Dünya Basınında Bugün | 'Ekonomiden endişe eden Erdoğan Biden'a misilleme yapmadı'

Dünya Basınında Bugün | 'Ekonomiden endişe eden Erdoğan Biden'a misilleme yapmadı'
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

İnan KETENCİLER


Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan gazetelerin büyük bölümü ülkedeki nüfus sayımı sonuçlarına manşetlerinde yer verdi. 10 yılda bir yapılan nüfus sayımı sonuçları, ülkedeki en düşük ikinci nüfus artış oranına işaret ederken Kongre'deki koltuk dağılımlarında yaşanacak değişimler de dikkat çekti. Buna göre, Güney ve Batı’daki nüfus artışının Kuzeydoğu ve Ortabatı’dakinden fazla olması, Kongre koltuklarında yaşanacak değişimlere işaret ediyor.

Financial Times'ın internet sitesi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı açıklamasıyla ilgili cevabına ilişkin kapsamlı bir haber yaptı. Gazetenin İstanbul muhabiri Ayla Jean Yackley imzalı haberde, "Biden’ın açıklamalarından sonra Erdoğan bir misilleme açıklamadı ve aksine NATO müttefikiyle çalışma arzusunu dile getirdi. Bu da 717 milyar dolarlık ekonomiye zarar vermekten endişe ettiğini gösteriyor" yorumu yapıldı.

İngiltere'deyse hükümette yaşanan sızıntı krizi manşetlerde yer almaya devam ediyor. Başbakanlık Konutu'nda yapılan tadilatın masraflarının nereden karşılandığı sorusuyla karşı karşıya olan Başbakan Boris Johnson, bu kez de yeni tip Coronavirus (Covid-19) önlemleri kapsamında yapılan bir kabine toplantısında yeni kapanma tedbirlerine karşı çıkarak "İsterse cesetler yığılsın" diyerek rest çekmekle suçlanıyor.

 ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: KONGRE'DE KOLTUKLAR DEĞİŞECEK

Yeni nüfus sayımı sonuçlarını analiz eden New York Times gazetesi, eyaletler arasındaki nüfus geçişleriyle önümüzdeki on yılda Kongre'deki sandalye dağılımında yaşanacak değişimlerle ilgili bir analiz yayımladı. 

Haberde "Yeni nüfus sayımı sonuçları Amerika'nın Kuzeydoğu ve Ortabatı'dan Güney ve Batı'ya uzun nüfus değişimini sürdürdüğünü gösteriyor ki bu, önümüzdeki on yıl için Kongre'yi şekillendirecek bir eğilim. Ülkenin eski siyasi güç merkezi - New York'tan Illinois'e uzanan endüstriyel kuşak - bir kez daha Kongre'deki koltuklarını kaybederken Florida, Kuzey Carolina ve Teksas gibi Güneş Kuşağı eyaletleri o koltukları alacak. California ilk kez bir koltuk kaybedecek" dendi.

Nüfus sayımı sonuçları Cumhuriyetçilerin gelecek yıl yapılacak Kongre ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nin kontrolunu yeniden ele geçirme şansının arttığını gösteriyor.

WASHINGTON POST: EN DÜŞÜK 2. ARTIŞ ORANI

ABD'nin nüfus sayımı sonuçları Washington Post'un da manşetinde yer aldı. Gazete, nüfus sayımının açıklanan sonucuna göre ABD’deki nüfusun sayısı 331 milyon 449 bin 281 olduğunu yazdı. 

2010’un ardından yüzde 7,4’lük artışa işaret eden bu sayı, tarihteki en düşük ikinci nüfus artışı periyoduna işaret ediyor.

ABD Nüfus Bürosu, ülke nüfusunun 2010 ile 2020 arasında, 1930’lardaki Büyük Buhran dönemi hesaba katılmazsa, daha önceki 10 yıllarda olduğundan daha yavaş büyüdüğünü bildirdi.

Doğum oranı düşerken nüfus artış hızı da yavaşladı. Bunda İkinci Dünya Savaşı sonrası ‘‘baby boomer’’ denilen neslin yaşlanmasının ve Trump yönetiminin katı göç politikalarıyla göç oranının azalmasının da etkili olduğu düşünülüyor.

WSJ: NÜFUS ARTIŞI YAVAŞLARKEN GÜNEY VE BATI KOLTUK KAZANIYOR

Nüfus sayımı sonuçları Wall Street Journal'ın da manşetinde yer aldı. 

Gazete, Kongre koltuklarında son yıllarda yaşanan değişimlerde Güney ve Batı’daki nüfus artışının Kuzeydoğu ve Ortabatı’dakinden fazla olmasının etkilerinin görüldüğünü yazdı.

Nüfus Sayım Bürosu’na göre gelecek yıl Teksas iki Kongre koltuğuna; Florida, Kuzey Carolina, Colorado, Montana ve Oregon ise her biri ek bir Kongre koltuğuna sahip olacak.

Nüfus sayımının sonuçlarına göre New York, California, Illinois, Michigan, Ohio, Pennsylvania ve Batı Virginia eyaletlerinin her biri bir koltuk kaybedecek. ABD’nin en kalabalık eyaleti California ise 170 yıllık tarihinde ilk kez Kongre’de bir koltuk kaybetti.

FINANCIAL TIMES: ERDOĞAN MİSİLLEME YAPMADI

Financial Times gazetesi, ABD'nin Covid-19'la mücadelede zorluk yaşayan Hindistan'a yardım kararını manşetine taşıdı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Covid-19 salgını dolayısıyla zor durumda olan Hindistan'a yardım edeceklerini açıkladı.

Sosyal medya hesabından Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın paylaşımını alıntılayan Biden, "Tıpkı hastanelerimiz salgının erken aşamalarında zor durumda kaldığında Hindistan ABD'ye yardım gönderdiği gibi biz de Hindistan'a ihtiyaç anında yardım etmeye kararlıyız" dedi.

Financial Times'ın internet sitesi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı açıklamasıyla ilgili cevabına ilişkin kapsamlı bir haber yaptı. Gazetenin İstanbul muhabiri Ayla Jean Yackley imzalı haberde, "Biden’ın açıklamalarından sonra Erdoğan bir misilleme açıklamadı ve aksine NATO müttefikiyle çalışma arzusunu dile getirdi. Bu da 717 milyar dolarlık ekonomiye zarar vermekten endişe ettiğini gösteriyor" yorumu yapıldı.

Financial Times, haberin spotunda, "Ankara, Biden’ın açıklamalarına misillemeyi açıklamadı" ifadesini kullandı.

Gazete, "Ankara ve Washington birçok konuda karşı karşıya geldi. Erdoğan’ın insan hakları konusundaki yaklaşımı, Türkiye’nin Rusya’dan NATO jetlerini düşürmeye yönelik savunma sistemi satın a lması ve Halkbank davası gibi konular var. Türkiye’nin dış siyaset ve ekonomideki politikaları son yıllarda yatırımcıları kaçırdı ve Erdoğan da hem ABD hem de AB ile kırılgan ekonomiyi korumak ve ticari bağları kuvvetlendirmek için yeni bir sayfa açmayı umut ettiğini söyledi" ifadesine yer verdi.

Financial Times, "Erdoğan Türkiye’nin hangi misillemeyi yapacağını söylemedi. İki ülke arasındaki anlaşmada ABD ordusunun Türkiye’deki üslere erişimi vardı. Daha önce Erdoğan 1915 olaylarına soykırım diyen ülkelerden büyükelçisini çekti ya da ticaret anlaşmasını iptal etti. Erdoğan, misillemenin Ermenistan’a yönelik olabileceğinin sinyalini verdi" yorumunu yaptı.

THE GUARDIAN: ÖLENLERİN AİLELERİ JOHNSON'A TEPKİLİ

The Guardian gazetesi, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, sonbaharda Başbakanlık Konutu'nda Covid-19 salgınıyla ilgili bir tartışmada, "cesetler yığılsa bile" kapatma önlemleri almaya karşı olduğunu söylediğinin ortaya çıkmasını manşetine taşıdı. 

"Ölümleri hafife alma iddiasının ardından Johnson baskı altında" başlığını kullanan gazete, düzinelerce kederli ailenin Johnson'a tepki olarak, "Ceset değildiler" diyerek kaybettikleri sevdiklerinin fotoğraflarını ve anılarını sosyal medyada paylaştığını yazdı.

Birleşik Krallık'ta bugüne kadar 4 milyon 406 bin 946 vaka görüldü. 127 bin 434 kişi hayatını kaybederken, 4 milyon 197 bin 672 kişi iyileşti. 

TIMES: JOHNSON 'KAPANMA DELİLİK' DEDİ

Boris Johnson'ı zora sokan sözler Times gazetesinin de manşetinde yer aldı. 

Times'ın haberinde "Boris Johnson'ın bakanlarına, yeni bir kısıtlamanın yol açacağı ekonomik zarar nedeniyle ikinci bir kapatma uygulamak yerine 'Coronavirus'ün kırıp geçirmesine' izin vereceğini söylediği iddia edildi" dendi.

Gazete "Başbakan'ın eylül ayında kapanmaların işe yaradığına dair kanıt olmadığını ileri sürdüğü ve hükümet içinde yoğun bir tartışma sırasında bunu 'delilik' olarak nitelendirdiği söyleniyor" diye yazdı.

INDEPENDENT: JOHNSON REDDETTİ

Independent da Boris Johnson'ın sözlerini manşetine taşıyarak Başbakan'ın söz konusu iddiaları reddettiğini yazdı. Gazete "Başbakan 'Bırakın cesetler yığılsın' dediğini reddetti. Müsteşar Başbakanlık Konutu tadilatı hakkında soruşturma başlattı. Milletvekilleri ifşaatların arkasındaki 'geveze hain'in bulunamayabileceğini söylüyor" dedi.

LIBERATION: HİNDİSTAN HARAP OLDU

Libération gazetesi "Oksijen eksikliğinde Covid Hindistan'ı harap etti" başlığı atarak geniş bir fotoğrafa yer verdi.

Gazete 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nün bir gün öncesinde, Paris’te tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olma hakkının (PMA) lezbiyen çiftlerin ve yalnız yaşayan kadınların da yararlanabileceği şekilde genişletilmesi talebiyle gerçekleştirilen Lezbiyen Yürüyüşü'ne de yer verdi. 

Pandemi şartlarına rağmen yaklaşık on bin kişinin katıldığı yürüyüş, Collages Lesbien isimli kolektifin çağrısıyla yapılsa da pek çok feminist ve LGBTİ+ örgüt ve dernek tarafından destek gördü. 


 

Öne Çıkanlar