Risk gruplara uygulanan ücretsiz aşı hakkı tanınmadı

Risk gruplara uygulanan ücretsiz aşı hakkı tanınmadı
Bu yıl 2.5 milyon doza yakın grip aşısı Türkiye’de olacak. Aşıların 500 bin dozu 85 TL’ye satışa sunulurken, riskli gruplara verilen ücretsiz aşı hakkı ise henüz sistemde tanımlanmadı.

Kış ayları yaklaşırken yaygın bir hastalık olan gribin daha hafif atlatılması için tavsiye edilen grip aşısına, Covid-19 salgını nedeniyle yoğun talep var. Yaklaşık 2 yıldır Türkiye ve dünyada grip enfeksiyonlarının çok fazla görülmediğini, ancak bu yıl okulların açılması ve tedbirlerin azaltılmasıyla grip vakalarında artış beklendiğini söyleyen uzmanlar, özellikle 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan kişileri grip aşısı olmaları konusunda uyarıyor.

Geçtiğimiz yıl 1 milyon 300 bin doz grip aşısını ücretsiz olarak tedarik eden Sağlık Bakanlığı, bu yıl 500 bin dozu ücretli olmak üzere toplamda 2.5 milyon doza yakın grip aşısı için firmalarla anlaştı. Bu kapsamda tedarik edilen aşılardan 500 bin dozu, 85 liradan eczanelerde satışa sunulurken, riskli gruplara uygulanan ücretsiz aşı hakkı henüz tanınmadı. Aşılarını olabilmek için aile hekimine reçete yazdıran vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı sisteminde aşı için uygun bulunmuyor veya aşıya ulaşamıyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre; Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, 65 yaş üstü hastaların tamamına ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara ücretsiz grip aşısı verilmesi gerektiğini söyledi, "Bu yıl Türkiye’ye hem belirli miktar ücretli hem de ücretsiz grip aşısı geldi. Grip aşılarından biri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeniyor diğeri ise ücreti karşılığında eczanelerden temin edilebiliyor. Bu aşının ücreti 85,12 TL’dir. Bu ücretli aşı şu an piyasa var ancak risk grupları için gereken ücretsiz aşıya ulaşılamıyor. Vatandaş aile hekimliklerinde aşı reçetesi yazdırıyor ama sistemde aşı tanımlanmıyor. Grip ilaçlarının temini ve dağıtımı konusunda her yıl bir plansızlık söz konusu oluyor. Geçtiğimiz yıl çok geç gelmişti bu yıl ise grip aşısıyla ilgili temin sıkıntısı yok, ücret sıkıntısı var" dedi.

NOROVİRÜS SALGINI YAŞANABİLİR

Kış aylarına girilmesiyle grip salgınında artış yaşanabileceği uyarısında bulunan ve belirtileri Covid-19 ile benzerlik gösteren norovirüs salgınına da vurgu yapan Kırımlı, "Risk gruplarında grip salgının yol açacağı sonuçları engellemenin tek yolu aşı. 65 yaş ve üzeri kişilerde ve kronik hastalığı bulunanlarda en büyük sorun zatürre. O yüzden grip aşısı öncelikli olarak bu gruplara yapılmalıdır. Grip salgını kasım sonu- aralık ayı gibi patlar. Aşıların bir an önce yapılması gerekiyor. Emekli maaşı ile geçinen yaş almış bir çiftin iki aşıya 170 TL vermesi gerekiyor. Parası olmayan için aşı olmak zor. Sağlık Bakanlığı, bir an önce sistemdeki kısıtlamaları kaldırmalı, 65 yaş üstü hastaların hepsine ve kronik hastalığı bulunanlara ücretsiz grip aşısının reçetelenmesini sağlamalı" ifadelerini kullandı.

TEİS: AŞI SİSTEMİNDEKİ SINIRLANDIRMA KALDIRILSIN

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan ise eylül ayı itibariyle grip mevsiminin başladığını, vatandaşların grip aşılarını yaptırmak için aile hekimlerine gidip reçete yazdırdıklarını ancak sistemin uygun bulmayıp aşıları karşılamadığını kaydetti. Vatandaşların aşı için başvurdukları sistemde ‘kriterleri’ ve aldıkları geri dönüşlerin de altını çizen Saydan, şöyle konuştu:

"Mesela sistemde, 'Hasta influenza açısından birinci öncelikli çok yüksek risk grubunda değildir. Hastanın durumu diğer öncelikli grubu açısından ileride yeniden değerlendirilecektir' diyor. Neye göre değerlendirilecek? Zaten hasta yaşı itibariyle risk grubunda. Covid-19 salgını yeterince sağlığımızı olumsuz şekilde etkiliyor. Üstüne bir de grip aşıları yaptırılamayınca sağlığımız daha da riske girecektir. Aşılarını olmak isteyen çoğu yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız bu pandemi ortamında aile hekimi ve eczaneler arasında gereksiz yere mekik dokuyor. Bu durum hem salgın riskini artırıyor hem de vatandaşları yorarak zaman kaybetmelerine yol açıyor. Bu belirsiz durum halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı bir an önce sistemdeki sınırlandırmayı kaldırmalı."

'AŞILAR DEPODA AMA SİSTEMDE YOK'

Türkiye’ye bu yıl için 2 buçuk milyon grip aşısı geldiğini hatırlatan Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı ise, aşının depolarda mevcut olduğunu ancak kronik hastalığı bulunanlar ile 65 yaş ve üzeri vatandaşların ‘ücretsiz’ reçetelerinin sistemde henüz tanımlanmadığını söyledi. Ercanlı, söz konusu sorunla ilgili yetkililerle devamlı temas halinde olduklarını ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Şu an iki tip grip aşısı var: Bir tanesi SGK’nın geri ödeme sisteminde olan diğeri de ücretli olarak eczanelerden temin edilebilecek olan aşı. Ücretli satılan aşının temini noktasında şu an için sorun yok. SGK kapsamından aşıya ulaşacak olanlar henüz aşıya ulaşabilmiş değil. Şu an aşılar var; depolarda mevcut fakat Sağlık Bakanlığı, halihazırda bu aşıları sistemde reçete edilebilirliğini açmadı. Hekimler reçete edemiyor, reçeteler sistemde tanımlanamıyor. Sorunun çözülmesi için sürekli yetkililer ile görüşüyoruz ama bu sorunun ne zaman giderileceğine dair net bir tarih verilmiyor. Sorunun bir an önce halledilip, halkın aşıya ulaşımı sağlanmalı."

Öne Çıkanlar