Google'da kişisel bilgiler nasıl kaldırılır?

Google'da kişisel bilgiler nasıl kaldırılır?
Google, kişilerin internette kişisel bilgilerin istendiği taktirde kullanıcı talebiyle kaldıracağını duyurdu.

Google, internette yapılan arama sonuçlarından kullanıcıların tanınmasını kolaylaştıran ev adresi, e-posta adresi, kimlik ve telefon numarası gibi bilgileri kullanıcının talebi durumunda nasıl kaldıracağını duyurdu.

Yeni politikasını resmi blogundan duyuran şirket, Google Arama'da kullanıcıların çevrim içi görünürlükleri üzerinde "daha fazla söz sahibi" olmasını amaçladığını söylüyor. Bu kapsamda kullanıcıların oturum açmak için kullandığı gizli bilgilerinin arama sonuçlarından kaldırılması mümkün hale geliyor.

TALEP OLUŞTURMA

Kulanıcıların, Google Arama sonuçlarından kişisel bilgilerin kaldırılması için öncelikle hangi bilgilerini kaldırılmak istendiğini açıklayan talep formununun doldurulması gerekiyor. Talep formunda Google Arama'da görünen kişisel bilgileri kaldırtma seçeneği işaretlenerek kaldırılması istenen  içeriğin Google'ın arama sonuçlarında ve web sitesinde olduğu belirtiliyor.

Bu aşamada Google, başvuru sahibinin ilgili sitenin yöneticisiyle görüşüp görüşmediğinizi soruyor. İnternet sitesinin yöneticisiyle görüşmek istenmesi haline "Hayır, bunu nasıl yaparım?" seçeneğinden Google'ın yönlendirmelerini takip etmek gerekiyor.

Aksi takdirde "Hayır, tercih etmiyorum" seçeneği ile  kimlik numaraları ve gizli dokümanlar, çıplaklık içeren veya müstehcen öğeler, çıkar amaçlı olarak diğer sitelerde sizinle ilgili içerikler gibi kişisel bilgiler seçilebiliyor.

Bu seçimleri Google'a iletmek için açılan formda ad, ikamet edilen ülke, içeriği gösteren web sayfalarının ve Google arama sonuçları sayfalarının adresleri gibi bilgileri ve arama sonuçlarında ilgili içeriğin bulunmasını sağlayan anahtar kelimeleri girmek gerekiyor.

Son olarak başvuru sahibi kişi, iletişim bilgilerini tehdit veya taciz niyetiyle kötü amaçlı olarak paylaşıldığını düşünüyorsa "Evet" seçeneğini işaretleyerek imzasını oluşturması gerekiyor.

İNTERNETTEN KALDIRACAĞI ANLAMINA GELMİYOR

Google aldığı bilgi kaldırtma taleplerini bilgilerin bulunduğu sayfadaki içerikle birlikte değerlendireceğini söylüyor. Bunun sebebininse haberler gibi kullanıcılar için yararlı genel bilgilere erişimin sınırlandırılmasının engellenmesi olduğu belirtiliyor.

Şirket, bilgilerin Google Arama sonuçlarından kaldırılmasının internetten kaldırılması anlamına gelmediğini belirtiyor:

"Google Arama'dan kaldırsak bile içerik web'de bulunmaya devam edebilir. Yani, söz konusu içerik barındırıldığı sayfada görülebilir veya sosyal medya, Google dışı arama motorları ya da başka yöntemlerle bulunabilir. Bu nedenle, sitenin web yöneticisiyle iletişime geçip içeriği kaldırmasını istemeniz faydalı olabilir."

Google daha önce kullanıcıların finansal güvenliğini riske atan banka hesap bilgileri, kredi kartı numarası gibi kişisel bilgilerinin, Arama sonuçlarından kaldırması için başvuru kabul ediyordu.

ÇOCUKLARIN TALEPLERİ

Şirket, yakın zamanda 18 yaş altındaki kişilerin ebeveynleri veya velileri aracılığıyla resimlerinin, güçlü kamu yararı veya haber değeri olan durumlar dışında, Google Arama sonuçlarından kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanıyan yeni bir güncelleme yayımlamıştı.

18 yaşından küçüklerin görsellerini arama sonuçlarından kaldırmak için bu talep formu kullanılabilir ve yukarıda sıralanan adımlar takip edilerek kaldırılmak istenen içeriğin şu anda 18 yaşından küçük olan bir şahsın görüntüleri olduğunun belirtilmesi gerekiyor.

 

Öne Çıkanlar