'Göç konusunda Ankara-Tahran görüşmeleri sürdürülüyor'

'Göç konusunda Ankara-Tahran görüşmeleri sürdürülüyor'
Saray'a yakınlığıyla bilinen gazeteci Hande Fırat Ankara'nın Taliban planını yazdı.

Saray'a yakınlığı ile bilinen Hürriyet yazarı Hande Fırat, Ankara’nın ‘Taliban’ planını yazdı.

Bir kaynağının "ABD bir süredir dost ve müttefiklerini yarı yolda bırakıyor. Trump’ın çekilme kararını Biden müttefikleriyle istişare etmeden, üstelik plansız ve kötü bir uygulama ile hayata geçirdi. Sonuç olarak Amerika, Afganistan’ı Taliban’a teslim etti" dediğini yazan Fırat, Ankara’nın bu durum karşısında ne yaptığını üst düzey isimlere sorduğunu belirtti.

Hande Fırat’ın Ankara’nın tavrıyla ilgili yazdıkları şöyle:

"Türkiye Afganistan’dan ABD başta olmak üzere Batı’nın yaptığı gibi apar topar gitmeyecek. Zaten Türkiye hemen gitsin diye bir talep de yok.

Geçmişte olduğu gibi uluslararası arenada tecride uğramak istemeyen hatta bu nedenle bazı komşularıyla ilişki düzenleyen Taliban’ın nasıl bir hükümet kuracağı önem taşıyor. Diğer yandan Taliban uluslararası arenada kabul edilmek istiyor.

Taliban ile müzakere etmek üzere Afgan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ve eski siyasetçi Gulbeddin Hikmetyar’ın da aralarında olduğu koordinasyon konseyinin geleceği merak ediliyor.

Ankara, siyasi sürecin tamamlanmasını beklemekten yana."

Bunlarla birlikte, Ankara’nın üç koldan görüşmeler yürüttüğünü yazan Hande Fırat, Erdoğan’ın "Taliban’la görüşme" sözlerini hatırlattı. Fırat, henüz üst düzey bir görüşmenin yapılmadığını ifade ederek Taliban’ın siyasi kanadı ile Katar, askeri kanadı ile Pakistan üzerinden ve istihbarat kanadı ile Taliban’la doğrudan görüşmeler yapıldığını yazdı.

Türkiye’nin Afganistan’da kalma gerekçelerini de yazan Fırat, "Türkiye, Afganistan’da istikrar istiyor. İstikrarsızlığın, iç savaşın ya da Afganistan’ın terör örgütlerinin merkezi hâline gelmesinen hem bölge ülkelerinin hem de göç yolundaki Türkiye’nin olumsuz etkilenmesinden endişe ediliyor. Göç konusunda Ankara-Tahran görüşmeleri sürdürülüyor" dedi.

Fırat son olarak Kabil Havaalanı ile ilgili yapılan değerlendirmeler olarak şunları sıraladı:

"Taliban’ın uluslararası sistemle bağ kurmak istediği biliniyor.
Müslüman NATO ülkesi Türkiye ile dolaylı ve arka kapı diplomasisi ile görüşmeler yapılıyor.
Türkiye’nin muharip gücü yok. Türk askerinin kalma amacı ‘istikrara katkı’ olarak tanımlanıyor, anlatılıyor.
Taliban’ın teknik elemanı olmadığından, havaalanı için teknik eleman desteği isteyebileceği belirtiliyor.
Askerler ve diplomatik misyonun belli kadroları şu an Kabil’de görevlerinin başında.
"

Öne Çıkanlar