Emekli savaş pilotu Altan: AKP bizi iç savaşa sürüklüyor

Emekli savaş pilotu Altan: AKP bizi iç savaşa sürüklüyor
'IŞİD daha önce giremediği yerlere Türkiye eliyle girmeye çalışıyor.'

Kuzey Suriye'ye dönük askeri harekatın 9’uncu gününde Türkiye'ye dönük tepkilerin bir bir ağır yaptırım kararlarına dönüştüğü ortamda yaşanan son gelişmeleri barış aktivisti ve eski savaş uçağı pilotu Bahadır Altan yorumladı.

Harekata tepki gösteren Barış Bloku Eş Sözcüsü ve emekli savaş uçağı pilotu Bahadır Altan, AKP’nin ülkeyi bir iç savaşa doğru sürüklediğini söyledi.

‘AKP’NİN İKİ AMACI VAR’

Kuzey Suriye’ye operasyon düzenlenmesinin iki nedeni olduğunu ifade eden Altan, ilkinin AKP’nin baş aşağıya gidişini durdurmak olduğunu belirtti. Her ne kadar karşı çıkıyor gözükseler de ABD, Rusya, çevre ülkeler ve Avrupa ülkelerinin de bu operasyonda parmağının olduğunu söyleyen Altan, "Tabi her ülkenin bir çıkarı var bunda. AKP de bu fırsattan yararlanarak iç politikaya mesaj vermek istiyor. İkincisi ise, AKP her ne kadar bu yaptığına ‘işgal’ demese de, Afrin’de yaptığı gibi Kuzey ve Doğu Suriye’deki etnik yapıyı değiştirmek istiyor. Müdahalenin amacı budur. AKP bu müdahaleyle tabanına Osmanlı ruhunun canlandığı propagandasını yapıyor. Ben esas faktör olarak bunu görüyorum" diye belirtti.

‘IŞİD’TEN HİÇ FARKI OLAMAYAN ÇETELER’

Altan, ABD’nin bu operasyona onay vererek Türkiye’yi oyuna getirdiğini dile getirdi. Çıkarlarına ters düşmesi halinde ABD’nin Türkiye’ye yine sırtını döneceğini ifade eden Altan, Türkiye’nin IŞİD’ten hiç farkı olmayan selefi çetelerle iş birliği yaptığına dikkat çekti.

Altan, "Türkiye bunlara bir de Milli Suriye Ordusu diye ad veriyor. Bu Türkiye’nin oradaki niyetini açık bir şekilde gösteriyor. Yani Türkiye, Suriye’nin milli ordusunu milli olarak kabul etmiyor. Bu şekilde de Suriye'yi devlet olarak kabul etmiyor. Ondan sonra diyor ki biz toprak bütünlüğünden yanayız, bu olmaz" diye konuştu.

‘ERDOĞAN İLK GERİ ADIMI ATTI’

Başlatılan operasyonda ilk geri adımın da yine Erdoğan tarafından atıldığını ifade eden Altan, Erdoğan’ın önceki Minbiç için söylediği ‘Esad’ın orada olmasından rahatsız değiliz’ sözünü hatırlatıp, "Bu söz ilk geri adımdır. Bu aslında bataklığa saplandığının görüldüğü anlamına da gelir" ifadelerini kullandı.

‘AKP BİZİ İÇ SAVAŞA SÜRÜKLÜYOR’

Altan, dünya ülkelerinin Türkiye’nin müdahalesine dönük tutumlarını da değerlendirdi. Altan, bu konuda şu yorumlarda bulundu: "Bütün ülkeler burada bir fırsat peşinde. Herkes Esad’ın YPG ile anlaşmak zorunda olduğunu biliyor. YPG’nin de eninde sonunda Suriye devletiyle bir anlaşma yapacağını biliyorlar. Ancak herkes masaya daha avantajlı şekilde oturma hesabı içerisinde. Bu arada binlerce insan ölmüş kimsenin umurlarında değil. Rejim, Türkiye tarafından YPG’nin sıkıştırılıp zor duruma düşürülmesini bekleyip, ondan sonra anlaşma yapmayı planlıyor. Yani hep ikili oynuyorlar. Barışta samimi değiller. Erdoğan’a göre de orada ölen herkes ‘terörist’. Bu yanlış sürdüğü sürece oradaki Êzidînin, Kürdün, Alevinin, Türkmenin yani her türlü etnik farklılık zarar görmeye devam edecek. Bunu bir zenginlik kabul edip, onların haklarını teslim etmeyen bir zihniyet nasıl Suriye halklarını iç savaşa götürdüyse, Türkiye’yi yöneten iktidar da bizi böyle bir tehlike götürüyor. Bu savaş bunu hızlandıracak bir gelişme. AKP iktidarının da sonunu getirecek bir gelişme. Ama bunun sonunda eninde sonunda varlıklarını kabul edecek, böyle bir gerçek var."

‘BU İNSANLAR NE YAPACAKTI?’

Bütün dünya halklarının YGP’yi IŞİD’e karşı savaşan bir güç olarak tanıdığını söyleyen Altan, YPG’ye sadece Türkiye’nin ‘terörist’ dediğini kaydetti.

YPG’nin de Suriye savaşında kendi köyünü, evini, eşini, çocuklarını korumak için kurulduğunu ifade eden Altan, "Bu insanlar ne yapacaktı? Kendi devleti onu savunmuyor. IŞİD diye şeriatçı bir ordu gelmiş bunları katlediyor. Bunlar da mecburen silaha sarılıp, kendi köylerini evlerini korudular. Şimdi bunlara ‘terörist’ diyen bir tek Türkiye var. Şimdi siz bunları ‘terörist’ ilan ederseniz dünya buna inanmaz. Bakın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bile ‘Barışı savunmak suç değildir’ diyor. Ama Türkiye’de barışı savunmak teröristlikle eş değer kılındı. Türkiye’de medya bunların elinde olduğu için halkı geçici de olsa kandırabiliyor. Ama dünya buna kanmıyor. Dünya bütün bunların yalan olduğunun farkında" diye belirtti. 

‘IŞİD’İN GİREMEDİĞİ YERLERDE TÜRKİYE ELİYLE GİRİYOR’

Altan’ın değindiği bir diğer önemli nokta bugüne kadar IŞİD’i giremediği yerlere Türkiye ‘milli’ adını verdiği selefi güçlerle oraya girip, aslında IŞİD’in anlayışını oraya sokması.

"YPG, IŞİD’i Afrin’e sokmadı ama IŞİD buraya Türkiye eliyle girdi. Türkiye şimdi Fırat’ın doğusunda da bunu yapıyor" diyen Altan, devamında "Oradaki IŞİD’liler yavaş yavaş hapishanelerden kaçıyor. Bütün dünya bunu görüyor. Bu nedenle Türkiye giderek daha büyük yalnızlığa gidiyor. En büyük tehlike de komşu ülkeler artık bize düşman olarak bakıyor. Eğer komşuda bir fırsat doğarsa oradan toprak işgal etmeyi, kendi yandaşlarıyla orada karışıklık çıkarmaya çalışan bir ülke konumundayız. Ama bu gerçekler görülecek. Yani bana göre yolun sonu göründü. Takke düşecek kel görünecek. Dünyanın gördüğünü Türkiye’de görecek" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar