Riskli varlıklardan kaçış baskıladı, dolar/TL tarihi zirveyi tekrar test etti

Riskli varlıklardan kaçış baskıladı, dolar/TL tarihi zirveyi tekrar test etti
Haftaya sakin başlayan dolar/TL, ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükselişin gelişen piyasa para birimlerinin genelini etkilemesiyle beraber yeniden 8,90'nın üzerine tırmandı.

ARTI GERÇEK - Hafta başından bu yana 8,85-8,90 bandında seyreden dolar/TL, bugün piyasaların açılışına doğu hareketlendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indiriminin ardından yükseldiği 8.9490 seviyesindeki yeni tarihi zirvenin hemen altına hareketlendi ve 8,93'ü test etti.

Dolar/TL, ABD Hazine tahvili faizlerindeki yükseliş ve riskli varlıklardan kaçışla beraber yeniden 8,90’nın üzerine çıktı. Güney Afrika randı çarşamba günü en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken Türk Lirası yüzde 0,67 düşüşle 5'inci sırada yer aldı.

ABD hizmet sektörünün ana göstergelerinden olan ISM Hizmet Endeksi’nin beklentilerin üzerinde bir yükseliş kaydetmesi, Fed’in varlık alımı azaltımı takvimine sadık kalacağına dair beklentileri artırarak, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin yükselmesine neden oldu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,46 seviyesinden yüzde 1,56’ya çıkararak ABD Merkez Bankası'nın Fed) varlık alımı tartışmalarına başladığı 16 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. 

TÜRK LİRASI ENFLASYONA TEPKİSİZ KALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 19,58 olurken piyasanın beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 19,50 olması yönündeydi. Eylül ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,98'e yükselirken, üretici fiyatları ise yıllık bazda yüzde 43,96 artış kaydetti.

Tüketici enflasyonunda enerji maliyetlerinin etkilerine dikkat çeken Merkez Bankası, faiz indirim gerekçesi olarak öne sürdüğü çekirdek enflasyonda ise Eylül ayında yüksek seviyelerin korunduğunu belirtti. Türk Lirası, enflasyondaki yükseklişe rağmen dolar karşısında haftanın ilk iki günü yatay bir seyir izledi.

Eylül ayı enflasyon verilerinin ardından piyasalarda TCMB'nin yarın düzenleyeceği yatırımcı toplantısı takip edilecek. Bankacılar bu toplantıda verilecek mesajlardan TCMB'nin eylül ayında 100 baz puan ile başladığı faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğini anlamaya çalışacaklar.

DOLARDAKİ ARTIŞ GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİNİ BASKILIYOR

Dolar, küresel ekonomik büyüme görünümüne dair endişelerin artması ve işlemcilerin Fed'in para politikasını sıkılaştırma takvimi hakkında ipucu edinmek için ABD istihdam verilerini beklemesine rağmen dalgalı geçen seansta yükseldi.

Küresel piyasalarda doların belirgin değer kazandığı ve küresel faiz artışlarının başladığı bir dönemde TCMB'nin iktisadi gerekçelerle açıklanmakta zorlanılan faiz indirimi TL'deki değer kaybının benzer para birimlerinden daha belirgin hissedilmesine neden oluyor.

BORSA YÖNETİCİLERİNE İŞLEM SINIRLAMASI GELDİ

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), borsalar, piyasa işleticileri, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Merkezi Takas Kuruluşu ve Veri Depolama Kuruluşu'na yönelik faaliyet, çalışma ve denetim esaslarını belirlediği yönetmeliklerde yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapılan değişiklikler kapsamında, daha önce borsa yöneticileri ve personelinin sermaye piyasalarında işlem yapmalarına ilişkin Borsa İstanbul AŞ iç düzenlemeleriyle belirlenen usul ve esaslar, yönetmelik hükmü altına alındı.

Aynı düzenlemeler, Borsa İstanbul AŞ grup şirketleri arasında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla MKK, Merkezi Takas Kuruluşu ve Veri Depolama Kuruluşu yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerle de yürürlüğe girdi. Böylece ilgili mevzuatlarda usuller açısından tekdüzelik sağlandı.

Yönetmelik hükümlerine bağlanan düzenleme kapsamında; borsa, MKK ve Merkezi Takas Kuruluşu yöneticileri ve personeli ile bunların eşleri ve velayeti altındaki çocukları, borsa bünyesindeki piyasa, pazar, platform ve sistemler ile borsanın piyasa işleticisi olduğu başka borsaların piyasalarında işlem gören sermaye piyasası araçlarında doğrudan veya dolaylı alım satım işlemleri gerçekleştiremeyecek ve bu sermaye piyasası araçlarını ellerinde bulunduramayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar