Dolar 6,84 seviyesinde, petrol ve altın fiyatları yükselişte

Dolar 6,84 seviyesinde, petrol ve altın fiyatları yükselişte
Geçen hafta Türkiye'nin swap görüşmeleri yaptığına dair haberlerle 6,90'a kadar gerileyen kurda düşüş sürüyor. Petrol, iki ay sonra tekrar 30 doları aştı, altın ise zirvede...

ARTI GERÇEK - Küresel piyasalarda ve Türkiye'de koronavirüs salgınına dair veriler ve hükümetlerin attığı "yeniden açılma" adımları takip ediliyor.

Geçen hafta Türkiye'nin dört ülkeyle döviz-TL takası (swap) görüşmeleri yaptığına dair haberle 6,90 seviyelerine kadar düşen dolar/TL bugüne 6,88 seviyelerinden başladı, sabah saatlerinde 6,84'lere kadar çekildi. Euro/TL ise 7,42 seviyelerinde.

TL TAKAS İŞLEMLERE DURDURMA

Hafta sonu TL açısından önemli bir haber yurt dışından geldi. Dünyanın en büyük iki takas ve saklama kuruluşu Clearstream Banking ve Euroclear Bank aralarında gerçekleşen TL cinsi bridge takas işlemlerini, 18 Mayıs itibarıyla durdurduğunu açıkladı.

Bridge takas, iki farklı takas kuruluşu arasında yapılan takas anlamına geliyor. Türk Lirası ve Türkiye’nin tahvil alım satımlarında takas aracısı olan her iki kuruluş da 15 Mayıs’ta sistemde bekleyen talimatların iptal edildiğini, yeni talimatların ise kabul edilmeyeceğini de duyurdu.

FED BAŞKANI’NDAN AŞI AÇIKLAMASI

New York, İtalya, İspanya gibi salgının merkezi haline gelen pek çok ülke ve şehir kısıtlamaları aşamalı olarak kaldırırken, yaz aylarının gelmesiyle beraber çok sayıda ülke de koronavirüsle ilgili tecrit önlemlerini kaldırmaya başladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, haftasonu verdiği bir röportajda temkinli bir tutum takınarak ABD ekonomisinin iyileşmesinin gelecek yıla sarkabileceğini ve tamamen düzelmenin koronavirüs aşısının çıkıp çıkmayacağına bağlı olduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi, 3 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketini onayladı. Fed Başkanı Jerome Powell, ülke ekonomisinin toplarlanmasının gelecek yıla kalabileceğini ve tam bir toparlanmanın ise muhtemelen koronavirüs aşısına bağlı olabileceğini belirtti.

MOODY'S VE FITCH'TEN TÜRKİYE YORUMU

Türkiye Varlık Fonu'nun üç kamu bankasına sermaye enjekte etme kararını değerlendiren Moody's Investors Service, sermaye artırımının bankaların zararları sindirme kapasitelerini ve likiditelerinin güçlendireceğini, giderek zorlaşan faaliyet ortamında kredi profilleri üzerinde oluşan baskıyı yönetmelerine yardım edeceğini ifade etti.

Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, Türkiye'nin göreceli olarak düşük borç seviyesi ve finansal piyasa türbülansını başarı ile atlatmasının kredi notunun cari koronavirüs ve kur gerilimlerine dayanmasına yardım ettiğini bildirdi. Öte yandan Fitch, Avusturya ve Fransa'nın kredi notlarının görünümünü düşürdü.

JAPONYA RESMEN RESESYONA GİRDİ

Japonya ekonomisi 2020 yılının ilk çeyreğinde resesyona girdi. 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 7,3 daralan Japon ekonomisi, 2020'nin ilk çeyreğinde de yıllık yüzde 3,4 daraldı. Ülkede ekonominin yüzde 4,5 civarı küçülmesi bekleniyordu.

Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, koronavirüs kaynaklı olarak yaşanan cansız denizaşırı talebin etkisi ile ekonomide ciddi bir daralma sürebileceğini söyledi. 

Çin ile ABD arasındaki ticaret gerilimi Çin’in dün ABD’nin Huawei’ye karşı getirdiği kurallara karşı olduğunu açıklamasıyla devam ederken belirsizliği artırıyor.

PETROL FİYATLARI İKİ AY SONRA 30 DOLARI GEÇTİ

Petrol fiyatları hızla değerlenmeye devam ediyor. ABD ham petrolü iki ay sonra ilk kez 30 doların üzerine gelirken brent petrolün varili ise 33 dolar düzeyinde. Petrol fiyatlarındaki yükselişte normalleşme sonrası talebin artması ve arz kısıntısı kararı alan ülkelerin bu karara sadık kalması etkili oluyor.

OPEC+'nın üretim kısıntısı anlaşmasının yürürlüğe girmesi, Suudi Arabistan'ın haziran ayında OPEC+ anlaşmasındaki taahhütüne ek olarak üretimi 1 milyon varil daha kısacağını ifade etmesi ve buna gelen destek açıklamaları uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesine destek veriyor.

ABD petrol stoklarının korkulan kadar hızlı artmamasının ve talepteki kademeli toparlanmanın da destek verdiği yukarı hareket sonrasında Brent petrolünün varil fiyatı 33,89 dolar/varil seviyesini gördü.

Brent petrol bu sabah saatlerinde cuma gününe göre 1,04 dolar artışla 33,54 dolar/varilden işlem görüyor. NYMEX'de işlem gören ABD ham petrolü de 1,31 dolar artışla 30,74 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor. ABD ham petrolü bugünkü yükselişle birlikte 13 Mart tarihinden sonra ilk kez 30 doları gördü. Bu süreçte ABD ham petrolü 21 Nisan'daki vade değişiminde -40 doları görmüştü.

ALTIN FED'İN UYARISI SONRASI YEDİ YILIN ZİRVESİNDE

Altın fiyatlları, Fed'in hisse senedi ve varlık fiyatlarının koronavirüsten dolayı ciddi darbe alabileceğini kaydetmesi ve ekonomik toparlanma sürecinin gelecek yılın sonuna kadar uzayabileceği uyarısının ardından yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Palladyum 20 dakikada 100 doların üzerinde değer kazandı.

Fed, cuma günkü yılda iki kez yayımladığı finansal istikrar raporunda, ticari gayrimenkulün sağlık krizinin derinleşmesi durumunda en fazla darbe alan sektörlerden biri olabileceğini kaydetti.

Diğer taraftan, Fed Başkanı Jerome Powell, CBS'e verdiği mülakatta, ABD ekonomisinin tam toparlanmasının 2021 yılının sonuna uzayabileceğini ve bunun da aşının bulunmasına bağlı olduğunu söyledi.

Altın fiyatları bu yıl, virüsün yayılmasının ekonomik büyümeyi durdurması, piyasaları sarsması ve hükümet ve merkez bankalarının daha önce görülmemiş büyüklükte teşvik programlarını uygulamaya koymaya yöneltmesinin ardından yüzde 16 yükseldi. Altını daha da destekleyen diğer unsurlar ise Fed'in gösterge faizi sıfır seviyesinin altına indirebileceği spekülasyonu ve altın destekli borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının rekor seviyelere ulaşmasıydı.

Spot altın yüzde 1,2 yükselerek ons başına 1,763.70 dolar ile Ekim 2012'den beri en yüksek seviyesine çıkmasının ardından 1,760.85 dolara geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar