Hazine'nin faiz yükü yedi ayda 1,4 trilyon lira arttı: Faizi düşürelim derken meğer artırmışız

Hazine'nin faiz yükü yedi ayda 1,4 trilyon lira arttı: Faizi düşürelim derken meğer artırmışız
Alaattin Aktaş, Hazine'nin faiz yükünün ilk yedi ayda yüzde 174 artığını belirterek, bunun sebebinin Merkez Bankası'nın faiz indirimleri olduğunu yazdı.

+GERÇEK - Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında, Hazine'nin faiz yükünün yedi ayda yüzde 174 artışla 1,4 trilyon lira arttığını belirterek, "Faiz yükünü böylesine hızlı artıran ne? Acı ama gerçek; Merkez Bankası faizini aşağı çekip döviz kurunu ve enflasyonu tırmandırmamız buna yol açtı. Hani biz faizi düşürmüştük! Maliye Bakanlığı'nın bu verileri yanlış olamayacağına göre biz faizi düşürelim derken meğer artırmışız!" diye yazdı.

Aktaş, "Merkez Bankası faizi düşürülüp bunun sonucunda kur ve enflasyon yükselmeye başlayınca kimse Hazine’ye sabit faizli borç vermeye yanaşmaz oldu. Ne yapsın Hazine, para lazım; tuttu borçlanmada TÜFE’ye ve dövize endeksli kağıtlara ağırlık vermeye başladı. Borç verenler kendi açılarından kesinlikle akıllı davrandılar, geleceği iyi okudukları için kurun ve enflasyonun yükselmesinden dolayı zarara uğramadılar.

Zarar eden kim, Hazine; yani vatandaş! Niye, çünkü Merkez Bankası’nın faizi indirildi!" dedi.

Aktaş, "Borçlanmada enflasyona göre faizi düşük kalan kağıtların payı azalınca, yani borçlanma daha çok enflasyona ve dövize endeksli kağıtlarla yapılınca ve hem enflasyon, eş zamanlı olarak hem döviz yukarı gidince Hazine’nin yükü böylesine bir artış gösterdi.

Anapara borcunun yüzde 22 oranında 294 milyar lira arttığı bir dönemde, bu anaparanın faiz yükü yüzde 174 oranında 1,4 trilyon lira artmışsa uygulanan politika için doğru diyebilen sayı saymayı bilmiyordur; devamını isterseniz siz getirin!" değerlendirmelerinde bulundu.

Öne Çıkanlar