Hasta tutuklu Özkan Meclis gündeminde: Bu mu adaletiniz?

Hasta tutuklu Özkan Meclis gündeminde: Bu mu adaletiniz?
Genel Kurul’da cezaevinde yaşanan hak ihlallerini dile getiren HDP’li Züleyha Gülüm iktidara “Zulmünüz batsın” dedi

Genel Kurul’da cezaevinde yaşanan hak ihlallerini dile getiren HDP’li Züleyha Gülüm iktidara "Zulmünüz batsın" dedi. HDP’li Ali Kenanoğlu da 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ı hatırlatarak, "Bu mu adaletiniz?" diye sordu.

Meclis Genel Kurulu "Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin üçüncü bölüm görüşmeleri devam ediyor.

Kanun teklifi görüşmelerinde HDP’li milletvekilleri cezaevlerinde yaşanan ihlaller, İdare Gözlem Kurulları’nın keyfi uygulamaları ve hasta tutukluların durumuna dikkat çekti.

‘ATK AKP’NİN YANDAŞ KURUMU’

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, AKP tarafından cezaevlerinin süt limanmış, hiçbir sorun yokmuş gibi anlatıldığını dile getirdi. Cezaevinde hasta tutukluların tahliye edilmediğini vurgulayan Gülüm, "Adli Tıp Kurumu tabii, AKP'nin yandaş kurumu olunca özellikle siyasi mahpuslar açısından asla olumlu rapor verilmiyor. Bunu nereden biliyoruz? İnsanlar ölümüne bir hafta kala ya da bir iki gün kala tahliye ediliyor, rapor gereği sağlık sorunları nedeniyle tahliye ediliyor ve arkasından ölümleri gerçekleşiyor" dedi.

Cezaları ve infazları ertelenmesi gereken birçok hasta tutuklu olduğunun altını çizen Gülüm, tutukluların tedavilerinin dahi yapılmadığını kaydetti. Tutukluların hastaneye gitme haklarının ellerinden alındığını, hastaneye götürülmelerin ise kelepçeli yapıldığını söyleyen Gülüm, tutukluların gördükleri işkence nedeniyle tedavi olmak için gitmek istemediğini belirtti.

‘ZULMÜNÜZ BATSIN’

İktidarın cezaevlerinde zulüm olmadığı yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Gülüm, "Cezaevlerinde mahpuslar hak ihlallerine itiraz ettiği için, yakınlarına şikâyetlerini ilettiği için keyfî disiplin cezaları alıyorlar. Mahpuslara uygulanan şiddete, cinsel saldırılara rağmen hakkında soruşturma açılan mahpus oluyor, şiddet uygulayanlar ise ödüllendiriliyor. Sonra da bu disiplin cezaları şartlı salıvermelerin, denetimli serbestlik haklarının yok edilmesinin gerekçesi hâline geliyor. Cezaevleri kan ağlıyor ama diyorlar ki: ‘Cezaevleri çok iyi hatta insanlar cezaevlerine girmek için kuyruğa girmiş’ Zulmünüz batsın demek istiyorum" ifadelerini kullandı.

‘BU MU ADALETİNİZ?’

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkati çekti. Kenanoğlu, "AKP'li cezaevi komisyon üyesi cezaevlerinden kendilerine herhangi bir şikâyet gelmediğini söylüyor. Şimdi, acaba Diyarbakır D Tipi Cezaevini ziyaret ettiler mi? Yirmi altı yıldır cezaevinde, 83 yaşında, 10'dan fazla ağır hastalığı var, 8 kere kalp krizi geçirmiş, 4 kez anjiyo olmuş. 2015'te yüzde 87 ağır hasta olduğuna dair rapor var. Ancak değişen siyaset nedeniyle 2019'da bu rapor iptal ediliyor ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığı hâlde hâlâ cezaevinde tutuluyor. Çıktığı duruşmada avukatlar kendisinin hapiste olduğunun farkında bile olmadığını söylüyorlar. Bu mu adaletiniz? Yani bu mu sizin cezaevleriyle olan ilginiz ve alakanız?" sorularını yöneltti.

‘HASTA MAHPUSLAR, İNFAZI YAKILANLAR VAR’

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise AKP’li Osman Nuri Gülaçar’ın İdare Gözlem Kurulu ile ilgili başvuruları araştırdıklarını ve iddiaların doğru olmadığı yönündeki açıklamalarına "Hepsini araştırmak demek muhataplarıyla konuşmak demektir. Siz sadece cezaevleriyle görüşürseniz, ihlali göremezsiniz. Hasta mahpuslar, infazı yakılanlar ve kötü koşullar var. Bir ülkede ne kadar çok cezaevi varsa o ülke o kadar adaletsizdir" sözleriyle tepki gösterdi.

Genel Kurul devam ediyor. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar