'Dünyada 23 milyon kişi aşılandı, Türkiye’de ne zaman başlayacak?'

'Dünyada 23 milyon kişi aşılandı, Türkiye’de ne zaman başlayacak?'
HDP'li Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde 'Dünyada 23 milyon kişi aşılandı, Türkiye’de ne zaman başlayacak?' diye sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, aşının ne zaman yapılacağı, kaç doz aşının teslim alındığına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Ersoy, "Dünyada aşı çalışmaları tamamlanmış hatta bazı ülkelerde aşılama başlamışken Türkiye halen duyurduğu tarihte aşıyı ülkeye getirmeyi başaramamıştır" dedi.

Ersoy önergesinde, Türkiye’de sürecin başından itibaren 2.326.256 kişinin enfekte olduğunu, 22.807 kişinin ise  hayatını kaybettiğini hatırlattı.

'SÜREÇ ŞEFFAF DEĞİL'

Aralık ayının başında ülkeye geleceği söylenen aşının ancak 30 Aralıkta yalnızca 3 milyon dozluk kısmı teslim alındığını ifade eden Ersoy, aşının ülkeye gelmesinin gecikmesi bir yana sürecin hangi aşamada olduğu ve faz çalışmalarına ilişkin sürecin şeffaf yürütülmediğini dile getirdi. Ersoy, öte yandan sosyal medyada medyatik kişilerin aşılanması buna karşın sağlık çalışanlarının henüz aşılanmaması tepkiye yol açtığını söyledi.

'AŞIYA NE ZAMAN BAŞLANACAK'

7 Ocak tarihi itibariyle aşılanan kişilerin sayısının dünya genelinde 23.75 milyon olarak açıklandığını belirten Ersoy, ABD 6.69 milyon, Çin 9 milyon, İngiltere 1.3 milyon, İsrail 1.8 milyon, Birleşik Arap Emirlikleri 1.1 milyon, Rusya 800 bin, Almanya 532 bin, İtalya 589 bin, İspanya 277 bin, Fransa 80 bin kişinin aşılandığına ilişkin açıklamaya önerge metninde yer verdi.

'AŞI KARŞITLIĞINA SEBEP OLABİLİR'

Ersoy, salgın sürecinde vaka ve ölüm sayılarına ilişkin verilerin kamuoyu ile doğru paylaşılmamasının, salgın yönetiminde yaşanan başarısızlığın aşı sürecinde de aynı şekilde ilerletilmesinin aşı karşıtlığına sebep olabileceğini ve bu durumun halkta endişeye yol açtığını dile getirdi.

SORULAR

Ersoy’un Sağlık Bakanı’na cevaplaması için yönelttiği sorular şu şekilde:

  1. 12 Ocak 2021 tarihi itibariyle teslim alınan aşı sayısı kaçtır?
  2.  30 Aralık’ta 3 milyon doz teslim alındığı söylenen Sinovac aşısı için yeni bir teslimat
  3. gerçekleşmiş midir?
  4.  Sinovac aşısı dışında diğer ülkelerde geliştirilen aşılardan teslimatı gerçekleştirilen
  5. aşılar olmuş mudur? Teslimat gerçekleştiyse hangi aşılardan ne kadar teslim alınmıştır?
  6. Bakanlığınız 4.5 milyon doz garantili 30 milyon doza kadar anlaşma yaptığı mRNA
  7. temelli aşı hangi tarihte teslim alınacaktır?
  8. Tüm dünyada 23.75 milyon kişi aşılanmışken Türkiye’de aşılama hangi tarihte
  9. başlayacaktır?
  10. Aşının kimlere yapılacağı hangi kriterlere göre belirlenecektir?

Öne Çıkanlar