'Doluluk oranını sağlamak için hastalar Şehir Hastanesi'ne sevk ediliyor'

'Doluluk oranını sağlamak için hastalar Şehir Hastanesi'ne sevk ediliyor'
Amacın taşeron şirketlere para aktarmak olduğunu söyleyen Tabip Odası Başkanı, bu uygulamayla yurttaşların hayatının hiçe sayıldığını belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "14 yıllık hayalim" dediği ve Kamu Özel İşbirliği’yle (KÖİ) 6 ilde Şehir Hastanesi açıldı. Devlet tarafından bunları işleten şirkete yüzde 70 doluluk oranı garantisi vererek eksikliğin kendileri tarafından karşılanacağı taahhüdü verildi. Bu garanti sebebiyle Mersin'deki diğer hastanelerdeki birçok bölümün kapatılarak insanların Mersin Şehir Hastanesi'ne yönlendirildiğini dile getiren Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, hastanedeki doluluk oranının sağlanması için insanların hayatlarının hiçe sayıldığını ifade etti.

'AMAÇ TAŞERONLARA PARA AKTARMAK’

Şehir hastanelerinin yapılmasının amacının uluslararası çapta taşeron şirketlere para aktarmak olduğunu söyleyen Antmen, normal şartlarda bu hastanenin yüzde 70 doluluk oranına ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

‘BEYİN VE KALP BÖLÜMLERİNDE ACİL NÖBETİ TUTTURULMUYOR’

Sağlık Bakanlığı’nın Mersin merkezde bulunan hastanelerde bir çok bölümlere acil travma nöbeti tutturmadığını ifade eden Antmen, "Bu yöntem ile hastalar zorunlu olarak Şehir Hastanesine taşınıyor. Örneğin merkezde bulunan bazı kamu hastanelerinde beyin ya da kalp ve göğüs bölümlerinde acil nöbeti tutturulmuyor. Bu bölümle ilgili acil travmalar yaşayan hastalar ambulanslar ile buralara getirilmiyor. Bu anlamda yani acil hastaların hemen hemen çok büyük bir kısmı bir kere Şehir Hastanesi'ne götürülmek zorunda bırakılıyor. Yine Toros Devlet Hastanesi’nde dâhiliye yan dal branşlarının hemen hemen hiçbiri yok. Örneğin gastroenteroloji, onkoloji, endokrinoloji ve immünoloji uzmanı yok. Sadece nevroloji uzmanı var. Yani Şehir Hastanesi ile kıyaslanamayacak kadar az var. Şuanda bütün yük Şehir Hastanelerinde" dedi.

‘HALKIN SAĞLIĞA ERİŞİMİNİ ENGELLEMEK İÇİN HER ŞEY YAPILIYOR’

Hastaların böyle bir yöntem ile kentin dışında olan bu hastaneye sevk edilmesiyle sağlığa erişimin engellendiğini vurgulayan Antmen, "Yani halkın sağlık haklarının engellenmesi için her şey yapılıyor. Tüm zorluğu da halk çekiyor" diye belirtti.

‘HEKİMLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARINI DA ETKİLİYOR’

Antmen, şehir hastanelerine verilen kira bedelinin sağlık bütçesinin yüzde 24’ü olduğunu ve devletin bütçesine zarar verdiğinin altını çizdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre bu hastanelerin aynı zamanda hekimlerin çalışma koşullarını da değiştirdiğini söyleyen Antmen şunları ifade etti: "Bu hastaneler bir anlamda özelleştirmeye geçişi kolaylaştırabilmek için sağlayabilmek için daha doğrusu düşünülmüş hastaneler. Yoksa işte; gelin uzak bir yerde kocaman bir hastane kuralım da işte herkes oraya gitsin. Herkes sağlığına kavuşsun mantığı ile kurulmuş hastaneler değil. AKP’nin son yıllarda sağlıktaki uygulamalarının tamamen sağlığı piyasalaştırmaktan başka hiçbir fayda getirmiyor. Derhal bu uygulamalara son bulmalı." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar