Dünya Basınında Bugün | Üst düzey Muhafazakâr Partili: Usulsüzlük kanıtlanırsa Jonson istifa etmeli

Dünya Basınında Bugün | Üst düzey Muhafazakâr Partili: Usulsüzlük kanıtlanırsa Jonson istifa etmeli
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi Başkan Joe Biden'ın Kongre'ye hitaben yaptığı konuşmada 4.5 trilyon dolarlık altyapısal ve sosyal yardım programını gündeme getirmesini manşetine taşıdı. Wall Street Journal "Daha fazla borçtan kaçınmak için, Başkan'ın Demokratları altyapısının ve sosyal planlarının arkasında birleştirmesi ve vergi artışlarının yürürlükten kaldırılmamasını sağlaması gerekiyor" yorumunu yaptı.

The Guardian gazetesi İskoçyalı Muhafazakârların lideri Douglas Ross'un, konutunda tadilat yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Muhafazakâr Partili bir bağışçıdan bildirim yapmadan para kabul ettiği ortaya çıkması halinde istifa etmesi gerektiğini söylediğini yazdı. Suçlamaların gündeme gelmesinden bu ya muhalefetteki İşçi Partisi oylarını artırırken Muhafazakâr Parti düşüşe geçti.

ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: SİLAH BÜROSU, SİLAH LOBİSİNİN ŞAMAR OĞLANI

New York Times gazetesi ABD Başkanı Joe Biden'ın, ülkedeki kontrolsüz bireysel silahlanmayı önleyecek kanunlara ilişkin bir dizi başkanlık kararnamesi imzalamasının ardından ülkedeki bireysel silahlanmayı takip eden Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu'nun işlerliğini sorgulayan bir haberi manşetine taşıdı.

"Biden'ın Silah Planı'ndaki Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu, nasıl Ulusal Silah Derneği'nin şamar oğlanı oldu?" başlıklı haberde, "Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu'nun mevcut durumunu özetleyen bir an olsaydı, ajansın silah takip merkezindeki zeminin birkaç yıl önce kağıt ağırlığı nedeniyl çöktüğü zaman olurdu. Kaza tamamen tesadüfi değildi" dendi.

New York Times'ın haberinde geniş olarak kullanılan bir fotoğrafla "Ulusal Silah Derneği liderliğindeki silah lobisi, ajansın kağıt tabanlı silah izleme sistemini aranabilir bir veritabanıyla modernize etme planlarını yıllarca sistematik olarak engelledi. Sonuç olarak, on yıllar öncesine dayanan silah satışlarının kayıtları, tüm engellemelerle karşı karşıya, işlenmeyi bekleyen yedi kat üst üste dizilmiş kutularda saklanıyor" ifadelerine yer verildi.

WASHINGTON POST'UN MANŞETİNDE KALİFORNİYA YANGINLARI VAR

Washington Post gazetesi Kaliforniya eyaletinin, sık sık yangın çıkan bölgelerde konut alanı yaratmakta sıkıntı çektiğini yazdı.

Haberde "Çok az ev, çok fazla yangın" ifadesi kullanıldı.

Eyalette 2020'de çıkan yangınlarda toplam 4 milyon 397 bin 809 dönüm alan yanmıştı.

Yangınlarda 31 kişi hayatını kaybetmiş,     37 kişi yaralanmış, 10 bin 488 bina yanmıştı.

WSJ: BIDEN BORÇLANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kongre'ye hitaben yaptığı konuşmada 4.5 trilyon dolarlık altyapısal ve sosyal yardım programını gündeme getirmesini manşetine taşıyan Wall Street Journal "Daha fazla borçtan kaçınmak için, Başkan'ın Demokratları altyapısının ve sosyal planlarının arkasında birleştirmesi ve vergi artışlarının yürürlükten kaldırılmamasını sağlaması gerekiyor" yorumunu yaptı.

Haberde, "Başkan Biden’in 1,9 trilyon dolarlık Covid-19 yardım paketi tamamen borç parayla finanse edildi. Şimdi, Biden zarar hanesine yazmadan altyapısal ve sosyal programlara kabaca 4,5 trilyon dolar daha harcamayı öneriyor. Biden, çarşamba gecesi Kongre'ye hitaben yaptığı konuşmada, elektrikli arabalar için şarj istasyonları inşa etmekten çocuk bakımını sübvanse etmeye kadar çeşitli programlar için ödeme yapacak varlıklılar ve şirketlere yönelik bir dizi vergi artışını ayrıntılarıyla anlatarak 'Açıkları artırmadan yapabiliriz' dedi" ifadelerine yer verildi.

THE GUARDIAN: ÜST DÜZEY MUHAFAZAKÂR PARTİLİ 'JOHNSON İSTİFA ETMELİ' DEDİ

The Guardian gazetesi İskoçyalı Muhafazakârların lideri Douglas Ross'un, konutunda tadilat yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Muhafazakâr Partili bir bağışçıdan bildirim yapmadan para kabul ettiği ortaya çıkması halinde istifa etmesi gerektiğini söylediğini yazdı.

Üst düzey partilinin çağrısı Johnson'ın ikinci bir donörden para kabul ettiği iddiasının ardından yapıldı. The Guardian, çağrının Başbakanlık Ofis için "sürpriz" olduğunu belirtti.

Suçlamaların gündeme gelmesinden bu ya muhalefetteki İşçi Partisi oylarını artırırken Muhafazakâr Parti düşüşe geçti.

MAN UTD BASKINLARI TIMES'IN KAPAĞINDA

Times gazetesi Manchester United taraftarlarının protestolarına geniş yer ayırdı. 

Manchester United taraftarları pazar günü beklenmedik bir şekilde sloganlar ve meşalelerle Old Trafford stadyumuna girerek Liverpool ile oynanacak maçın ertelenmesine yol açtı.

İngiltere'deki altı büyük kulübün Avrupa Süper Ligi'ne katılacağını açıklamasından bu yana bu kulüplerin taraftarları protestolar düzenliyor.

Kulüpler daha sonra kararlarından geri dönse de protestolar bitmedi.

Taraftarlar ABD merkezli Glazer ailesinin sadece parayı umursadığı ve yönettikleri 149 yıllık dünyaca ünlü kulübe duygusal bir yakınlıkları olmadığını düşünüyor.

Aileyi eleştiren taraftarlar, eskiden kulübün borcunun olmadığını fakat ailenin yönetimine geçtikten sonra büyük bir borç altına girdiğini vurguluyor.

Kulübün 4 Mart tarihli son verilerine göre toplam borcu 455 milyon sterlin.

INDEPENDENT: MASKE ZORUNLULUĞU DEVAM EDECEK

Günlük Covid-19  vaka sayılarını düşüren ve normalleşme sürecinde ilerleme kaydeden İngiltere'de insanların arasına 1 metre mesafe koymasını öngören sosyal mesafe kuralının 21 Haziran'da kaldırılacağı belirtildi.

Independent'ın aktardığına göre bu kararla restoran, bar, tiyatro ve sinemaların tam kapasiteyle hizmet verebilmesinin önü açılacak.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın bazı önlemlerin 21 Haziran'dan sonra da devam edeceğini açıklaması hizmet sektöründe endişeye yol açmıştı.

Independent, tiyatro ve sinemalarda insanlardan maske takmalarının isteneceğini belirtirken; havalandırmanın iyi olmadığı ve girişin yoğunlaşabileceği yerlerde de geniş önlem alınacağını aktardı. 


 

Öne Çıkanlar