Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanelerinde ilk özgür toplu sözleşme

Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanelerinde ilk özgür toplu sözleşme
Sağlık-İş Sendikası Genel Merkez Yönetici Adem Sarıçoban, ilk sözleşme olmasına rağmen anlaşmanın başarılı olduğunu kaydetti.

Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanelerinde iki yıllık toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalandı. Sağlık-İş Sendikası’nın yetkili olduğu hastanelerde sözleşme işçilerin onay vermesinin ardından imzalandı.

DEÜ Hastanesinde çalışan 1410 işçiyi ilgilendiren sözleşme ile ilgili Evrensel’den Eda Aktaşa bilgi veren Sağlık-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Adem Sarıçoban, "Arkadaşlarımızın yüzde 90’ı taşerondan kadroya geçtiler ve ilk defa özgür toplu sözleşme yapıyor. Kadroya geçtikten sonra da iki yıl boyunca sözleşme hakları olmadığı için yüzde 4+4 zamla çalışan işçiler kendi hazırladıkları toplu sözleşmeye imza attı" dedi.

‘SÖZLEŞMEYİ İŞÇİNİN ONAYINA SUNDUK’

Sarıçoban, "Sözleşmenin son günlerinde işveren taban ücretine 112-115 lira gibi enflasyon farkı olmayan bir zam teklif etti. Biz de buna karşı hastanede ‘İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz’ yazılı kokart katarak bir gün boyunca çalıştık. Daha sonra kurum bizimle görüşme talep etti, biz de eylemimizi bitirdik. Görüşmeler yapıldı ve bizim teklifimize yakın bir teklif sunulduğu zaman işçilerle tekrardan bir toplantı yaptık ve sunulan teklifi değerlendirdik. Sözleşmeyi işçinin onayını sunduk ve yüzde 98’i evet dediği için sözleşmeyi imzaladık" dedi.

İlk sözleşme olmasına rağmen anlaşmayı başarılı bulan Sarıçoban, "İlk sözleşmemiz olmasına rağmen 60 günlük ikramiye girdi. Şimdiye kadar hastane riskli sayılmıyordu, tüm işçilere 5,75 lira risk pirimi alındı. Hastanede en ağır birimlerde çalışan işçilere ise 10 lira risk pirimi alındı. Taban ücretleri ise günlük yevmiye 131 ve 137 lira olarak belirlendi. Sosyal ve yan haklarımızda iyileştirme oldu. Yol ücreti 8 liradan 14 liraya çıktı. Ortalama yüzde 35 civarında bir zam almış olduk. Arkadaşlarımızın en azından geçmiş dönemdeki bir kısım hak kayıplarını telafi etmeye çalıştık" şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi Hastanesinde ise 2 bin 130 işçiyi ilgilen sözleşemeye ilişkin de konuşan Sarıçoban, "Ege’de çok fazla birim var o yüzden talepler Dokuz Eylül’deki gibi değil ve daha geniş bir yelpazeden sözleşme hazırlayıp imzalamış olduk. Birimleri gezerek toplantılar yaptık, aynı şekilde işçilere danışarak görüşme sürecimizi gerçekleştirdik. Yüzde 90 işçinin onayı ile sözleşme imzalandı. Ege’de işçilerin talebi doğrultusunda taban ücretini yükselttik ve günlük yevmiye 140 lira oldu. Ayrıca 40 günlük ikramiye ve denge tazminatı sözleşmeye eklendi" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar