Erdoğan 'müjde'yi açıkladı: Kuzey Kıbrıs'a Külliye yapacak

Erdoğan 'müjde'yi açıkladı: Kuzey Kıbrıs'a Külliye yapacak
'Kuzey Kıbrıs'a, müjdesini orada parlamentoda vermek istiyorum, güzel bir adımımız var, ön çalışmalarını bitirdik' diyen Erdoğan, söz konusu 'müjde'sini açıkladı.

Geçtiğimiz Cuma günü Kuzey Kıbrıs'a ilişkin bir 'müjdesi' olduğunu duyuran AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'a Külliye yaptıracaklarını açıkladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu'nda konuştu.

'HUKUKSUZLUKLARA EYVALLAH EDENLERDEN OLMADIK'

"Bugünlere birilerinin ihsanıyla, lütfuyla değil bedel ödeyerek geldik. Gencecik evlatlarımızın fedakarlığıyla geldik. Bu mücadeleyi adeta söke söke kazandık" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Haksızlık karşısında sessiz kalanlardan olmadık. Zulüm karşısında boyun bükenlerden olmadık. Hukuksuzluklara eyvallah edenlerden olmadık. Hakka inandık, halka yaslandık. Başkalarına değil kendi bileğimizin gücüne güvendik. Kıbrıslı kardeşlerimizi kolay bir lokma olarak gören Mehmetçik ve Mücahitlerimizin destansı kahramanlığı karşısında hezimete uğradılar. Kıbrıs Türkünün hürriyet mücadelesinin lideri Doktor Fazıl Küçük ve kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş başta olmak üzere herkese Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Kıbrıs meselesine yıllardır sadece belli lobi zaviyesinden bakanları adadaki hakikatleri görmeye davet ediyoruz. Adada kimin işgalci zihniyeti temsil ettiğini gayet iyi biliyoruz. EOKA terör örgütü ile komşusu Türklerin ırzına, canına, malına kast eden Rumlar, Türkleri hiçbir zaman eşit görmemiştir. 47 yıl önce bugün kahraman TSK tarafından gerçekleştirilen barış harekatı Kıbrıs Türkleri'nin güvenliğini teminat altına almıştır.

"Girne kıyılarında yakılan meşale o günden itibaren Kıbrıs Türk halkının yolunu aydınlatmıştır. Türkiye Cumhuriyeti olarak o tarihten beri özellikle KKTC ile işbirliği içinde çözüm eksenli siyaset yürüttük. Peki karşımızdakiler böyle bir şey düşünüyor mu? Türk tarafının tüm iyi niyetli yapıcı gayretlere rağmen devam eden müzakereler Rum tarafının adayı Türklerle eşit paylaşmayı reddetmesiyle bir sonuca ulaşamadık. Rum tarafı kendisini adanın tek sahibi, Kıbrıs Türklerini ise azınlık olarak gören boş hayalleri çözümsüzlüğü getirdi.

"Annan Planını reddeden, masadan kalkan zihniyet hiç değişmedi. Rum tarafının ortaklık devleti kurmak gibi bir niyetinin olmadığı açık ve net bir şekilde herkese öğretmiştir. Yaptığımız görüşmelerde AB yine dürüst davranmadı, verilen sözlere rağmen referandumda kuzeyde ne çıktığını biliyorsunuz. Referanduma kuzey evet dedi, onlar tam aksine hayır dedi. Türk sözünde durur. Annan onlarla bu mücadeleyi de sürdüremedi.

"Bu zihniyet özünde kendilerinin de kabul etmediği BM parametrelerinin arkasına saklanmaktadır. Samimiyetsiz tutumlarını sürdürüyorlar. Artık bizim bunlara inanmamız, bir 50 yıl daha kaybetmemiz mümkün değildir. Adil, kalıcı, sürdürebilir çözüm ancak ve ancak adanın gerçeklerini esas alan yaklaşımla mümkündür. Adada iki ayrı devlet iki ayrı halk vardır.

"Rum tarafı Doğu Akdeniz'de de Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını yok saymasını ısrarla sürdürüyor. KKTC'nin tüm önerilerini ellerinin tersiyle itiyorlar. Doğu Akdeniz'deki işbirliğini ele almak üzere AB'ye bölgesel bir konferans önerdik. Bu yapıcı teklifimize henüz cevap alamadık. Doğu Akdeniz'de kendi hak ve çıkarlarını koruduğumuz gibi Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını korumaya devam edeceğiz. Bizim kimsenin toprağında, hakkında gözümüz yoktur. Niyetimiz gerginlik değildir. Rum tarafının Kıbrıs Türkünün haklarını yok sayarak atacağı her adımın karşısında olacağının altını çizmek istiyorum.

'MÜJDE'Yİ AÇIKLADI: KÜLLİYE YAPILACAK

"Bilindiği gibi KKTC Cumhurbaşkanlığı'nı ne doğru dürüst Cumhurbaşkanlığı binası ve külliyesi var ve ne doğru dürüst parlamento binası var. Biz bunu KKTC'ye yakıştırmıyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı binası İngilizlere ait. Cumhurbaşkanlığı Külliyesiyle ilgili proje çalışmaları bitti. İnşasına da inşallah yakında başlıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar