Dolar, güne 3.87 seviyelerinden başladı

Dolar, güne 3.87 seviyelerinden başladı
Washington Post'un, ABD'de kurumlar vergisini indiren düzenlemenin erteleneceği haberiyle, dün akşam 3,90'a yaklaşan dolar bu sabah 3,87'ye geriledi.

EKONOMİ - Dün akşam saatlerinde yaklaşık yüzde 1.6 oranında artışla 3.89 seviyesinin üzerini test eden dolar/TL, ABD'de vergi reformunun gecikeceği endişesi ile hafif geri çekildi. 

Bir süredir piyasaların yakından takip ettiği ve ABD Başkanı Donald Trump'ın büyük önem verdiği vergi düzenlemesinin erteleneceği belirtildi. 

Washington Post’un haberine göre Cumhuriyetçi senatörler ABD Başkanı Donald Trump’ın en önemli vaatlerinden biri olan kurumlar vergisi indirimini bir yıl ertelemeyi değerlendiriyor. 

Konu hakkında bilgi sahibi olan dört kaynağa göre, Senato'daki liderler kurumlar vergisinde 845 milyar dolarlık kesinti anlamına gelen vergi düzenlemesini ertelemeyi gözden geçiriyor. Trump’ın bir an önce uygulamaya geçmesini istediği vergi indiriminde erteleme sağlanırsa, bunun ABD bütçesine katkısı 100 milyar dolar olacak.

Haberin yayınlanmasının ardından, piyasa Trump adına önemli bir cephe olan vergi düzenlemesinde geri adım olasılığını fiyatlarken, dolarda aşağı yönlü bir ivme görüldü. 

ABD vergi düzenlemesini ertelenebileceğine yönelik endişeler ile dolar küresel olarak değer kaybediyor. Dolar 10 büyük para biriminin tamamına karşı değer kaybederken dolar endeksi 94,8 seviyesine geldi. Salı günü 3,8955 seviyesine kadar yükselen dolar/TL ise 3,87 geriledi. 

Yurt içinde bugün eylül sanayi üretimi verisi açıklandı. sanayi üretimi aylık ve yıllık bazda tahminlerin üzerinde arttı. 

Öte yandan, Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yarın yapacağı görüşme piyasaların radarında olacak.  

"3.94 TEST EDİLEBİLİR" 

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, Merkez Bankası’nın pazartesi günü attığı adımların doların küresel olarak değer kaybetmediği ve ABD ile ilişkilerin belirsiz olduğu bir ortamda ikna edici olmadığını belirtti. Aksoy, "Lirada değer kaybının devam etmesi piyasadaki faiz artışı beklentisini artırabilir. Bu durumda, Merkez Bankası’nın 14 Aralık’taki bir sonraki toplantısına kadar hareket alanının sınırlı olması dolar/TL'de ocak ayında görülen 3.94 seviyesinin test edilmesine neden olabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Dolar/TL, 11 Ocak'ta 3.9415 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.

Öne Çıkanlar