Fed, faiz kararını ve ekonomiye ilişkin beklentilerini açıklayacak

Fed, faiz kararını ve ekonomiye ilişkin beklentilerini açıklayacak
Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası'ndan gelecek faiz kararını ve açıklamaları bekliyor. Fed'in varlık alımlarına ilişkin sözlü yönlendirmeyi daha da detaylandıracağı öngörülüyor.

Küresel piyasalar günün en önemli gündemi ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısına kilitlendi. Faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmeyen Fed'in varlık alımlarına ilişkin sözlü yönlendirmeyi daha da detaylandıracağı öngörülüyor.

Fed faiz kararını ve ekonomiye ilişkin beklentilerini Türkiye saatiyle 22:00'de açıklayacak. Kararın açıklanmasını takiben Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenleyecek.

Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer politika yapıcılar Covid-19 salgını kötüleşirken büyümeye daha fazla destek için varlık alımlarında değişiklik konusunu değerlendiriyorlar.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gecelik faiz hedef aralığını 15 Mart'ta çektiği yüzde 0 - 0,25 aralığında tutacağı hemen hemen kesin gibi. 

FED'İN SÖZLÜ YÖNLENDİRMESİ GÜÇLÜ BİR VAAT OLABİLİR

Ekonomistler, Fed'in aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarında yeni bir sözlü yönlendirme benimseyebileceğini belirtiyorlar. Alımların tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerini destekleme doğrultusunda ne kadar süre devam edeceği gibi soruların yanıtlarının netleşmesini bekliyorlar.

Bu nedenle Fed'in benimseyeceği yönlendirme mevcut olan "alımların gelecek aylarda devam edeceği" taahhüdünden daha güçlü bir vaat olabilir.

Kasım FOMC toplantı tutanaklarının yetkililerin varlık alım programı için açıklamayı "oldukça yakın bir zamanda" geliştirmeyi tartıştıklarını gösterdiğinden bu yana piyasa olası bir değişikliğe hazır.

En büyük hayal kırıklığının varlık alımlarında bir şekilde sözlü yönlendirmeye gidilmemesi olacağını söyleyen Grant Thornton Başekonomisti Diane Swonk, "Fed'in en güçlü aracı orada oldukları algısı" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, az bir çoğunlukla yeni yönlendirmenin bu toplantıda gelmesini bekliyorlar.

Bununla birlikte alımların ölçeğinin değiştirilmesi gibi diğer değişiklikler daha az mümkün. Ekonomistlerin yaklaşık üçte ikisi FOMC'nin tahvil alımlarının ortalama vadesini 2021 sonundan önce uzatacağını düşünüyor. Anket katılımcılarının sadece yüzde 23'ü bu adımın gelecek haftalarda atılmasını beklediğini belirtti.

Cumberland Advisors Başkan Yardımcısı ve eski Atlanta Fed yetkilisi olan Bob Eisenbeis, "Daha fazla teşvike ihtiyaç varsa Ocak veya Şubat'ta daha net bir görüşe sahip olacaklar. Faizler bu kadar düşükken vadelerle oynamanın istihdam ya da enflasyon hedefinde neden bir şey kazandıracağı konusunda başarılı bir şekilde iletişim kuracaklarına emin değilim" dedi.

Matthew Luzzetti öncülüğündeki Deutsche Bank ekonomistleri, müşteri notunda varlık alımları konusunda muhalif oylar da olabileceğini söylüyorlar. Dallas Fed Başkanı Rober Kaplan ve Minneapolis'ten Neel Kashkari, eylülde faizde sözlü yönlendirmenin güncellenmesine karşı çıkmıştı.

PİYASANIN TEPKİSİNİN NASIL OLMASI BEKLENİYOR?

Varlık alımları konusunda verilecek olası kararlar ABD Hazine tahvillerinde işlemleri etkileyebilir. Hazine tahvili alımlarında vadenin uzatılmaması ya da alımların artırılmaması 10 yıl vadelileri faizlerinin yüzde 1'e gitmesine ya da bu seviyeyi aşmasına neden olabilir. Mart sonundan bu yana 10 yıllıkların faizi ağustosta görülen dip seviye yüzde 0.5 ile yüzde 1'in hemen altında hareket etti. Aralık ayının ik günlerinde bu üst sınır neredeyse kırıldı. Cansız istihdam raporu, virüs vakaları artarken hükümetin harcamaları artıracağına ilişkin umutlar da güçlenmişti.

Bloomberg Economics'ten Carl Riccadonna ve Yelena Shulyatyeva, "Bloomberg Economics, Merkez Bankası'nın politika genişlemesi araçlarına Aralık toplantısında daha dayanmasını beklemiyor. Ancak riskler kısa vadede o yöne eğiliyor" dedi.

Yetkililer faizlerin 2023'e kadar sıfıra yakın kalmasını bekliyorlar. Bu da Powell'ın, sık sık yinelediği zamanla ortalama yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkılaştırmanın erteleneceği mesajını destekliyor. Eylül'de 17 FOMC katılımcısının 4'ü 2023'e kadar faiz artırımı olacağını tahmin ediyordu.

Öne Çıkanlar