Erdoğan '2021'in tiranı' seçildi

Erdoğan '2021'in tiranı' seçildi
Index on Censorship, her yılın sonunda gerçekleştirdiği yılın tiranı oylaması sonuçlandı.

+GERÇEK - Index on Cencorship bu oylamayı son on iki ayda manşetlerde yer alan insan hakları savunucularına, sanatçılara ve gazetecilere ve onlara baskı yapanlara dikkat çekmek için yapıyor.

Bu yıl, Yılın Tiranı'nı belirlemek için takipçileri ve üyelerinin görüşüne başvurdu. Kurum, kek çok liderin rakiplerini çökertmek için Covid19 karantinalarının örtüsünü kullanmayı tercih ettine işaret ederek liderler arasında büyük bir rekabet yaşandığını vurguladı.

Yürümekte olan çok fazla baskıcı rejimin olduğu, yürek burkan bir rekabet sonunda 2021'in en baskıcı tiranı tacı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gitti.

Erdoğan'ın birinci sırayı almasının birkaç sebebini var. İki kez beraat etmesine rağmen 2017'den beri tutuklu bulunan sivil toplum lideri Osman Kavala'yı serbest bırakmayı reddediyor. LGBTQ+ üyelerinin, öğrencilerin tutuklamaları devam ediyor.

Ayrıca belki de ironik bir şekilde, kadına yönelik şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen ilk Avrupa lideri oldu. Kürtlerin de sürekli olarak ifade özgürlüğü haklarının kısıtlandığını görürken, DEVA Partisi’nden Metin Gürcan gibi muhalif politikacılar da cumhurbaşkanını eleştirdikleri için hapse atıldı.

Erdoğan bu yılki ankette birinci olurken, iki isim de çok oy aldı: Çin'den Xi Jinping ikinci, Suriye'den Beşar Esad üçüncü sırada yer aldı.

Index on Censorship ödül açıklamasında şöyle dedi: "Aralık anketi, binlerce oy ile web sitemizde büyük miktarda trafik gördü. Ayrıca dönem içinde sitemize yapılan siber saldırıların sayısının iki katına çıktığını gördük, bu da ankete katılanlardan bazılarını veya destekçilerini rahatsız ettiğini düşündürdü.

Oy veren herkese, dünya çapında tiranları yüksek sesle eleştirmeye devam edenlere teşekkür ediyor ve herkese onları ve hepimizi susturmaya çalışanlara karşı uyanık olmalarını hatırlatıyoruz."

Öne Çıkanlar