Gediz Deltası'ndaki üreyen kuş türleri için 'atlas' hazırlandı: 114 tür kuş ürüyor

Gediz Deltası'ndaki üreyen kuş türleri için 'atlas' hazırlandı: 114 tür kuş ürüyor
'UNESCO Dünya Doğa Mirası' adayı Gediz Deltası'ndaki kuş türleri için ‘Üreyen Kuş Atlası’ hazırlandı.

Gediz Nehri'nin, İzmir'in Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırında oluşturduğu Gediz Deltası'nda yaşayan kuş türleri için önemli bir çalışma yapıldı. Uluslararası öneme sahip bir sulak alan ve 'UNESCO Dünya Doğa Mirası' adayı olan Gediz Deltası'nda yaşayan kuş türleri için ‘Üreyen Kuş Atlası’ hazırlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün (DKMP) izinleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Doğa Derneği uzmanları tarafından yapılan çalışma sonunda, 114 kuş türünün Gediz Deltası'nda ürediği tespit edildi. Nisan ayında başlayan Kuş Göçü İzleme Programı’nın devamı niteliğinde olan 'Gediz Deltası Üreyen Kuş Atlası' çalışması ile burada üreyen her bir kuşa ait üreme haritası oluşturuldu. Böylelikle kuşların üreme süreçleri, yaşam şekilleri ve karşı karşıya oldukları tehditler belirlendi.

Mayıs ayında başladıkları çalışmayı Haziran'da tamamladıklarını belirten Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan, önemli veriler elde ettiklerini söyledi. Üreyen kuş türlerindeki değişimi yakından takip etme şansı bulduklarını belirten Arslan, şöyle konuştu:

"114 kuş türünün üreme sürecine şahitlik ettik. Bu sayı, Türkiye’de üreyen kuş türü sayısının üçte birinden fazla. 2006'da yapılan çalışmadan farklı olarak kuğu, tepeli guguk, ince gagalı martı, kızıl kirazkuşu, sarıasma ve kuzgun gibi türlerin de deltada üremeye başladığını tespit ettik. Çayır delicesi ve boz çinte gibi kuş türlerinin ise artık ne yazık ki alanda üremediğini gözlemledik. Çalışmanın sonunda, her bir tür için üreme haritası oluşturduk. Bu haritalar sayesinde deltada üreyen her bir kuşun yuvasının yeri belirlenmiş oldu. Amacımız, bu alanları korumak ve devamlılığını sağlamak. Dileriz, bu çalışmamız deltadaki biyolojik çeşitliliği tehdit edecek herhangi bir olumsuz projede dikkate alınır. Kuşların yaşam alanları yok edilmez."

'KUŞ ATLASI UNESCO DÜNYA MİRASI İÇİN ÖNEMLİ'

Üreyen Kuş Atlası çalışmasının, Gediz Deltası'nın UNESCO Dünya Doğa Mirası adaylığı süreci için önemli olduğuna vurgu yapan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç ise şunları söyledi:

"Gediz Deltası, UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası kriterlerini sağlayan uluslararası ölçekte öneme sahip bir sulak alan. Kurulduğumuz 2002 yılından beri bu benzersiz doğal alanın hiçbir zarar görmeden yaşamaya devam etmesi için çalışıyoruz. Gediz Deltası Üreyen Kuş Atlası çalışması, deltanın barındırdığı kuş çeşitliliğini ortaya koymak açısından çok değerli. Bu çalışmayla Gediz Deltası’nda üreyen kuşların kapsamlı bir haritası ortaya çıkmış oldu. Yaklaşık iki milyon yaşında olan Gediz Deltası, uzun yıllardır doğaseverlerin ve bilim insanlarının çalışmalarıyla korunuyor. İnanıyoruz ki yürüttüğümüz bu çalışmalar, deltanın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesiyle taçlanacaktır."

FLAMİNGOLARIN TÜRKİYE'DEKİ İKİ ÜREME ALANINDAN BİRİ

Dünya flamingo nüfusunun yaklaşık yüzde 10'una ev sahipliği yaptığı belirtilen Gediz Deltası, bu kuş türünün Türkiye’deki iki üreme alanından biri. Flamingo üreme adasında her yıl 18 ila 20 bin flamingonun kuluçkaya yattığı belirtilen Gediz Deltası'nda pelikan, küçük kerkenez, mahmuzlu kızkuşu, kara gagalı sumru, akça cılıbıt ve Kocagöz gibi kuş türleri de ürüyor.

Öne Çıkanlar