Franco'nun koruması soyunma odasına iner, tarih, utanç skoru yazar

Franco'nun koruması soyunma odasına iner, tarih, utanç skoru yazar
Real Madrid ile Barcelona bu akşam karşı karşıya geliyor. Dünyanın en büyük derbilerinden biri olan El Clasico, TSİ 22:00'da başlayacak.

Emre CAKA


ARTI GERÇEK- Dünya futbolunun en popüler derbilerinden Real Madrid - Barcelona maçı bu akşam Real Madrid'in ev sahipliğinde Alfredo di Stefano Stadı'nda yapılacak 30. hafta karşılaşması, bugün TSİ 22.00'de başlayacak ve D-Smart kanalından canlı yayımlanacak.

2 ezeli rakip, 2 farklı kültür, 2 farklı milliyet...

"Més que un club" olarak anılıyor Barcelona. Yani "Bir kulüpten daha fazlası" 1930’lardan sonra Barcelona demek muhalefet demekti. Madrid merkezli Franco’nun baskıcı sistemine tahammül edemeyenler Barcelona kulübünden yana saf tutuyordu.  

TARİHİ SKOR DEĞİL, TARİHİ UTANÇ

Böylesine büyük bir derbiyi toplumsal dinamiklerin herhangi birinden tamamen soyutlamak mümkün değil. Özellikle bundan 78 yıl önce yaşanan bir olay siyasetin futbola etkisini gözler önüne seriyor.

1943'te bugün Kral Kupası adıyla düzenlenen Generalismo Kupası'nda İki ayaklı yarı finalin ilk maçını Barcelona 3-0 kazanmıştı. İç savaşın yeni bittiği İspanya'nın başında General Franco bulunmaktaydı. İsyancıların bir bölümü de Katalanların yoğun olduğu Barcelona'dan olduğu için General Franco'nun desteklediği taraf elbetet başkentin takımı Real Madrid'di.

Oyuncular ikinci karşılaşmada yani 13 Haziran 1943 yılında Madrid'de kozlarını paylaşacaktı. Ancak maçtan hemen önce Barcelona soyunma odasının kapısında Franco'nun baş koruması elinde bir silahla göründü. Barcelonalı oyuncuların şaşkın bakışları arasında korumanın ağzından tehditler savruldu. Mesaj çok açık şekilde karşılaşmayı kaybetmelerine yönelikti. Çünkü Franco, desteklediği Madrid'in finadel olmasını istiyor, ondan da öte Katalanların final görmesini istemiyordu. Barcelonalılar da tercihlerini yaşamaktan yana yaptı ve maçı kaybettiler. Tarihe en farklı mağlubiyetlerden biri olarak istatistik tutulsa da aslında tarihin en utanç günlerinden biriydi. Barcelona neredeyse topa dokunmuyor, kalenin önünü açıyordu. Madrid, karşılaşmadan 11-1 'lik galibiyetle ayrılıyordu. Ancak Madrid finalde Athletic Bilbao'ya 1-0 kaybederek kupayı alamamıştı. Futbolun adaleti olsa gerek, Madrid'i finalde geçmeyi başaran yine Franco'nun hazetmediği Basklılardı!

11-1 biten El Clasico derbisi daha sonrasında FIFA tarafından geçersiz sayıldı.

Günümüzde bağımsızlık taleplerini her fırsatta açıklayan Katalanların takımı Barcelona ile merkezi hükümetin bulunduğu Madrid'in mücadelesinde taraftarlar tribünleri adeta miting alanına çeviriyor.

1714'DEN BERİ TALEPLER AYNI

11 Eylül 1714’te İspanya Krallığına karşı yenilgi alarak İspanya topraklarına girmek zorunda kalan Katalanlar, o dönemde gördükleri tüm baskıları, zulümleri unutmadıklarını göstermek için 11 Eylül günü sokakları doldurur. 2 milyon insan sokağa çıktığında her yer sarı kırmızı olur. Sloganlar, talepler, ıslıklar, danslar... Hepsinin yönlendiği tek bir hedef vardır 1714’te yapılan baskının, zulmün unutulmadığını ve artık Katalonya’nın, İspanya olmadığını göstermek...

Hatta bu konuda o kadar direngendir ki Katalon halkı, dakikalar 17, saniye 14'ü gösterdiğinde, "Katalonya, Avrupa’nın gelecekteki devleti" sloganları atılır her Real karşılaşmasında. 

KÜRT HALKINA DESTEK

Barcelona taraftarının kale arkası tribününü mesaj olarak kullanması artık klasikleşen noktalardan olmuştu. Bir çok karşılaşmada Katalonya bayrağı açarak, "Katalonya İspanya değildir" yazan Barçalı taraftarlar, "Kürdistan, Irak değildir" yazarak Kürt halkının taleplerine de sessiz kalmamış, Şampiyonlar Ligi'nde açtıkları bu pankart ile gündeme oturmuşlardı. Katalan halkı, Kürtlerin özerklik taleplerini destekliyor, Kürdistan'ın kurulmasında ise açıktan beyanlarda bulunuyor.

MUHTEMEL 11'LER

Real Madrid: Courtois, Vazquez, Militao, Nacho, Mendy, Casemiro, Kroos, Modric, Asensio, Vinicius, Benzema

Barcelona: Ter Stegen, Dest, Pique, Lenglet, Alaba, De Jong, Busquets, Pjanic, Griezmann, Dembele, Messi

ŞAMPİYONLUK YARIŞINDA ÜÇ TAKIM VAR

Sezona iyi bir giriş yapan Atletico Madrid'in son 5 maçta 7 puan kaybetmesiyle zirve yarışına tekrar ortak olan Real Madrid ve Barcelona'da hedef bu maçı kazanmak. Barcelona 65 puanla lider Atletico Madrid'in 1 puan gerisinde 2'nci sırada yer alırken; ev sahibi Real Madrid ise 63 puanla 3'üncü sırada yer alıyor.
 

Öne Çıkanlar