksine düşürülmesiyle dolar kuru sert dalgalanmalarla birlikte yükseliyor. Doların aralıksız yükselişi 11’inci gününde. Ekonomi yönetimi artık cari fazla hedeflediğini belirtiyor. Cari fazlanın kalıcı hale gelmesiyle birlikte dövizde dengenin lehe döneceğini öngörüyor. Yabancı yatırımcının da Türkiye yatırımlarını yıllardır büyük ölçüde azaltmasıyla birlikte dolar/TL’de lokallerin daha belirleyici olduğu bir senaryo oluştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar