EMEP’ten Toplu İş Sözleşmesi tepkisi: Zam oranı ve sosyal haklar yetersiz

EMEP’ten Toplu İş Sözleşmesi tepkisi: Zam oranı ve sosyal haklar yetersiz
Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet-İş arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’ne tepki gösteren EMEP İl Başkanı Hikmet Poyraz, yapılan zam ile sosyal hakların yetersiz olduğunu belirtti.

Emek Partisi (EMEP) Ordu İl Örgütü, Ordu Büyükşehir Belediyesi (OBB) ile Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Hizmet-İş) arasında 11 Mart’ta imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’ne (TİS) tepki gösterdi. Sözleşmede yer alan zam oranı ve sosyal hakların yetersiz olduğunu belirten İl Başkanı Hikmet Poyraz, "Toplu sözleşme metninde yemek yardımı 15 TL. Bu parayla öğleyin ne yenilir acaba? Çocuk yardımı 35 TL. Bu, çocuklara kaç günlük harçlık olur, birileri hesap yapar artık. Yakacak yardımı 45 TL. Bunu yıllık olarak değerlendirirsek, toplamda 540 TL eder" diyerek tepki gösterdi.

‘BUNUN ADI HAK GASPIDIR’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde krizin yükünün işçilerin omuzlarına yıkıldığını ve ek zam istediklerini ifade eden Poyraz, "Ancak Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde yetersiz olan toplu sözleşme hakları bile ödenmiyor. Toplu sözleşmeden kaynaklanan haklar mühendislere verilirken işçilere verilmiyor. İşçilerin haklarına dokunmayın. Yapılan toplu sözleşmede ücretlere yapılan zam Ocak 2022 ayında alınan ücret üzerinden olması gerekirken, işveren Aralık 2021 ücreti üzerinde hesap yaparak, ücretleri ödüyor. Bu yöntemle işçilerin ücretinden bin-bin 500 TL arasında bir kesinti yapılmış oluyor. Aslında bunun adı hak gaspıdır" diye belirtti.

 SOSYAL YARDIMLAR YETERSİZ

 Hakların ödenmesi için ne gerekirse yapacaklarını vurgulayan Poyraz, "Toplu sözleşme metninde yemek yardımı 15 TL. Bu parayla öğleyin ne yenilir acaba? Çocuk yardımı 35 TL. Bu, çocuklara kaç günlük harçlık olur, birileri hesap yapar artık. Yakacak yardımı 45 TL. Bunu yıllık olarak değerlendirirsek, toplamda 540 TL eder. Bu parayla doğalgaz zamlarına karşı önlem alındığı iddia edilir mi? Öğrenci için yılda bir kez 250-350 TL arası yardım. Defter, kalem almaya yeter mi hesap bilen yapsın. Bayram harçlığı ise 110 TL. Bayramda, baba-anne çocuğuna bunun fazlasını vermek zorunda. Evlenme parası 200 TL. Bu düğüne gittiğinizde bir arkadaş olarak yapılacak yardım bile değil" dedi.

Öne Çıkanlar