'TÜİK'in 'enflasyon düştü' açıklamasına inanıyor musunuz?'
Ekonomistler beklentinin altında gelen enflasyon verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Beklentinin altında gelen enflasyonla ilgili ekonomistler, iç talebin gerilediğine dikkat çekti, ekonomik daralmanın farklı görünümleriyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Ekimde yüzde 2,67 artış gösteren enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi -TÜFE), kasım ayında yüzde 1,44 oranında düşüş yaşadı. Beklenti yüzde 0,64 azalacağı yönündeydi.
Veri ile birlikte tüketici fiyatları, Haziran 2017'den beri ilk kez aylık bazda düşüş yaşamış oldu. Kasım ayı enflasyonuyla birlikte bir önceki ay yüzde 25,24 olan yıllık enflasyon yüzde 21,62'ye geriledi. Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi'nde ise kasım ayında yüzde 2,53 oranında düşüş yaşandı. Yıllık artış yüzde 38,54 oldu.
KASIM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI
Tüketici fiyat endeksi ve değişim oranları şöyle gerçekleşti
Ekonomistler düşüş gösteren enflasyon verisiyle ilgili Twitter hesaplarından değerlendirme yaptı.
İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, "Enflasyonda ciddi düşüş: 12 aylık TÜFE yüzde 21,62'ye geriledi. Kurdaki düşüş enflasyonu, enflasyondaki düşüş kuru aşağıya çekiyor" dedi. Eğilmez, ayrıca Twitter üzerinden "TÜİK enflasyonda ciddi bir düşüş olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın doğru olduğuna inanıyor musunuz?" diye sorarak bir de anket yaptı.
TÜİK Enflasyonda ciddi bir düşüş olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın doğru olduğuna inanıyor musunuz?
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) December 3, 2018
Enflasyonda ciddi düşüş: 12 aylık TÜFE % 21,62'ye geriledi. Kurdaki düşüş enflasyonu, enflasyondaki düşüş kuru aşağıya çekiyor.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) December 3, 2018
Ekonomist Mustafa Sönmez ise "İç talebin gerilemesiyle küçülen ekonomide, dövizin fiyatında da birçok malın, fiyatında düşme başlar. TÜFE'nin yüzde 1.44 düşmesinde vergi indirimleri filan etkili ama bunlar olmasa da fiyatların sert artışı sürmezdi. Son iki ayda TÜFE'de 8.5 puan artış, nasıl sürsün?" diye değerlendirmede bulundu.
İster inanın ister inanmayın Kasım'da fiyatlar %1.44 düştü ve yıllığı %21.6'ya indi.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) December 3, 2018
TÜİK'e göre, ev eşyasında %2,85, eğlence ve kültürde %2,08, çeşitli mal ve hizmetlerde %0,96 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,74 düşüş gerçekleşti. pic.twitter.com/pYz2jMPImJ
Sanayici fiyatlarında da %2,5 düşüş görüldü. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri;
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) December 3, 2018
madencilik sektöründe %1,8
imalat sanayi sektöründe %3,1 düşüş,
elektrik, gaz üretim sektöründe %2,3 ve su sektöründe %1,2 artış olarak gerçekleşti.Yıllığı % 38,5'e indi. pic.twitter.com/7gYmZXzPty
Damadın YEP hedefi olan yüzde 20,8 e ulaşmak için Aralık ta fiyatların hiç artmaması gerekiyor.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) December 3, 2018
Yüzde 1 artış olsa yıl %22 ile kapanıyor
İç talebin gerilemesiyle küçülen ekonomide, dövizin fiyatında da , birçok malın, fiyatında düşme başlar. Tüfe nin %1.44 düşmesinde vergi ind filan etkili ama bunlar olmasa da fiyatların sert artışı sürmezdi
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) December 3, 2018
Son 2 ayda tüfe de 8.5 puan artış,nasıl sürsün? #KriZtünelindeyiz
Diyelim ki Tr'de enflasyon %20.
Peki Allahaşkına böyle kaç ülke var?
1 Arjantin
2. Türkiye.
İkisi de dünya alem tarafından krizdeki ülke olarak biliniyor.
Neyin şamatasını yapıyorsunuz?
1 yılda %10 enflasyondan %20 küsur enflasyona çıkmışsınız.
İneceği de yok daha.. pic.twitter.com/bFU0WnEzZT
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) December 3, 2018
Ümit Akçay ise "Tüketici ve üretici fiyat endekslerinde sürpriz yok. Tıpkı dış ticaret rakamlarındaki gibi, burada da ekonomik daralmanın farklı görünümleri ile karşı karşıyayız" dedi.
Tüketici ve üretici fiyat endekslerinde sürpriz yok. Tıpkı dış ticaret rakamlarındaki gibi, burada da ekonomik daralmanın farklı görünümleri ile karşı karşıyayız.
— Umit Akcay (@umitak) December 3, 2018
Yaşadığımız süreci bütünsel olarak değerlendirmek gerekiyor. Döviz krizi, sürecin sadece bir aşamasıydı. Şu anda halen etkileri ekonomiye yayılıyor, üfe-tüfe farkı azalmakla birlikte halen sürüyor. Krizin ilerleyen aşamaları daha zor olacak.
— Umit Akcay (@umitak) December 3, 2018
Cem Başlevent de değerlendirmesinde, "Kasımda yüzde 1,44 azalan TÜFE'nin detayına bakıldığında enflasyonla topyekun mücadelenin gıdada çok sınırlı, giyimde ise tamamen palavra olduğu görülüyor. Akaryakıttaki indirim ve beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri belirleyici olmuş" dedi.
Kasımda %1,44 azalan TÜFE'nin detayına bakıldığında enflasyonla topyekun mücadelenin gıdada çok sınırlı, giyimde ise tamamen palavra olduğu görülüyor. Akaryakıttaki indirim ve beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri belirleyici olmuş. pic.twitter.com/KfVuEDjYUp
— Cem Başlevent (@cbaslevent) December 3, 2018
(EKONOMİ SERVİSİ)