Erdoğan'ın memleketinde de öğrenciler sokakta kaldı

Erdoğan'ın memleketinde de öğrenciler sokakta kaldı
Rize’ de Recep Tayyip Erdoğan üniversitesi (RTEÜ) ne kayıt yaptıran onlarca öğrenci kalacağı yurt bulamadığı için sokakta kaldı.

2021-2022 yılı eğitim öğretim yılı üniversite öğrencileri için barınma sorunlarıyla başladı. KYK yurtlarının yetersiz sayıda ve gerekli temel standartları sağlamaktan uzak olması nedeniyle ev kiralama yolunu seçen öğrencilere bu yıl anormal bir artış gösteren kira fiyatları da engel oldu.

Bunun üzerine öğrenciler tüm Türkiye'de "Barınamıyoruz" hareketi başlatarak sorunu gündeme taşaımışlardı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidar yetkilileri, Türkiye'de böyle bir sorun olmadığı iddia etmiş, eylem yapan öğrencileri terörle ilişikilendirmiş ve KYK yurtlarının standartlarının yeterli olduğunu savunmuşlardı.

Tüm bu açıklamalara rağmen öğrencilerin sorunları çözülmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de de onlarca üniversite öğrencisi yurt sorunu yaşıyor.

Rize de ev kiralarının yüksek olması (1500- 2000 TL) nedeniyle barınma sorunu yaşayan öğrenciler, haftasonu olması nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Gençlik ve spor il müdürlüğü yetkililerine ulaşamadı ve sokakta kaldılar.

Bunun üzerine özel eşyalarıyla birlikte yurt kapılarına giden öğrencilere, yer olmadığı söylendi. Yaşanan bu durum karşısında Rize Yeşil Çay KYK Yurt Müdürü Ensar Mutlu, öğrencileri geçici olarak misafir edeceğini bildirerek öğrencilerin birkaç günlüğünde yurtta kalmalarına olanak sağladı.

ÖĞRENCİLER: NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ

Rize Nabız sitesindeki habere göre, isimlerini vermek istemeyen öğrenciler, "Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra Rize’de ev tutmayı düşündük ancak burada kiralar oldukça yüksek. Bu nedenle devlet yurtlarını tercih ettik fakat yerleşemedik, yedekte kaldık. Okullar başladı, mecburen geldik ve kalacak yerimiz yok. Cumartesi ve pazar günleri RTEÜ ile Gençlik Spor İl Müdürlüğünden yardım alalım diye gittik, tatil olduğu için kimse ile görüşemedik. Mecburen KYK yurtlarının kapısını çaldık" diye konuştu.

Ciddi bir şekilde barınma sorunu yaşadıklarını söyleyen öğrenciler, "Şu anda KYK Yeşilçay yurdunda 2 gün misafir olarak kalabileceğimiz söylendi. Bugün pazartesi ve bugünden sonra yurtta kalmamız zor gözüküyor. Yurt hakkı elde eden arkadaşlarımız yerleşecek, biz yedekte beklemeye devam ediyoruz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bu pandemi sürecinde barınma sorunu da gerçekten çok ciddi bir sorun. Arkadaşlarla aramızda görüşüyoruz, havalar da soğudu. Yetkililerin soruna çözüm üreteceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Ekonomik durumunun iyi olmadığını o nedenle devlet yurdunu tercih ettiğini ifade eden RTEÜ Fen edebiyat bölümünü kazanan bir öğrenci ise ekonomik nedenlerle devlet yurtlarında kalmanın daha cazip geldiğini söyledi. Ailesinin ekonomik durumunun iyi olmadığını ifade eden öğrenci "Buraya gelen ve kayıt yaptıran bir çok arkadaşımın durumu aslında benden farklı değil" diye konuştu.

'ÖĞRENCİ OLDUĞUMUZU DUYAN EV SAHİPLERİ 2-3 KATI KİRA İSTİYOR'

Yurt olmayınca özel bir ev tutmak istediklerini ancak kiraların oldukça yüksek olduğunu kaydeden öğrenci, "Okulumuz henüz yeni açıldı. Arkadaşlarla beraberce ev kiralamayı düşündük fakat Rize’de ilginç bir durumla karşılaştık. Ev sahipleri öğrenci olduğumuzu söylediğimizde kirayı 2 ya da 3 kat artırıyor. Bir ev sahibi bize ‘2 öğrenci geliyor, ev istiyor daha sonra evde 4 ve ya 5 öğrenci kalıyor, evimi niye ucuza vereyim ki’ diyor . Ev sahiplerinin bazıları kaç kişi kiralama yapacaksak o sayıdan başka eve kimsenin gelmemesi şartı koyuyor. Açıkçası arkadaşlarımızla bile görüşmemiz istenmiyor böyle garip bir durum var" diye sitem etti. Özel yurtları cemaat ve tarikat mevzuları nedeniyle tercih etmediğini belirten öğrenci, şöyle devam etti: "O nedenle apart gibi yerler bakalım dedik ama oralar da iyıllık sözleşme yapmayınca sizi kabul etmiyor. Zaten çok para istiyorlar. Bu nedenlerden dolayı yedekte bekleyip yurt çıkmasını beklemeyi düşünüyoruz."

Öne Çıkanlar