Güvenlik görevlileri eyleme müdahale etti: Yetkileri var mı?

Güvenlik görevlileri eyleme müdahale etti: Yetkileri var mı?
'Dışarıdan AVM’ye doğru herhangi bir taşlı, sopalı ya da farklı bir şekilde saldırı düzenleyen kişi veya kişilere de müdahale edebilir.'

Ceza hukukçusu Doç Dr. Hasan Sınar ve Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği Başkanı Cengiz Kıvılcım, dün İstiklal Caddesi'nde bir AVM önünde gerçekleşen protestoya özel güvenliklerin müdahalede bulunmasını yorumladı."İstiklal Caddesi'nde yaşanan olay gibi bir gösteriye müdahale yetkisi var mı?" sorusuna yanıt veren Kıvılcım "Yaşanan olayın nasıl geliştiğini bilmiyorum ama bahsettiğim koşullar dışında görev sahasında değilse kamusal alandaki bir açıklamaya veya gösteriye arkadaşlarımız müdahale etmiş ise böyle bir yetkileri yok. Keyfi bir hareket yapmışlarsa bu cezaya tabidir." dedi.

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre, bir AVM'nin güvenlik görevlilerinin İstiklal Caddesi'nde protesto eylemi gerçekleştiren iki göstericiye müdahale etmesi tartışma yarattı.

İstanbul'da dün Taksim Camii'nin açılışı sırasında İstiklal Caddesi'nde bulunan bir AVM'nin önünde "Gençlik Meclisleri" adlı gruba bağlı bazı gençler protesto eylemi gerçekleştirmek istedi.

Pankart açan iki gencin görüntülerde AVM'nin önünde ama İstiklal Caddesi'nin ortasında insanların yürüyüş güzergahında olduğu görüldü.

Gençlerden birinin eliyle AVM'yi işaret ederek "Burada gördüğünüz AVM'nin sahibi iktidara, kirli ilişki işbirliğine....." diye slogan atmasının ardından AVM'nin içinden çıkan güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle karşılaştılar.

İstiklal Caddesi üzerinde gerçekleşen müdahalede güvenlik görevlileri, iki gösterici genci güç kullanımı ile kontrol altına alarak olay yerine gelen polise teslim etti.

Hatta müdahale sırasında bir güvenlik görevlisinin göstericilerden birini kelepçelemeye çalıştı.

Çevredeki kimi vatandaşların ise müdahaleye tepki gösterdiği, ıslık ve alkışlarla gençlere destek verdiği dikkat çekti.

"ÖZEL GÜVENLİKÇİLERİN YETKİLERİ KURUMUN DIŞINDA GEÇERLİ DEĞİLDİR"

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından bazı kullanıcılar, özel güvenlikçilerin sokakta yapılan bir gösteriye müdahale edip, gözaltı işlemi yapıp yapamayacağını sorguladı.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Sınar ve Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği Başkanı Cengiz Kıvılcım bu durumu yorumladı.

Olay anına ilişkin görüntüleri inceleyen Doç. Dr. Sınar, şu değerlendirmeyi yaptı:

Özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a tabi olarak faaliyet gösteriliyor. Hukuken sıfatı özel kolluk olan bu kişilerin yasal yetkileri genel kolluk olarak faaliyet gösteren polis ve jandarmaya göre çok daha sınırlı. Özel güvenlik mensuplarının yetkileri, yukarıdaki kanunun 7. maddesinde düzenlenmiş olup, bu yetkiler prensip olarak güvenliğini sağladıkları özel güvenlik faaliyet izninin konusunu oluşturan kurumun dışında geçerli değildir.

"ÖZEL YAKALAMA YETKİSİ GÜNDEME GELEBİLİR"

Sınar, "Somut olayda her ne kadar bu iki gencin barışçıl protesto eylemi, yasal bir hak kullanımı olsa da polisin somut olaydaki tavrı bu eylemin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun ihlali olarak değerlendirildiğini gösteriyor. Diğer bir ifadeyle, bu çocuklar 2911 sayılı Kanun'a muhalefet ettikleri için, yani bir suç işledikleri iddiasıyla alınıyorlar. Bu durumda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 90. maddesi uyarınca, özel yakalama yetkisi gündeme gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.

"YASADIŞI GÖSTERİ SUÇUNA MÜDAHALE ETTİK, YASAL YETKİMİZİ KULLANDIK DİYEBİLİRLER"

Sınar, ardından bu konudaki sözlerini şöyle tamamladı:

Diğer bir deyişle, suçüstü halinde herkesin yapabileceği yurttaş yakalaması. Özel güvenlik kanununda yetkileri özel güvenliğin belirlenirken, 7/3 maddesinde özel güvenliğin de bu özel yakalama yetkisine sahip olduğu belirtilmiş. Bunun da mutlaka bina içinde gerçekleşmesi gerekli değil. Dolayısıyla büyük olasılıkla, bu tarz bir iddiaya karşı biz CMK madde 90'a dayalı olarak, işlenmekte olan yasadışı gösteri suçuna müdahale ettik, yasal yetkimizi kullandık şeklinde bir savunma gelecektir.

"ÜÇ KOŞULDA MÜDAHALE EDEBİLİR"

Güvenlik görevlilerin sorumluluklarının görevli bulundukları alanla sınırlı olduğunu belirten Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği Başkanı Mustafa Kıvılcım ise görev alanı dışına taşan müdahalelerin üç koşulda olabileceğini söyleyerek bunları şöyle anlattı:

- Diyelim ki AVM içinde bir olay başlamıştır. Arkadaşımız olaya karışan kişi veya kişileri olayın dışarı taşması halinde olayın devamında failleri yakalamak ve genel kolluğa teslim etmek adına takip ederek AVM dışında da failleri yakalayarak polise teslim edebilir.

- Dışarıdan AVM’ye doğru herhangi bir taşlı, sopalı ya da farklı bir şekilde saldırı düzenleyen kişi veya kişilere de müdahale edebilir.

- Olayın AVM’yle ilgisi olmasa dahi AVM’nin hemen yakınında gelişen herhangi olayda bir kişi örneğin bir kadın imdat çağrısında bulunursa arkadaşlarımızın müdahale sorumluluğu vardır.

"KAMUSAL ALANDAKİ BİR GÖSTERİYE MÜDAHALE YETKİSİ YOK"

Kıvılcım, "İstiklal Caddesi'nde yaşanan olay gibi bir gösteriye müdahale yetkisi var mı?" sorusuna ise şu cevabı verdi:

Yaşanan olayın nasıl geliştiğini bilmiyorum ama bahsettiğim koşullar dışında görev sahasında değilse kamusal alandaki bir açıklamaya veya gösteriye arkadaşlarımız müdahale etmiş ise böyle bir yetkileri yok. Keyfi bir hareket yapmışlarsa bu cezaya tabidir.

Bu arada konuyla alakalı bilgi almak için sözkonusu AVM'nin yetkililerini de aradık. Ancak haberin yazıp süreci içinde dönüş olmadığından yer veremedik.

Öne Çıkanlar