Favipiravir ilacı çocuklarda da kullanılmaya başlanacak: Tıpta böyle bir uygulama yok

Favipiravir ilacı çocuklarda da kullanılmaya başlanacak: Tıpta böyle bir uygulama yok
Sağlık Bakanlığı, Covid-19 Rehberi’nde yer alan 'Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavi' bölümünü güncelledi.

Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Rehberi’nde yer alan "Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavi" bölümü güncellenerek, 12-15 yaş aralığında çocuklar için aileden onay alınarak Favipiravir ilacı kullanılabiceği ibaresi eklendi.

Çocuk doğumu ve karaciğere zarar verdiği bilinen ilacın üretildiği Japonya dahil hiçbir batı ülkesinde kullanılmadığını belirten eski GATA Yüksek Bilim Konseyi üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, Sağlık Bakanlığı’nın geri adım attığı Hidroksiklorokin ilacını anımsatarak, "Favipiravir belki de ondan tehlikeli bir ilaç. Şimdi bir de çocuklarda kullanmaya başlıyorlar. Şöyle bir anlayış var: ‘Bir ilaç verelim de bir bakalım’. Tıpta böyle bir uygulama yok. ‘Efendim ne yapalım, ilaç vermeyelim mi?’ diye düşünülüyor. İlacı yok. Batı tıbbını emsal almıyor muyuz? Batı tıbbında şu anda kabul edilmiş bir antiviral (ilaç) yok. Bütün Amerika, Avrupa akıllı değil, bir tek biz akıllıyız, 5-6 dolarlık ilaçla bunu hallediyoruz. Buna inanmak mümkün değil. Keşke doğru olsa"  dedi.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre ilacın FDA onayı olmadığına da dikkat çeken Doğancı, "Her ilacın FDA onayına bakan Sağlık Bakanlığı, bu ilaç için niye bakmıyor" diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar