Emekli tümamiral: 20-30 tane mayın boğazlara yönelmiş görünüyor

Emekli tümamiral: 20-30 tane mayın boğazlara yönelmiş görünüyor
Emekli Tümamiral Deniz Kutluk, Odessa açıklarındaki mayınların akıbetine ilişkin yorumda bulundu.

Odessa açıklarındaki mayınlar, Karadeniz'de fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklenirken Türkiye sahilleri için de tehlike oluşturdu. Türkiye ise navtex yayınladı. Emekli Tümamiral Deniz Kutluk " 20-30 tane bu şekilde serbest mayın Boğazlara ve Türkiye'nin kuzeyine yönelmiş görünüyor" dedi.

Ukrayna'nın Rus savaş gemilerine karşı Odessa açıklarına döşediği iddia edilen mayınlar, Karadeniz'de fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklenirken Türkiye sahilleri için de tehlike oluşturdu. Deniz Kuvvetleri Navtex yayınlayıp gemileri uyardı ve sürüklenen mayınlara karşı "Gözcülük yapılması" istendi. Emekli Tümamiral Deniz Kutluk , Haber Global yayınında uyarıları değerlendirdi.

MAYINLAR İSTANBUL'A ULAŞIR MI?

Kutluk açıklamasında "Odessa'nın güneyinde bir kuzeyinde 2-3 plaj önlü Ukrayna tarafından mayınlandığı anlaşılıyor. 423 civarında mayın küçük boyutlu 40-50-60 kilo patlayıcı taşıyanlar. Bunların çok kısa süre halinde de serseri mayın haline geldiği anlaşılıyor. Bu sefer akıntı kontrolüne giriyorlar. Gözle büyüklükte iseler radar ile tespit edilip önlem almak mümkündür. Ancak çok küçük ise radarla tespit zorlaşacaktır ve tehlikelidir. 20-30 tane bu şekilde serbest mayın Boğazlara ve Türkiye'nin kuzeyine yönelmiş görünüyor. Bunlar için de tedbir gerekir." ifadelerini kullandı. 

KARADENİZ'DEKİ MAYINLARIN TÜRÜ NE?

- "YM" tipi deniz mayını İkinci Dünya Savaşı’nda SSCB tarafından üretildi

- İlk defa Finlandiya körfezinde uygulandı

- Genel hacmi 172 kg olan mayının içinde 20 kg TNT patlayıcı var

- Suya 1-2 metre derinliğe yerleştiriliyor

- "YRM" mayın tipi denizden çıkarmaları engelleme amaçlı kullanılıyor

- SSCB döneminde üretilen mayınlar yaklaşık 30 kg

- Aktif patlayıcı miktarı 3 kg civarında

Öne Çıkanlar