ECB faizi sabit tuttu, ABD'de enflasyon yükseldi, dolarda düşüş yüzde 1'i geçti

ECB faizi sabit tuttu, ABD'de enflasyon yükseldi, dolarda düşüş yüzde 1'i geçti
ECB, faizleri sabit tutma ve varlık alımlarına 1,85 trilyon euro üzerinden sürdürme kararı aldı. ABD'de enflasyo verisi beklentileri aştı. Dolar ve euroda düşüş yüzde 1'in üzerine çıktı.

ARTI GERÇEK - Küresel piyasalar ve özellikle de gelişmekte olan ülke para birimleri için ciddi baskı yaratan kritik süreç Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugünkü faiz toplantısı ile başladı. ECB, haziran ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak faizleri değiştirmezken varlım alım programı (PEPP) alım miktarını da azaltmayarak, 1,85 trilyon euro düzeyinde sabit bıraktı. Piyasalarda ECB'nin PEPP kapsamında varlık alım tutarında indirime gitme ihtimali bulunuyordu.

ABD'DE YILLIK TÜFE MAYISTA YÜZDE 5 İLE 13 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Günün ve haftanın en önemli verilerinden ABD enflasyonu mayıs ayında, yıllık bazda yüzde 5'lik ile beklentilerin üzerinde arttı ve 13 yılın zirvesine yaklaştı. Endeksteki aylık artış ise yüzde 0,6 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentileri ABD enflasyonun yıllık bazda yüzde 4,7, aylık bazda ise yüzde 0,4 civarında artması yönündeydi. 

ABD'de tüketici fiyatları nisan ayında aylık yüzde 0,8, yıllık yüzde 4,2, çekirdek tüketici fiyatları aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 3 olarak açıklanmıştı. Mayıs ayında aylık enerji fiyatları bir değişim göstermezken, gıda fiyatları yüzde 0,4, arttı. Aynı ay haftalık kazançlar ise yüzde 0,1 yükseldi. 

ABD ve Euro Bölgesi’nde son açıklanan enflasyon verileri fiyatların rekor düzeyde artışlar kaydettiğine işaret ediyor.

Uzmanlar da enflasyonun "geçici" veya "kalıcı" olduğu konusunda hummalı bir tartışma içinde. Artışların çok da geçici olmadığı kanaatinde olan ekonomistlerin sayısında gözle görülür bir artış var. Fed ve ECB’nin yükselen fiyatlara nasıl tepki vereceği küresel piyasalar tarafından çok dikkatle ve yakından izleniyor.

VERİLER SONRASI DOLAR VE EURODA DÜŞÜŞ YÜZDE 1'İ GEÇTİ

Yoğun ve kritik gündem öncesinde güne 8,58 düzeyinde başlayan dolar/TL, gün ortasına doğru 8,52'lere kadar çekilmişti. Euro/TL ise 10,47'lerden 10,40'ın altına inmişti. ECB'nin beklentiler dahilinde gelen kararları ve varlık alımlarının devam etmesiyle birliktr Türk Lirası varlıklar değer kazandı. Dolar/TL ve euro/TL'de düşüşler yüzde 1'in üzerine çıktı. Dolar/TL 8,50'nin; euro/TL ise 10,35'in altını gördü. 

Türk Lirası, ABD dolarına karşı hafta başından bu yana yüzde 2,19 değer kazanarak gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değerlenen para birimi olurken ikinci sırada yüzde 1,32 yükselişle Meksika pesosu geliyor.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi enflasyon verisi öncesinde yüzde 1,47 seviyesine kadar geriledikten sonra enflasyonun beklentileri aşmasıyla birlikte yüzde 1,52 civarına yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle 1.117 seviyesinde bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar