Dr. Ekmez: Bakanlık salgını gündeminden çıkardı

Dr. Ekmez: Bakanlık salgını gündeminden çıkardı
İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Murat Ekmez, Sağlık Bakanlığı'nın salgını normal bir durum olarak görmeye başladığını ve gündeminden çıkardığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs salgını verilerine göre vaka sayıları her geçen gün artıyor. Son 24 saatte 27 bin 259 yeni vaka tespit edildi ve 203 kişi salgın nedeniyle yaşamını yitirdi. Vaka ve ölümlerdeki artışa dair konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Murat Ekmez, salgının yayılmasına karşı yeteri önlemlerin alınmadığına dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın hastalığı tespit etme ve bulaşa karşı bir çalışma yürütmediğini söyleyen Ekmez, hastanelerde yer bulunmadığı dönemlerde sadece pandeminin kamuoyunun gündemine geldiğine işaret etti. Ekmez, "Sağlık Bakanı da salgını rutin bir şeymiş gibi görüyor. Alınan önlemlere bakıldığı zaman Sağlık Bakanlığı'nın gündeminden çıktığını çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz. Genel olarak bir pandemi yönetimi yok. Buradaki en önemli meselelerden biri 1’inci aşama filyasyon meselesi. Bu çalışma neredeyse durdurulmuş durumda. Pandeminin başında kağıt üzerinden de olsa bir filyasyon çalışması vardı. Ama bu çalışma hasta olanlara sadece ilaç verme düzeyine indirildi" dedi.

      

         Dr. Murat Ekmez

'BAKANLIK SALGINLA MÜCADELEDE MEKANİZMALRI DEVREYE SOKMADI'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Ekmez, salgınla etkili mücadele için 2 seçeneğin olduğuna işaret ederek, "İlk etapta hastalığın yayılmasını önleyecek mekanizmaların devreye sokulması gerekir. 2’nci olarak ise aşıyı topluma hızla yayacak bir mekanizma olmalı" dedi. Ekmez, her iki mekanizmanın de bakanlık tarafından devreye sokulmadığını kaydetti. Ekmez, aşılama oranın da yetersiz olduğunu vurguladı.

Ekmez, şunları söyledi: "Toplumun bu hastalıktan korunması için aşı oranının kesinlikle yüzde 70 veya 80’inin üzerine çıkması gerekiyor. Fakat bakanlık, ülke genelinde rakamlarla oynadığı için ne yazık ki doğru tabloyu göremiyoruz. Şuan aşılamada gösterilen yüzde 50’leri geçmiş değildir. Okullar ve adliyeler açıldı. Bunlarla ilgili yeni yönetmelikler de yayımlandı. Kapalı alanlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmesini talep ediyorduk. Fakat bakanlık 2 güne bir PCR testi verme kararlı aldı. Bu PCR testini kim yaptırıyor? Aşı olmayan kaç hekim, sağlık çalışanı var bilmiyoruz" dedi.

Aşı oranlarının arttırılması gerektiğini ifade eden Ekmez, bu durumun da takip edilmesinin şart olduğunu söyledi. Ekmez, "Ayrıca genç nüfusun salgından daha kolaylıkla etkilendiği bir durum var. Çünkü yaşlı nüfusta daha fazla olan aşılama oranı genç nüfusta çok düşük seviyelerde. Ne yazık ki bunları denetleyen bir mekanizma yok" dedi.

Öne Çıkanlar