Goldman Sachs'tan şubat ayı enflasyonu için korkutan tahmin

Goldman Sachs'tan şubat ayı enflasyonu için korkutan tahmin
Goldman Sachs, açıklamasında şubat ayında Türkiye'de enflasyonun yüzde 50 seviyesini aşmasını ve yılın sonuna kadar bu seviyelerde kalmasını beklediklerini belirtti.

Goldman Sachs, bugün açıklanan yılın ilk enflasyon verisi sonrasında yayımladığı bir araştırma raporunda, ocak ayı enflasyonunun beklentileriyle uyumlu geldiğini, şubatta ise enflasyonun yüzde 50’yi geçmesini beklediklerini söyledi.

Enflasyonda yüzde 50 seviyelerinin yılın sonunda baz etkisi devreye girene kadar korunacağını belirten Goldman Sachs, modellerinin enflasyonun yüzde 54-56 civarında yıl boyunca yatay bir seyir izleyeceğine işaret ettiğini belirtti.

2022 sonunda enflasyonun yüzde 33 seviyesinde olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Goldman Sachs stratejistleri, son oluşturdukları modelin ise yıl sonunda yüzde 37 enflasyona işaret ettiğini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını söylemişti.

"Enflasyonda yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam" diyen Nebati, Türkiye’nin önemli bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalacağını fakat dünyadaki diğer ülkelerin de aynı sorundan mustarip olduğunu dile getirmişti.

Nebati, "Ocak ayında enflasyonun yükselmesini ve belirli bir süre yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve aralık ayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz" diye eklemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar