Efsanevi Fransız yönetmen Agnes Varda yaşamını yitirdi

Efsanevi Fransız yönetmen Agnes Varda yaşamını yitirdi
Yeni Dalga akımının 'büyükannesi' olarak da anılan, Venedik'te Altın Aslan ödülünü kazanan ilk kadın yönetmen Agnes Varda 90 yaşında hayata veda etti.

Fransız hbaer ajansı AFP'nin son dakika olarak geçtiği habere göre, sinemada Yeni Dalga akımının bilinen isimlerinden ve 'La Pointe Courte' , 'Cléo de 5 à 7' filmleriyle tanınan efsanevi yönetmen Agnes Varda kanser ahstalığı sebebiyle hayatını kaybetti.



Belçika'da doğan ve Fransa'da yetişen yönetmen, 1985'te "Kuşsuz" (orijinal adı: "Sans toit ni loi") ile Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan kazanan ilk kadındı. Daha sonra Varda görsel sanatçı olarak çalıştı. Yapımcılığını kızının yaptığı son filmi "Varda by Agnès" yarışma dışında kaldı.

Varda 60 yıldan fazla süren bir kariyer hayatı boyunca çok kez aldığı ödüllerle onurlandırıldı. Büyük başarısı "Kuşsuz" filminde Güney Fransa’ya taşınıp orada soğuktan ölen bir kadının hikayesini anlattı.

Gerçeklik, kurgu ve şiir arasında salınan eserleri ile zamanımızın kendine has sinema dünyasına aitti. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)

Öne Çıkanlar