Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü ‘negatif’e düşürdü

Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü ‘negatif’e düşürdü
Türkiye'nin kredi notunun 'BB-' olarak teyit edildiği belirtilen açıklamada, ülkenin kredi not görünümünün ise 'durağan'dan 'negatif'e çevrildiği aktarıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederken, kredi notunun görünümünü ise "negatif" olarak revize etti.

Fitch, 19 Şubat tarihli değerlendirmesinde görünümü "negatif"ten "durağan"a revize etmişti.

Fitch, görünüm değişikliğine gerekçe olarak Merkez Bankası'nın para politikasında erken bir gevşemeye gitmesi ve faizin daha fazla düşürülmesine yönelik beklentiyi gösterdi.

Kurum, Türkiye'nin düşürülen notunun, "para politikası güvenirliğinin zayıflığı, yüksek enflasyon, düşük dış likidite ve jeopolitik riskler" bağlamında belirlendiğini açıkladı.

BÜYÜME BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ

Fitch, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini ise yüzde 10,5'e çıkardı.

Türkiye'nin koronavirüs (Covid-19) salgınının etkili olmaya başladığı 2020'de gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 1,8 arttığı ifade edilen açıklamada, ülke ekonomisinin 2021'de ise yüzde 10,5 büyümesinin tahmin edildiği aktarıldı. Fitch, eylül ayında yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 9,2 büyüyeceğini öngörmüştü. Açıklamada, ülke ekonomisine ilişkin 2022 yılı büyüme tahmininin ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseltildiği kaydedildi.

‘KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR 2013’TEN BERİ DOLAR BAZINDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE’

Türkiye'nin ekonomik büyümesinin, emsallerine göre güçlü olduğuna işaret edilen açıklamada, ancak ülkede kişi başına düşen milli gelirin dolar bazında 2013'ten bu yana düşüş eğiliminde olduğu ifade edildi.

Öne Çıkanlar