Dünya nüfusunun yüzde 74’ü aşırı sıcaklardan etkilenecek

Dünya nüfusunun yüzde 74’ü aşırı sıcaklardan etkilenecek
2100 yılı itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 74’ünün anormal ve ölümcül hava sıcaklığının olduğu bölgelerde yaşamak zorunda kalacağı belirtildi.

HABER MERKEZİ - Natural Climate Change dergisinde yer alan bir makalede 2100 yılı itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 74’ünün sıcak hava dalgalarına maruz kalacağı ve anormal, ölümcül hava sıcaklığının olduğu bölgelerde yaşamak zorunda kalacağı belirtildi.

Natural Climate Change dergisine yer alan ve uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından hazırlanan makalede, iklim değişikliğinin insan vücut ısısı üzerinde oluşturduğu riskler incelendi.

ABD’deki Hawaii Üniversitesi’nden Camilo Mora "Gelecekte neler olacağına yönelik olası senaryolar giderek azalıyor. Sıcak hava dalgalarından bahsedecek olursak, yalnızca korkunç ve çok korkunç senaryolar arasında seçim yaypmamız gerekiyor. Günümüzde birçok insan anormal sıcaklıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. İklim değişikliği ile mücadele de, gelecekte sıcak hava nedeniyle ölenlerin sayısının artacağı gerçeğinden kurtulmamıza yaramıyor" ifadelerini kullandı.

Sıcak hava dalgalarının 2100’de dünyadaki durumu nasıl etkileyeceğini inceleyen Mora ve ekibi, tüm kıtalarda 1980 yılından beri gözlenen anormal hava sıcaklığı olaylarını inceleyip ölümlere neden olan sıcak hava dalgalarını belirledi.

Araştırmada buna benzer 1900 farklı noktayı saptayan bilim insanları, gelecek yüzyılda neler olabileceğiyle ilgili tahminlerde bulundu. Hesaplamalar neticesinde 2100 yılından itibaren dünya nüfusunun yüzde 74’ünün, her iki yazdan birinde, bulundukları bölgede yalnızca ölümcül düzeyde anormal sıcaklara değil, terin havaya karışmasını engelleyen yüksek nem oranına da maruz kalacağı sonucuna varıldı.

Öne Çıkanlar