‘Dünyanın ikinci Çernobil'i Erzincan İliç’te’

‘Dünyanın ikinci Çernobil'i Erzincan İliç’te’
‘Dünya’nın ikinci Çernobil’i’ olarak niteledikleri Erzincan İliç’teki siyanür sızıntısına ilişkin açıklama yapan Tarım Orkam Sen, Çöpler Altın Madeni'nin kapatılmasını istedi.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK-Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanür borularının patlaması sonrası meydana gelen çevre faciası tüm bölgeyi etkiledi. Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam Sen) olaya ilişkin genel merkezlerinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, "Dünya’nın ikinci Çernobil’i; Erzincan İliç’te. Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nde siyanür taşıyan boru patladı. 20 metreküp siyanürlü solüsyon toprağa ve suya karıştı" dedi.

MADENİ 3 KAT BÜYÜTMEK İÇİN ‘ÇED OLUMLU’ RAPORU ALINMIŞ

Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni‘nin geçtiğimiz yıl 3 katı daha büyütülmek için "ÇED olumlu" raporu aldığını söyleyen Keleş, yaptıkları itirazlar sonucunda mahkemenin atadığı bilirkişilerin keşfinin geçtiğimiz nisan ayında yapıldığını aktardı. İliç’te bilirkişi raporu beklenirken, son iki ayda iki kez siyanür sızıntısı felaketi yaşandığını söyleyen Keleş, şöyle devam etti: "Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold şirket yetkililerinin yalanladığı ilk felaket, madenin içindeki pasa dağında heyelan sonucunda mebranın yırtılmasıyla oluşan siyanür sızıntısı ile siyanürlü solusyon ve sülfürik asitin toprağa karışmasıydı. Bununla ilgili verilen soru önergelerine dahi yalan haber iddiasında bulunan şirket 21 Haziran günü meydana gelen ikinci felaketi ise kamuoyu baskısıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklamaları sonucunda kabul etmek zorunda kaldı. Yaşanan felaket ile 20 metreküp siyanürlü solüsyon toprağa ve suya karıştı."

‘ALTIN MADENİ KAPATILSIN’

"Fırat Nehri havzasını tehdit eden Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni kapatılsın" diyen Keleş, "Çevre Bakanlığı’nın sözde ‘çevre kirliliği’ dediği olay çevre kirliliği değil çevre felaketidir! En üst sınırdan ceza ile bu yok oluş engellenemez, kapasite artışının reddedilmesi ve madenin bir an önce kapatılması gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Keleş konuşmasını şöyle tamamladı: "Anayasa’nın 56. Maddesine göre; ‘herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.’ Türk Ceza Kanunu’na göre "Çevreye Karşı Suçlar" düzenlenmiş, bu hükümlere aykırı davranan kişilerin cezalandırılacağı belirtilmiştir."

‘MEMLEKETİN HER KÖŞESİNİ SAVUNACAĞIZ’

"Ruhsat iptali ve madenin kapatılmasını, ekolojik kırıma neden olan sermayeci, sömürücü şirketin ve yerli işbirlikçilerinin cezalandırılmasını, doğaya verilen zararların giderilmesine yönelik iyileştirme çalışmalarının acilen yapılmasını istiyoruz. Topraklarımızın emperyalist bir tahakküm altında şirket egemenliğine devredilmesine, yağma, talan ve yıkıma karşı memleketin her köşesini savunacağız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar