Beyaz Saray'dan görüşme sonrası açıklama: S-400 konusunda ABD'nin endişeleri not edildi

Beyaz Saray'dan görüşme sonrası açıklama: S-400 konusunda ABD'nin endişeleri not edildi
G20 Liderler Zirvesi'nde gerçekleşen Biden-Erdoğan görüşmesine Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Blinken da katıldı. Görüşme sonrası Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığı açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Joe Biden'ın İtalya'nın başkenti Roma’da gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi’ndeki görüşmesi sona erdi. 20 dakika sürmesi beklenen görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. 

Beyaz Saray, Roma'daki görüşme hakkında yazılı açıklama yaptı. 

'S-400 KONUSUNDA ABD'NİN ENDİŞELERİ NOT EDİLDİ'

Açıklamada "Biden savunma ortaklığını ve Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini teyit etti ancak Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri almasına dair ABD'nin endişelerini de not etti. Biden aynı zamanda, güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı" ifadeleri kullandı.

Açıklamaya göre Biden görüşmede, "yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını gemişletme ve görüş anlaşmazlıklarını verimli bir şekilde yönetme" arzusunun da altı çizildi.

Biden'ın, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna 20 yıla yaklaşan katkılarını takdir ettiği vurgulandı.

Liderlerin Suriye'deki siyasi süreci, Afganlar insani yardımı, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldığı ifade edildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI: POZİTİF BİR GÖRÜŞME OLDU

Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise "pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığı" ifade edildi.

Açıklamada şunlar dile getirildi:

"İki lider Türkiye-ABD ilişkilerini daha güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu ve bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

İkili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı olarak atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı."

BİDEN'DAN 'F16' SORUSUNA YANIT

Biden, görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazeteciden gelen "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna "İyi bir sohbet gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

GÖRÜŞMEYE DIŞİŞLERİ BAKANLARI DA KATILDI

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken da katıldı.

Erdoğan-Biden görüşmesinde, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak Rus yapımı S-400 hava sistemleri alması gerekçesiyle çıkarıldığı F-35 programı için ödediği 1.4 milyar doların karşılığında F-16 savaş jetleri alıp almayacağı konuşulağı öngörülüyordu. İki lider, Suriye ve Libya gibi bölgesel konuları da ele alacak. Görüşmede insan hakları ve demokrasinin de gündeme gelmesi bekleniyordu. 

'BIDEN, ERDOĞAN'I UYARACAK'

Reuters, görüşmeden kısa bir süre önce yayınladığı haberde ABD'li bir yetkilinin açıklamalarına yer vermişti. Buna göre 'Biden, Erdoğan'ı herhangi bir ani hareketin ABD-Türkiye ilişkilerine fayda sağlamayacağı ve krizlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyaracak.'

Biden ve Erdoğan ilk telefon görüşmesini nisan ayında yapmış, haziranda da Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Zirvesi kapsamında ilk kez yüz yüze görüşmüştü.

Öne Çıkanlar