Kadıköy'de 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne müdahele: Barış Anneleri gözaltına alındı

Kadıköy'de 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne müdahele: Barış Anneleri gözaltına alındı
Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin 1 Eylül Dünya Barış günü dolayısıyla yapmak istedikleri açıklamaya polis müdahale etti, 61 kişi gözaltına alındı.

Yağmur Kaya 


+GERÇEK-  Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda yapmak istediği açıklamada polis, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyelesi çok sayıda kadını ve Barış Anneleri'ni gözaltına aldı. Avukatlardan edinilen bilgiye göre gözaltı sayısı 61'e ulaştı.

Gözaltına alınma gerekçesi henüz belli değilken polis,  Karaköy İskele Meydanı'nda kitleyi önce abluka altına aldı. Geniş bir koridor oluşturan polis, basın mensuplarının alandan uzaklaştırarak çekim yapmasına engel oldu. 

Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan kitle, gözaltılara tepki göstererek slogan ve alkışlarla Karaköy İskelesi'ne doğru yürüyüşe geçtiğinde polis biber gazlı müdahalede bulundu. 

'ANNELERİN BARIŞ TALEBİNDEN KORKULUYOR'

"Annelerin barış talebinden korkuluyor" denilen açıklamada, özgürlüğe, barışa tahammüllerinin olmadığını, her şeye rağmen ülkeye, Ortadoğu'ya barışı annelerin getireceği vurgulandı. 

Açıklamada, "Bilmiyorlar ki biz Mazlumun, Seyid Rıza'nın, İbrahim Kaypakkaya'nın yoldaşlarıyız. Her gün arkadaşlarımızı gözaltına alınıyor. Küçük çocukların kafasına silah tutuluyor. Binlerce arkadaşımız tutuklu. Buna rağmen, bunca zulme rağmen sizin kirli savaşınıza boyun eğmeyeceğiz" vurgusu yapıldı. 

Açıklamada, " Savaşa ve sömürüye karşı eşitlik ve barış istiyoruz" yazılı pankartı yer alırken sık sık, "Milyonlar aç, milyonlar işsiz. Çare örgütlü direniş", "Yaşasın halkların ortak mücadelesi" sloganları atıldı. Kitle, "Kürtlere özgürlük, Ortadoğu'ya barış", "Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği" dövizi taşındı. 

Ekenomik krizin, erkek şiddetinin sorumlusu, yüksek kiraların sorumlusu, işsizliğin ve savaşın sorumlusu göçmenler değil" diyerek hep bir ağızdan haykıran kitle, "Yaşasın hakların kardeşliği" sloganları attı.

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde mültecilerin sorunlarına da dikkat çekilerek, işsizliğin, açlığın, savaşın, ev kiralarının sorumlusunun mülteciler olmadığı vurgusu yapıldı. 

Kitle, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ederek eylemlerini sonlandırdı.

 

Öne Çıkanlar