'Güvenlik soruşturması özel hayata saygısızlık ve kişisel verilerin korunmasına aykırı'

'Güvenlik soruşturması özel hayata saygısızlık ve kişisel verilerin korunmasına aykırı'
Anayasa Mahkemesi CHP’li milletvekillerinin OHAL döneminde çıkarılan memurlara güvenlik soruşturması ile ilgili kanuna ilişkin yaptığı başvuruda iptal kararı verdi.

Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ve diğer 114 CHP milletvekillerinin toplu olarak yaptıkları başvuruda memur alımlarında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv çalışmasının temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğu ve yasama yekisinin idareye devredilmesi gerekçesiyle yaptıkları başvurudan olumlu sonuç çıktı.

CHP’li milletvekilleri söz konusu başvuruda devlet memurlarının tabi olduğu 657. nolu kanuna eklenen 48 maddeye itiraz etmişlerdi.

Başvuruda,"Kamu sınavlarına girişte güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılması şartı öngörülğüü halde soruşturma ve araştırmanın nasıl yapılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmadığı, bireyin temel hak ve özgürlüklerini esaslı bir şekilde etkileyen ve sınırlandıran bir konuda yasama organının temel düzenlemeleri yapmayarak uygulamaya ilişkin hususların idareye bırakmasının yasama yetkisinin devrine sebebiyet verdiği Anayasaya aykırı olduğu" belirtiliyordu.

Anayasa mahkemesi yapılan başvuruyu haklı buldu. Söz konusu kanun düzenlemesinin anayasayla çeliştiği özel hayata saygısızlık ve kişisel verilerin korunmasına aykırı olduğuna hükmetti.

Kararda,"Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile elde edilen veriler kişisel verilerdir.özel yaşamı ile ilgili sorular sorulması da dahil olmak üzere bir bireyin özel hayatı, iş ve sosyal yaşamı ile ilgili bilgilerin alınması, kaydedilmesi ve kullanılması özel hayata saygı hakkına sınırlama niteliğindedir.

Araştırmaya konu bilgi ve belgelerin neler olacağı, hangi merci tarafından yapılacağına karar verilmemiştir, ne şekilde kullanılacağına dair kurallar belirlenmemiştir" denildi.

Mahkeme söz konusu kanun madddesinin Anayasa’nın temel hak ve özgürlükleri düzenleyen 13. ve özel hayatın gizliliğine ilişkin 20. maddesini ve Mahkeme kamu hizmeti görevlilierinin alımıyla ilgili 128. maddeyi hatırlattı.

Öne Çıkanlar