Gülistan için ayakta olan Dersim'de eylem ve etkinlik yasağı

Gülistan için ayakta olan Dersim'de eylem ve etkinlik yasağı
Günlerdir kayıp olan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi için eylemlerin yapıldığı Dersim’de valilik her türlü etkinliği yasakladı.

ARTI GERÇEK-5 Ocak’tan bu yana kayıp olan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Gülistan Doku için kentin ayakta olduğu Dersim’de valilikten bir yasaklama kararı geldi.

Tunceli Valiliği kent merkezi ve ilçelerinde 15 gün süreyle basın açıklaması, protesto eylemi, miting, çadır kurma, oturma eylemi ile stant açma gibi tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. "Son günlerde ilimizde asayişe müessir olaylar üzerinden kışkırtıcı eylem ve söylemlerle kişi, kurum ve kuruluşları hedef haline getirerek halkın kin ve düşmanlığa sevk ettikleri ve toplum psikolojisinde infiale neden olacak şekilde algı oluşturmaya çalıştıkları bilinmektedir" denilen açıklamada, her türlü basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı ile protesto eylemi, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, açlık grevi, anma töreni, afiş, pankart ve poster asma, el ilanı ve bildiri dağıtma, imza masası açma, meşale yakma ve taşıma şeklindeki eylem ve etkinlikler yasaklandı.

Açıklamada ayrıca, konumu nedeniyle PKK/KCK, MKP/HKO, TKP/ML-Konferans/TİKKA ve DHKP/C'nin kırsal alanda silahlı olarak faaliyet yürüttüğü tek ilin Tunceli olduğu ifade edilerek, yasaklama kararı şu gerekçelere dayandırıldı:

"İlimizde sağlanan huzur ve güven ortamından rahatsızlık duyan müzahir kitlelerce günümüzde meydana gelen üzücü hadiseler çeşitli propaganda yöntemleriyle gerçeğe aykırı bir şekilde kullanıp kamuoyunun tepkisini ortaya çıkarmak ve bunu canlı tutmak amacıyla sık sık sokak eylemleri gerçekleştirmeye çalışıldığı görülmektedir. Bu grupların, etkinliklerde son günlerde ilimizde asayişe müessir olaylar üzerinden kışkırtıcı eylem ve söylemlerle kişi, kurum ve kuruluşları hedef haline getirerek halkın kin ve düşmanlığa sevk ettikleri ve toplum psikolojisinde infiale neden olacak şekilde algı oluşturmaya çalıştıkları bilinmektedir.

Milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeninin ve güvenliğin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, genel trafik ve yolcu güvenliğinin sağlanması, şiddet olaylarının meydana gelmemesi, yaygınlaşmasının önlenmesi ve yaşabilecek her türlü olumsuzluğun önüne geçebilmesi amacıyla yapılacak olan her türlü eylem ve etkinliklerin terör örgütlerinin propagandasına dönüşebileceği de göz önünde bulundurularak 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/A ve 11/C maddeleri hükmü ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 19. Maddesi hükmü doğrultusunda;

Valilik ve kaymakamlık makamının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruşlarının düzenleyeceği, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklere göre yapacakları programlar, spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan etkinlik ve toplantılar hariç olmak üzere ilimiz mülki sınırları içerisinde (Polis ve Jandarma Sorumluluk Alanı Tamamı) basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı ile protesto eylemi, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, açlık grevi, anma töreni, afiş, pankart ve poster asma, el ilanı ve bildiri dağıtma, imza masası açma, meşale yakma ve taşıma, konferans vb. tüm etkinliklerin 16/01/2020 günü saat 00.01 ile 30/01/2020 günü saat 23.59’a kadar 15 (onbeş) gün süreyle yasaklanmıştır."

NE OLMUŞTU?

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan 5 Ocak’tan bu yanadır haber alınamıyor. Doku için son olarak Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsü yakınlarında görüldüğü ihbarıyla bu bölgede arama çalışması yapılmış ancak bulunamamıştı.

Muhabirimiz Remzi Budancir, 12 gündür aynı bölgede aranan Gülistan’ın tanık beyanlarına göre görüldüğü yer olduğu belirtilen bölgeye giderek incelemiş, "kameranın olmadığı" belirtilen ve bu nedenle aramaların yoğunlaştırıldığı Dinar Köprüsü’nü gören 5 ayrı kamera olduğunu ortaya çıkarmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar